Догори
Дати відгук

Коли у дітей та підлітків болить спина: лікар розповідає про причини, профілактику та способи виправити ситуацію

Для лікування таких патологічних проявів насамперед застосовуються нехірургічні методи.

4 хв на прочитання13 Квітня 2022, 18:28
Поділитись:

Досить часто від болю в спині потерпають діти старшого віку та підлітки. Біль у спині у такому віці частіше може бути викликаний спортивними травмами або синдромом професійного навантаження, ніж пухлинами та інфекціями хребта. Про це розповідає лікар-ортопед-травматолог, доктор медичних наук, професор, президент Української асоціації ендоскопічної хірургії хребта Яків Фіщенко.

Травми. Діти старшого шкільного віку та підлітки, як правило, ставляться до свого хребта більш агресивно, постійно навантажуючи його через різноманітну діяльність та спорт і тим самим збільшуючи ризик отримання травми кісток, нервів та м'яких тканин хребта. Підлітки також зазнають впливу ЗМІ та соцмереж, де просувається комерційна реклама агресивних та екстремальних видів спорту, що перевіряють межі можливостей організму.

У таких пацієнтів найпоширенішим явищем є компресійні переломи хребта з подальшим формуванням структурних порушень у міжхребцевих дисках. Пізніше внаслідок постійних травм у таких підлітків можуть ушкоджуватися суглоби між хребцями. Іноді пошкодження зазнають і нервові корені.

Підлітки та діти старшого шкільного віку, усвідомлюючи необхідність процесу відновлення після травм, зводять до мінімуму свою активність, щоб прискорити загоєння та позбутися болю у спині, але потім зазвичай повертаються до колишнього способу життя, повторно завдаючи шкоди своєму хребту. Для більшості травм та епізодичного болю у спині характерне лікування, що передбачає повний спокій до відновлення та ліквідації травми.

Сколіоз (викривлення хребта). Хоча сколіоз часто зустрічається у підлітків, проте дуже рідко він може стати причиною появи вираженого болю в спині. Досить часто вже у дорослому віці люди можуть страждати від травм міжхребцевих дисків, включаючи розриви кільця фіброзу і формування протрузій і гриж міжхребцевого диска, проте для дітей такі проблеми є рідкістю. Тільки з дорослішанням підвищується ймовірність того, що травма міжхребцевих дисків може призвести до появи болю в спині.

Спондилоліз. Коли діти підростають, починають брати участь у змаганнях і стають конкурентоспроможними, а діяльність більш спеціалізованою, підвищується ризик отримання деяких видів травм, що викликають біль у спині. Спондилоліз – це незрощення дуги хребця (частіше 5-го поперекового) в міжсуглобовій області або в області ніжки дуги, що виникає внаслідок затримки розвитку заднього відділу хребта або при надмірних фізичних навантаженнях на фоні порушення живлення кісткової тканини або дисплазії хребців, наприклад, при виконанні розгинання назад у гімнастів. Ця травма насправді може викликати стресовий перелом, і період відпочинку та відновлення сил після її отримання може тривати від 4 до 6 тижнів.

Спондилолістез. Іноді повторні травми можуть призвести до розвитку спондилолістезу (від грец. Spondylos — хребець і olisthesis — зміщення, зісковзування) — патології хребта, при якій один хребець зміщується вперед, назад або убік щодо інших хребців. Ця патологія може прогресувати у підлітковому віці, що згодом призводить до нестабільності та болю в спині, тому може знадобитися хірургічне втручання.

Травми хребта та пошкодження міжхребцевих дисків. У підлітків, які займаються гімнастикою або екстремальними видами спорту (такими як катання на скейтборді, роликах, ковзанах і велосипедах) часто основні удари під час падіння припадають на ноги або сідниці. У будь-якому випадку, за інерцією ударне навантаження передається на хребці, що може супроводжуватися руйнуванням та пошкодженнями міжхребцевих дисків.

Якщо вміст диска випинається назовні під впливом компресії, то формується протрузія чи грижа міжхребцевого диска, у своїй виникає компресія (здавлення) нервових корінців. Такий стан викликає відчуття болю вздовж проходження цього нерва. Відомий корінцевий симптом — ішіас, є больовим синдромом, що іррадіює уздовж сідниці вниз по задній поверхні ноги.

Для лікування таких патологічних проявів насамперед застосовуються нехірургічні методи. Залежно від типу болю може застосовуватись кінезотерапія, лікарські препарати, остеопатичні маніпуляції та мануальна корекція. Якщо ці процедури не забезпечують позбавлення болю, пацієнти можуть потребувати хірургічного втручання (наприклад, мікродискектомії або дискектомії), щоб ліквідувати компресію нервового корінця.

Тим часом у дитини болить спина: лікар розповідає, наскільки це серйозно і що можна зробити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.