Догори
Дати відгук

«Корисні солодощі» і цукрозамінники: чи можуть вони бути в раціоні дітей

Харчова промисловість добре грає на бажанні з’їсти солоденького, яке “не нашкодить”.

2 хв на прочитання03 Жовтня 2021, 06:50
Поділитись:

Ми  всюди бачимо рекламу «корисних солодощів», «солодощів без цукру», «солодощів без білого цукру». Особливе місце у цьому солодкому морі підсолоджувачів займають цукрозамінники. Чи можуть вони бути в раціоні дітей? Відповідь на питання дає Здорове харчування для дітей.

Наразі існує 8 цукрозамінників, затверджених Управлінням США з контролю за продуктами і ліками (FDA). Це:

  • сахарин,
  •  аспартам,
  •  ацесульфам калію (ацесульфам-К),
  •  цукралоза,
  •  неотам,
  •  адвантам,
  • стевія (стевіол глікозид),
  •  Luo han guo (екстракт фрукта Siraitia grosvenorii).

Кожен з цих замінників цукру має допустиму денну дозу. Вона залежить від ваги людини.

Діти, у яких діагностована фенілкетонурія, мають уникати аспартаму. Читайте етикетки.

Американська академія педіатрів говорить:

  •  Дослідження не показали зв’язку між вживанням цукрозамінників та захворюваністю на рак.
  •  Останні дослідження свідчать про можливий зв’язок між вживанням штучних підсолоджувачів та зміною апетиту і смакових уподобань у дітей. Це, у свою чергу, може вплинути на вагу та здоров'я.

Тобто наше завдання не шукати корисного замінника цукру, а привчати дитину до різних смаків. Показувати, що смачне не тільки те, що солодке.

Дослідження показують, що заміна продуктів з вмістом цукру на продукти і напої з цукрозамінниками може допомогти зменшити швидкість набору ваги або допомогти схуднути дітям, які мають зайву вагу. Проте більшість із цих досліджень розглядали лише короткочасні результати. Інші дослідження пов'язують використання підсолоджувачів із збільшенням ваги.

Наразі незрозуміло, чи є якісь тривалі наслідки для здоров'я дітей від вживання цих продуктів. Американська академія педіатрів виступає за проведення додаткових досліджень на цю тему.

Отже питання, на яке варто відповісти першочергово, якщо задумуємося над продуктами з підсолоджувачами в дитячому раціоні — «навіщо»? Якщо дитина має зайву вагу — проконсультуйтеся з вашим педіатром про доцільність заміни цукру на цукрозамінники.

Якщо ж ви керуєтесь бажанням зменшити шкоду від цукру, замінюючи його чимось іншим — це невиправдано. Краще раз на кілька днів разом приготувати смачний десерт, який буде містити цукор, і насолодитися ним.

Нагадаємо,  дієтолог радить не вірити у хіт-паради «чого не можна їсти після 30 років».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.