Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Коли у нас будуть F-16, ми виграємо цю війну»: коли Україна отримає американські винищувачі та як вони допоможуть ЗСУ

«Коли у нас будуть F-16, ми виграємо цю війну»: коли Україна отримає американські винищувачі та як вони допоможуть ЗСУ

Протягом кількох місяців чи навіть року жодна російська ракета не пошкодила жодного українського літака.

8 хв на прочитання25 Травня 2023, 00:37
Фото: DANIEL / PHCIMAGES / COVER IMAGES / SCANPIX / LETA Фото: DANIEL / PHCIMAGES / COVER IMAGES / SCANPIX / LETA
Поділитись:

«Коли у нас будуть F-16, ми виграємо цю війну», — сказав 20 травня спікер ВПС України Юрій Ігнат. США офіційно оголосили, що дозволять європейським країнам передати Україні свої винищувачі F-16, а також візьмуть участь у підготовці пілотів. Відтоді новини про роботу над передачею ЗСУ F-16 з'являються щодня. Головне завдання зараз — швидко навчити необхідну кількість українських льотчиків.

Про те, коли Україна зможе здобути F-16 і яку роль вони можуть відіграти у бойових діях, «Важливі історії» поговорили з українським військовим експертом Романом Світаном — колишнім військовим льотчиком, полковником запасу ЗСУ.

Коли Україна отримає F-16

Терміни постачання винищувачів безпосередньо пов'язані з тим, як швидко їх освоять українські пілоти.

На навчання людини «з вулиці» потрібно три-чотири роки, каже Світан. Проте в Україні зараз є кілька сотень льотчиків-винищувачів із досвідом пілотування радянських літаків — МіГ-29, Су-20, МіГ-21, а також чехословацьких L-39. Їх можна перевчити протягом трьох-чотирьох місяців. За словами Світана, досвідчений льотчик-винищувач зможе освоїти будь-який літак.

«За останні 30 років в Україні підготовлено сотні людей — саме винищувачів. Залишилося чимало людей, які ще з Радянського Союзу літають. І професіонали всі — бо останні вісім-десять років літали поганими, старими радянськими літаками, але літати доводилося вже в нових умовах. 

Якщо навчився їздити на „Жигулях“, то на „Мерседесі“ точно поїдеш. На F-16 треба просто навчитися керувати джойстиком, а не важелем керування літаком — РУСом. Цього можна навчитися на тренажері. А коли навчився керувати джойстиком, один-два польоти літаком — і всі вже готовий виконувати бойові завдання», — каже експерт.

За словами Світана, важливо, щоби для навчання українським льотчикам надали достатньо тренажерів.

«Тренажерів мало. Їх усього, можливо, сотня штук на весь світ. Їх треба задіяти одночасно. Тому й створено коаліцію — щоб із десяток країн надали свої тренажери льотному складу. Нам потрібна сотня льотчиків — є така кількість людей, вони готові виконувати завдання з перенавчання. І навчити їх за три-чотири місяці можна легко, якщо цим займаються з десяток країн. Я думаю, до кінця літа – початку осені ми матимемо достатню кількість пілотів. Мінімум літаків, що є сенс експлуатувати в одній країні, — 40 штук, це бригада. Якраз до кінця літа – початку осені ми чекаємо на цю бригаду з підготовленими льотчиками, здатними виконувати бойові завдання. До другого етапу наступу», — говорить експерт.

Про створення коаліції з постачання винищувачів минулого тижня оголосили Велика Британія та Нідерланди. Офіційно про готовність тренувати у себе українських пілотів зараз оголосила Польща — про це у вівторок сказав міністр оборони країни Маріуш Блащак. Також узяти участь у навчанні можуть Данія, Норвегія та Бельгія, зазначає New York Times. Імовірно, пілоти ВПС США також тренуватимуть українців у Європі. Американські винищувачі є на двох європейських авіабазах США — Німеччини й Італії.

Як використовувати F-16

Коли F-16 надійдуть на озброєння ЗСУ, їх можна буде використовувати для вирішення двох важливих завдань — зміцнення української системи ППО та вогневої підтримки наступальним наземним частинам, каже Світан.

«Це багатофункціональні машини, які можуть виконувати завдання ППО. Вони мають дуже гарні радари — бачать до 300 км, і ракети, які до 200 км летять. Тобто це винищувачі-перехоплювачі, які виконують завдання знищення всіх літальних апаратів — буквально всіх — на великій дальності», — пояснює експерт.

Винищувачі F-16 на навчаннях у Греції. OR-8 FLORIAN FERGEN / ALLIED JOINT / PLANET PIX / SCANPIX / LETA

F-16 не зможуть збити російські стратегічні бомбардувальники, які обстрілюють Україну крилатими ракетами. Однак збити самі ракети американські літаки здатні, коли ті ще перебувають над територією Росії.

«Перехопити ракету над російською територією він може [F-16], не заходячи туди. Тобто, перебуваючи над Харковом, він може збити ракету, яка впаде на Бєлгород взагалі без проблем. Чи на Курськ, чи на Воронеж. Це я утрирую, просто щоб показати прив'язку до місцевості», — пояснює експерт.

За підтримки наступу винищите чи F-16 діють трьома ескадрильями, каже Світан. Перша виводить із ладу ППО супротивника, друга завдає ударів по укріпленнях, техніці та живій силі супротивника, третя займається прикриттям.

«Перше завдання — це виведення з ладу протиповітряної оборони супротивника. Займаються ним спеціалізовані літаки F-16, це практично летючі станції РЕБ — радіоелектронної боротьби. На дев'яти точках підвіски кожен літак може нести дев'ять протирадіолокаційних ракет HARM. Поки не буде знищено ППО противника, жоден літак виходити на бойове застосування „по землі“ не буде. А після знищення ППО на вузькій ділянці прориву виходить ескадрилья F-16 із бомбовим або ракетним навантаженням і просто перелопачує все перед частинами, що наступають, перериває лінію опору, із землею змішує. Кожна бомба — "напівтонка", вона до 10 м завглибшки вирву робить. Це тільки глибина, а розліт елементів, що вражають, там — сотні метрів. 

Там у бойовому навантаженні є багато речей, які працюють проти піхоти, проти техніки безпосередньо. По кожній „коробочці“. Це ювелірна робота зі знищення сил опору супротивника. І, природно, наземним частинам набагато простіше діятиме на переораному авіацією напрямку — йти і щиглями добивати.

Ну а третя ескадрилья прикриває все зверху як винищувачі — і ескадрилью РЕБ, і ескадрилью бомберів. Тобто, з далекими локаторами, із засобами ураження під 200 км ця ескадрилья не допускає на полі бою жодного винищувача противника, жодної ракети», — пояснює Світан.

Експерт упевнений, що завдання літнього наступу ЗСУ зможуть вирішити без допомоги F-16. Він вважає, що головного удару українці завдадуть у Запоріжжі, щоб вийти до Азовського моря та перерізати російський сухопутний коридор до Криму.

«Завдання виходу на Азовське узбережжя ми можемо виконати під прикриттям зенітно-ракетних комплексів і достатньої артилерійської підготовки. Тому що рівна земля, приазовське узбережжя — рівне, як стіл. Там легко може йти техніка, підтягуватись артилерія. Прикриватись від авіації противника треба буде за допомогою зенітно-ракетних комплексів. А перед танками „вогненним валом“ випалюватиме все, припустимо, не на 100 км, як літаком, а на 30 км. Потрібна просто достатня кількість снарядів, які є, та достатня кількість стволів, які є. А ось виконувати завдання звільнення Донбасу без авіації буде складно, бо там мало не гряда за грядою старі гори, річки, озера. Те саме стосується і Криму, до речі. Я думаю, що до звільнення Криму літаки вже підійдуть», — каже експерт.

Як захистити F-16 на аеродромі

Проблем із тим, аби сховати F-16 від російських крилатих ракет, не повинно бути, вважає Світан.

«Протягом кількох місяців чи навіть року жодна російська ракета не пошкодила жодного українського літака. За рахунок розосередження. Якщо одна ескадрилья базується на одному аеродромі, то літаки можна розкидати так, що ракетою просто неможливо влучити. Неможливо. Звідки знає льотчик, який скидає [крилату ракету] Х-101 за тисячу кілометрів, де зараз, біля якогось куща, стоїть літак?

Постійно йде рух літаків, вони не „зависають“. Навіть якщо зайшов безпілотник і побачив розташування літака, поки він повернеться назад, поки передасть дані, поки маршрутизатори відпрацюють маршрут точки, літака там уже немає. Їх просто перетягують. Навіть не морочилися із системами ППО — саме так усі наші літаки були збережені. Неможливо потрапити крилатою ракетою до літака, якщо вони розосереджені. А якщо ще F-16 будуть прикриті чимось на кшталт [комплексів ППО] Patriot чи SAMP-T, взагалі не підійде жодна ракета, як у Києві. А зайти туди літакам-штурмовикам просто неможливо, їх теж позбивають. Тобто з повітря прикрити взагалі не проблема», — говорить експерт.

Ми вже писали про один із найкращих літаків у світі: що відомо про винищувача F-16, який незабаром може отримати Україна.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Рослини вбивц Присадибна діляка Причини неврожаю
Рослини-«вбивці» на присадибній ділянці: бузок та ще 8 кущів і дерев, які можуть зменшити урожай
1 хв на прочитаннягодина тому
Комахи Укуси та свербіж Антигістамінні препарати Лікарі попереджають
Киян масово атакують рої мошок: є ризик летальних наслідків
1 хв на прочитання2 години тому
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитання4 години тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання5 годин тому
Епідемія кашлюку охопила Європу, повідомляє агентство охорони здоров'я
2 хв на прочитання6 годин тому
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання7 годин тому
Неврологи виявили, що цілісність білої речовини мозку у людей похилого віку не погіршується — це пояснює гостру пам'ять
2 хв на прочитання8 годин тому
Користь їжі без солі: секрети довголіття і здорового способу життя
3 хв на прочитання10 годин тому