Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Кава, яку можна пити з чистим сумлінням, незабаром з’явиться на прилавках

Кава, яку можна пити з чистим сумлінням, незабаром з’явиться на прилавках

Науковці з Фінляндії виростили в лабораторії «альтернативну» каву, але ця технологія все ще дуже дорога.

2 хв на прочитання23 Грудня 2021, 10:18
Кава Кава
Поділитись:

Оскільки сплеск попиту на каву загрожує планеті сильним погіршенням екологічної ситуації, це спонукає екологів і науковців шукати екологічно чисті способи виробництва кави. Про результат таких пошуків розповідає американський канал бізнес-новин CNBC.

Центр технічних досліджень Фінляндії VTT успішно виготовив кавові клітини в біореакторі за допомогою клітинного сільського господарства, щоб зробити виробництво кави більш екологічно чистим.

«Ми не виробник кави, але хотіли б співпрацювати та працювати зі сторонами, які мають досвід і бачення, щоб вивести щось подібне на ринок. Це також потребує значних інвестицій, тому що весь процес затвердження… не тільки вимагає часу, а й, звісно, ​​дороге заняття», — сказав Хейко Рішер, керівник відділу біотехнології рослин у дослідницькому інституті.

Кава, вирощена в лабораторії дослідницького центру, усуває необхідність вирубки лісів, а процес має набагато менший водний слід, оскільки науковці можуть використовувати перероблену воду для створення своїх біореакторів.

Ще одна перевага полягає в тому, що каву можна виробляти в будь-який час за контрольованих температур, освітлення та кисню, усуваючи нестабільність постачання у промисловості.

Інновація також усуває тривалий процес транспортування кави із країни походження до країни-споживача та «впливає на відстежуваність і прозорість процесу... це також часто є великою проблемою в ланцюжку постачання кави», — сказав Рішер.

Він пояснив, що науковці працюють не з кавовими зернами як вихідним матеріалом, а з ліофілізованим порошком, який виробляють у лабораторії.

Після того, як порошок обсмажиться, його можна заварити так само, як і звичайну чашку кави.

Хоча Хейко прогнозував, що може знадобитися щонайменше чотири роки, перш ніж вирощена в лабораторії кава VTT отримає схвалення регуляторних органів, у Фінляндії, найбільшому споживачеві кави в світі, вже з’явилася сильна зацікавленість продуктом.

«У минулому ми бачили великий опір генетично модифікованій їжі, тому були приємно здивовані, коли люди виявляли зацікавленість придбати та скуштувати продукт... Кава — це продукт розкоші, і люди хочуть мати можливість її придбати. З чистим сумлінням», — сказав Хейко.

Нагадаємо, кава шкодить екології, тому незабаром може стати напоєм для багатіїв.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Управління відходами по-європейськи: Україна запускає пілотний проєкт за стандартами ЄС
Україна впроваджує європейські стандарти управління відходами
1 хв на прочитанняВчора
6 трильйонів екологічних збитків: як Україна боролася за клімат на COP30
Україна представила екоцид на 6 трильйонів гривень світовій спільноті на COP30
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Фонд декарбонізації виконав 100% цілей: як Україна будує «зелене» майбутнє попри війну
2 хв на прочитання24 Грудня 2025
Екологічна катастрофа в Бессарабії: порятунок озера Ялпуг
Чому Болградський район потребує термінової програми озеленення та очищення водойм
1 хв на прочитання24 Грудня 2025
Екологічна НП в Чорному морі: узбережжя пляжів Одещини вкрите масляними плямами
2 хв на прочитання24 Грудня 2025
На Черкащині під охорону взяли майже 10 гектарів земель із червонокнижним шафраном
1 хв на прочитання24 Грудня 2025
Промислове рибальство переходить у "цифру": Кабмін спростив процедуру декларування
1 хв на прочитання23 Грудня 2025
Попередження про льодові явища: на українських річках починається замерзання
1 хв на прочитання23 Грудня 2025