Догори
Дати відгук

Існує особливий день у році - Міжнародний день нездорової їжі

Чому бургери входять до переліку нездорової їжі, хоча м'ясо, салат, помідори та цибуля вважаються корисними

3 хв на прочитання21 Липня 2024, 09:14
Міжнародний день нездорової їжі
Фото: «Здорові люди» Міжнародний день нездорової їжі Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Нездорову їжу часто називають "пустими калоріями". Вона перевантажує наш організм надмірною кількістю жиру, цукру і солі, при цьому містить дуже мало харчових волокон, вітамінів і мінералів. До такої їжі належать цукерки, гамбургери, солодкі напої, кондитерські вироби, картопля фрі та інші звабливі перекуси. Останнім часом дедалі більше людей виключають нездорову їжу зі свого раціону через її шкідливість.

Проте існує особливий день у році, який називається Міжнародним днем нездорової їжі. Він щороку відзначається 21 липня, і цього дня можна дозволити собі відійти від правил здорового харчування та побалувати себе чимось некорисним, але смачним.

Як виникла ідея відзначати Міжнародний день нездорової їжі?

Хоча від самого початку своєї історії люди не завжди мали здорове й різноманітне щоденне меню, їжу майже завжди готували вдома з мінімально оброблених місцевих сезонних продуктів. Вперше готові страви почали продавати в Давньому Римі — смажене м'ясо і тушковані овочі призначалися здебільшого для бідняків, які не мали власних кухонь, а також для мандрівників.

У середньовіччі вуличні торговці в містах Європи пропонували пироги, вафлі, млинці, м'ясні страви. В місцях, розташованих на морському узбережжі, до меню входили риба та морепродукти. Вулична їжа вже тоді була смачною — мабуть, тому Олівер Кромвель у 1644 році заборонив продавати пироги в Англії, оголосивши їх "язичницьким задоволенням".

Ідея нездорової їжі, тобто харчів промислового виробництва з високим ступенем переробки, виникла лише у 1800-х роках у США.

Чому бургери входять до переліку нездорової їжі, хоча м'ясо, салат, помідори та цибуля вважаються корисними?

Причина — у кількості калорій, яка може становити до 30% від добової норми, а також у високому вмісті трансжирів у "швидких" бургерах. Сукупність цих факторів призводить до ожиріння, підвищеного рівня холестерину та відкладання бляшок на стінках кровоносних судин.

Що таке трансжири і чому вони шкідливі?

Трансжири отримують методом гідрогенізації рослинних олій, змінюючи молекулярну структуру природного продукту. В результаті отримують дешеві тверді жири, які не можуть повноцінно перетравлюватися, накопичуються в організмі та перешкоджають засвоєнню незамінних жирних кислот. Доведено зв'язок між вживанням трансжирів і хворобами серцево-судинної системи, діабетом та навіть онкологічними захворюваннями.

Чи існує статистика щодо кількості людей, які страждають від нездорової їжі?

За даними ООН, близько 2 мільярдів людей у світі мають нестачу в організмі необхідних мікроелементів, при цьому 600 мільйонів з них потерпають від ожиріння. Ці проблеми пов'язані з систематичним вживанням нездорової їжі — дуже калорійної, але "пустої" з точки зору харчової цінності.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost