Догори
Дати відгук

Український суперфуд: їжте сало щодня потроху, а в День сала - ще й у добрій компанії!

Сучасні дієтологи радять з'їдати 20-30 г сала на день, і переважно у першій половині дня.

2 хв на прочитання27 Серпня 2024, 09:33
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

Ще один репресований дієтологами продукт української національної кухні, який тепер активно реабілітують. Горе-медики подумали, що "ожиріння" - від "жиру", бо.. "очедно ж!", корінь же спільний. І відправили сало в льох, "дозрівати". А коли нутриціологи з'ясували, що організм гостро потребує якісного, біодоступного жиру, в льох полізли цілі делегації науковців - просити у сала вибачення.

Окрім того, що сало дуже смачне, так воно ще має неоціненну користь для здоров’я. Вчені вже довели, шо це надзвичайно необхідний у раціоні продукт. Ба більше - його необхідно їсти щодня. Але за умови, що немає протипоказань і в розумній кількості.

Сало містить жиророзчинні вітаміни: А, D, Е, вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12). Є у його складі марганець, цинк та селен - відомий антиоксидант. Підіть пошукайте в аптеці такий препарат! Воно є джерелом омега-3 поліненасиченних жирних кислот, необхідних для формування нейронів у головному мозку. Допомагають протидіяти запальним процесам.

У складі сала є арахідонова кислота. Вона бере участь у будуванні клітин головного мозку, серця, нирок, регулює гормональний фон та покращує стан шкіри. Тобто, замість дорогих кремів варто додати в раціон небагато якісного сальця.

Містить лецитин, необхідний для здоров'я судин та клітинних мембран, запобігаючи виникненню атеросклерозу. А також холін, який допомагає обміну жирів, а з ним – і загальному метаболізму. Однак містить сало і насичені жирні кислоти. А з ними вже - обережно! Саме тому варто врахувати "здорову" порцію сала в щоденному вжитку.

Сучасні дієтологи радять з'їдати 20-30 г сала на день, і переважно у першій половині дня. А вживати його найкраще з крохмалистими овочами: картоплею, пастернаком, буряком тощо. Це зробить мікроелементи більш біодоступними для організму.

Саме сьогодні в Україні відзначають День сала. Офіційно-урочистого розрізання, нарізання і поїдання, швидше за все, не буде. Хіба що про це подбають укладачі гастрономічних екскурсійних маршрутів у регіонах України.

Кажуть, що прототип сала як харчового продукту у нашому розумінні з’явився майже 3 тисячі років тому у Стародавньому Римі. Шматки свинячого жиру із сіллю і спеціями спершу вважалися стравою рабів. А потім перекочували на стіл вельмож і аристократів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
На Закарпатті викрито забудовницю, яка самовільно зайняла 600 м² сусідської землі
На Закарпатті викрито забудовницю, яка самовільно зайняла 600 м² сусідської землі
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне
Заборона ЗЗР може обвалити український агросектор на $4,3 млрд
3 хв на прочитання9 годин тому
Фото з відкритих джерел
Одеська область відродить видобуток солі: завод за $2,8 млн почне роботу на початку 2026 року
2 хв на прочитання10 годин тому
Всесвітній день оливкового дерева 2025 — цінність, символіка та роль у сталому розвитку
26 листопада — Всесвітній день оливкового дерева: стародавнє дерево, яке несе мир, здоров’я і сталість
2 хв на прочитання10 годин тому
Повний перелік причин анулювання 4-ї групи ЄП: перехід агропідприємства на загальну систему
2 хв на прочитанняВчора
Від сировини до продукту: презентовано каталог українського обладнання для агропереробки
2 хв на прочитанняВчора
Мобільні зерносховища: поставлено обладнання на 1,5 млн тонн для Півдня та Сходу
2 хв на прочитанняВчора
День супу гаспачо: історія страви та сучасні гастрономічні тенденції
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Вчені розкрили походження протопланети, зіткнення з якою призвело до утворення Місяця
Вчені розкрили походження протопланети, зіткнення з якою призвело до утворення Місяця
2 хв на прочитання2 години тому
Робот (Фото: Андреас Шміц/TUM)
У Німеччині створили автономного ШІ-робота Smart Grapple для очищення морського дна від сміття
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп на 23 листопада 2025 року
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на четвер, 23 листопада 2025 року
20 хв на прочитання6 годин тому
Руанда та Сенегал приєдналися до Декларації про потроєння атомної енергетики. Україна серед 33 країн-підписантів
Вже 33 країни приєдналися до Глобальної обіцянки потроїти ядерну енергетику до 2050 року
2 хв на прочитання7 годин тому
На Україну чекає масштабна модернізація водопостачання до 2035 року
2 хв на прочитання8 годин тому
Коли вага стає викликом: світ відзначає День боротьби з ожирінням
2 хв на прочитання11 годин тому
26 листопада — Всесвітній день сталого транспорту: шлях до чистішого повітря та безпечніших доріг
4 хв на прочитання12 годин тому
В чому зустрічати Новий 2026 рік: рік вогняного коня
2 хв на прочитанняВчора