Догори
Дати відгук

Комаровський порадив, як врятувати немовля від кольок та які ліки давати

3 хв на прочитання03 Жовтня 2020, 07:42
Поділитись:

Ситуація, коли немовля раптом починає відчайдушно плакати, хоча ніякої видимої причини для істерики у нього немає, а через пару годин раптово заспокоюється — також без причини, — зустрічається постійно. Це звичайні кольки немовлят. Як з ними упоратися, розповідає дитячий лікар, кандидат медичних наук, Євген Комаровський.

Що таке кольки?

Це напади короткого, але інтенсивного болю, які повторюються. Дитячі кольки — це так званий «діагноз виключення», який ставиться лікарем у разі, якщо в іншому з малюком все в порядку.

"Коли маленька дитина голосно і відчайдушно плаче, лікар повинен зрозуміти причину цього. Одна справа, якщо малюк не какав п'ять днів, або у нього отит, або температура, — тоді плач цілком зрозумілий. А якщо немовля нормально росте і набирає вагу, у нього чиста, здорова шкіра, прекрасний апетит, здорові вуха, але три години на день він кричить як різаний, і його не заспокоїти, — це і є кольки", - говорить Комаровський.

Кольки починаються приблизно на третьому тижні життя немовляти й закінчуються приблизно в три місяці. У деяких дітей тривають до чотирьох місяців. Тривають такі напади приблизно три години на день і мають місце понад три дні на тиждень.

Чи можна вилікувати кольки?

Ні, але батьки повинні пам'ятати: кольки — це не небезпечно. Найскладніше — перетерпіти ці кілька місяців, щоб забути їх, як страшний сон. Але полегшити стан малюка під час нападів цілком під силу будь-якому батькові. Отже, головні правила:

- не перегодовуйте дитини — перегодовування провокує кольки. Пам'ятайте, що між годуваннями повинно пройти не менше 2-2,5 годин;

- підтримуйте оптимальний режим температури й вологості в кімнаті, де знаходиться малюк;

- в перервах між годуваннями пропонуйте дитині соску-пустушку — багатьох дітей це заспокоює;

- спробуйте змінити раціон харчування. Якщо дитина на грудному вигодовуванні, то в меню мами скоротіть кількість молочного, що містять кофеїн (чай і кава), прянощі та продукти, що викликають підвищене газоутворення (капуста, чорний хліб). Якщо малюк на штучному вигодовуванні, обговоріть з педіатром можливу зміну суміші;

- від кольок непогано допомагає спеціальний масаж живота, він полегшує стан немовляти.

Чи допомагають ліки?

На жаль немає. Ні кропова вода, ні засоби, рекламу яких бачимо по телевізору, не полегшують стан малюка, якщо мова йде саме про кольки, а не просто про підвищене газоутворення.

"Ось, скажімо, є таке хімічна речовина — симетикон, — говорить доктор Комаровський. - Вона входить до складу ліків, що зменшують газоутворення в кишківнику. Але, на жаль, від кольок воно не допомагає".

Якщо такі ліки допомагають малюку, отже в нього не кольки, а звичайний метеоризм.  

Тим часом вчені з'ясували, що смачний напій знизить тиск та захистить від онкології.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.