Догори
Дати відгук

Календар городника на першу декаду вересня: заготовлюємо і консервуємо

1 вересня у саду рекомендується зайнятися збором врожаю

7 хв на прочитання29 Серпня 2022, 09:45
Поділитись:

Місячний календар допоможе зібрати врожай та провести осінньо-польові роботи на городі і в саду. Про це розповідає «Parlament.ua».

1 вересня

У саду рекомендується зайнятися збором врожаю, обрізанням, обприскуванням від шкідників і хвороб, а також прибиранням бур'янів. Прорідіть сходи і обгортайте рослини. Також видаліть зайві відростки у полуниці.

На городі можна зайнятися збором насіння і сім'яників, обприскати рослини від хвороб і шкідників. Продовжуйте викопувати картоплю. Вдалий день для обробітку ґрунту.

У квітнику формуйте крони, видаліть зайві пагони і квіти, хворі рослини. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати вас в букетах.

В будинку вдалим буде полив і зрошення кімнатних рослин. Порадуйте домочадців смачною випічкою. Зберіть квіти і лікарські насіння для сушки.

2 вересня

У саду внесіть органічну підгодівлю в невеликих дозах. Головне не залити і не перегодувати рослини, через те, що в цей день високий ризик розвитку грибних захворювань і гнилі. Проріджуйте і підсапуйте сходи.

На городі цього дня роботи проводити не можна. Краще обробити землю, прополоти бур'яни. Можна продовжити збір врожаю і посівного матеріалу.

У квітнику можна заготовити черенки для щеплень, вкорінити їх, а також зайнятися обрізанням дерев і чагарників.

У цей день можна продовжити робити зимові заготовки, головне не вдаватися до термічної обробки: соліть і сушіть овочі і фрукти, робіть вино. Рекомендується зайнятися покосом газону.

3 вересня

Садіть, малину, виноград, ожину, смородину та інші ягідні чагарники. При спадаючому місяці можна зайнятися покосом газону. Поливайте і вносіть органічні добрива, при цьому стежте щоб полив був помірним.

На городі у цей день добре прийметься і піде в ріст посаджена розсада. Добре пройде внесення сухої підгодівлі під рослину. Особливо вдалий посів, посадка і пересадка будь-яких рослин, а саме: гарбузових, пасльонових і овочевих.

У квітнику сприятливий день для посіву квітів, розпушування ґрунту, підгортанні рослин і внесенні під них сухої підгодівлі. День не підходить для обрізки рослин і обробки хімічними препаратами.

Хороший день для домашніх справ. Ремонт, прибирання, прання, приготування їжі та випічки - ви все встигнете і залишиться час ще на себе і близьких. Добре також позбутися від речей, якими ви давно не користуєтеся. Продовжуйте робити заготівлю соків і вина, збирати рослини для сушки.

4 вересня

У саду займіться обробкою тих ділянок землі, що звільнилися. Також потрібно підтримувати порядок на клумбах, де щось зростає, а саме: рихлити міжряддя, підгортати рослини, видаляти бур'ян, дику поросль, зів'ялі квіти та пошкоджені пагони.

Не варто збирати коренеплоди для зберігання. Займіться перекопуванням ґрунту, розпушуванням сухої землі, прополюванням. Вдалою буде боротьба зі слимаками. Починають масово дозрівати насіння, так що встигніть зібрати їх, щоб вони не обсипалися на землю.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Видаляйте поросль.

Можна приділити увагу практично будь-яким хатнім справам. Можна: прибрати в кімнатах, навести порядок в ящиках, вимити вікна. Вдало пройде і невеликий ремонт. Рекомендується консервувати фрукти.

5 вересня

Перекопайте вільні клумби. Розпушуйте ґрунт у міжряддях, проріджуйте і підсапуйте рослини, видаляйте бур'яни, міняйте субстрат в горщиках кімнатних рослин. Обробіть дерева і чагарники від шкідників, які збираються перезимувати в ґрунті.

Збирайте насіння на сушку і зберігання. Прибирайте всі культури. Займіться прополкою і розпушуванням. Рекомендується посіяти пекінську капусту, салати, гірчицю, петрушку, цибулю і зелень.

Можна обрізати дерева і чагарники для припинення їх росту. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні та будуть довго стояти в букетах.

Сьогодні не можна займатися домашніми справами. Краще не починати навіть косметичний ремонт, не переставляти меблі, не робити прибирання. Збирайте виноград і робіть з нього вино. Сушіть лікарські рослини, заготовлюйте соки на зиму.

6 вересня

Один з найбільш вдалих періодів для посадки плодових дерев і чагарників. Рекомендується збирати урожай, поливати, вносити добрива і проводити обрізку.

Пора внести в грунт добрива і закласти органічні відходи в компост. Якщо у вас є теплиця, можна висадити в неї багаторічні цибулю, кольрабі, брокколі, посів насіння вигоночних культур, щоб отримати зелень взимку. Також відмінний час для посадки часнику, сидератів, прищіпки точок зростання у гарбузів.

Продовжуйте полоти бур'яни і косити траву. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго стояти в букетах. Проведіть обрізку пагонів для посилення їхнього зросту.

Сьогодні вирушайте на кухню і продовжуйте консервувати, солити, квасити, заготовлювати соки і вино. Збирайте коріння лікарських рослин. Викопуйте цибулинні.

7 вересня

Замочуйте і пророщуйте насіння, сійте і садіть на зберігання, але не на насіння будь-яких рослин - все те, що росте повільно: багаторічники, чагарники, дерева тощо. Особливо, якщо ці рослини повинні бути міцними, Телець допоможе їм успішно перезимувати.

Видаляйте бур'ян, проріджуйте густі сходи. Займіться органічною підгодівлею, перекопуванням ґрунту. Обробляйте рослини від паразитів і грибкових захворювань.

Зрізайте квіти і робіть з них букети. Вони будуть довго радувати вас. Можна зайнятися поливом і розпушуванням, головне бути акуратними, щоб не пошкодити зону коренів.

Сьогодні можна займатися нескладною роботою по дому. Також на кухні можна продовжити готувати зимові заготовки.

 

8 вересня

Сприятливий день для замочування і пророщування насіння, посіву і посадки багаторічників, кущів і дерев. При спадному місяці слід косити газони, якщо ви хочете сповільнити зростання трави. Також видаляйте бур'яни, проріджуйте сходи.

Заготовлюйте коріння лікарських рослин, вносіть добрива, закладайте компост і прополюйте бур'яни на грядках. Продовжуйте садити часник, прищипувати точки зростання у гарбузів.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Заготовлюйте і сушіть коріння лікарських рослин.

День вдалий для багатьох починань. Сміливо починайте ремонт, переклейте шпалери, прибирайте, переставляйте меблі. На кухні: консервуйте, соліть, квасьте капусту, заготовлюйте соки і вино.

9 вересня

При спадаючому місяці сприятливо косити газони, щоб уповільнити зростання трави. Можна провести підгодівлю рослинними і органічними добривами. Продовжуйте збирати урожай плодових.

Займіться пасинкуванням томатів, формуванням батогів огірків в теплиці. Приберіть картоплю та інші коренеплоди на зберігання. Прорідіть сходи.

Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при тривалому транспортуванні і будуть довго радувати в букетах.

Один з кращих днів для роботи по дому. Сьогодні вам вдасться буквально все, починаючи від легкого прибирання та закінчуючи масштабним ремонтом. Сьогодні порадує і випічка. Продовжуйте робити заготовки на зиму.

10 вересня

Займіться прополкою і обробкою рослин від шкідливих комах і збудників захворювань. Можна внести в грунт органічні добрива. Видаліть зайві полуничні вуса, прикореневу поросль у кущів і дерев, зробіть санітарну обробку крон кущів. Продовжуйте збирати урожай наземних. Приберіть зернові.

Саме час зосередитися на розпушуванні міжрядь без поливу. Пора провести розпушування і обробку рослин від шкідливих комах і збудників захворювань.

Висаджуйте клематиси і інші рослини з довгим і кучерявими пагонами. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати вас в букетах.

Цей день краще присвятити виконанню простих справ. Хоча на кухні роботи буде дуже багато: консервування, соління, квашення капусти, заготівля соку і вина. Можна також зібрати квітки і насіння лікарських рослин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання8 годин тому
Виростити печериці Домашні гриби
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання11 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Глазур для пасок: розкішний рецепт без сирих білків і желатину
1 хв на прочитання17 годин тому
Пісні страви: шоколадно-банановий торт-пиріг – покроковий рецепт
1 хв на прочитанняВчора
Українська с/г продукція може повністю замінити російську на європейському ринку - Соломчук
2 хв на прочитанняВчора
Рецепт смачного шашлику із телятини: з медом та часником
2 хв на прочитанняВчора
Український агросектор став об’єктом негативних міфів, які не мають економічного підґрунтя, - Сольський
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитання48 хвилин тому
Заборона продажу одноразових електронних сигарет
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитаннягодина тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання2 години тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання6 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання7 годин тому