Догори
Дати відгук

Український суперфуд: їжте сало щодня потроху, а в День сала - ще й у добрій компанії!

Сучасні дієтологи радять з'їдати 20-30 г сала на день, і переважно у першій половині дня.

2 хв на прочитання27 Серпня 2024, 09:33
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

Ще один репресований дієтологами продукт української національної кухні, який тепер активно реабілітують. Горе-медики подумали, що "ожиріння" - від "жиру", бо.. "очедно ж!", корінь же спільний. І відправили сало в льох, "дозрівати". А коли нутриціологи з'ясували, що організм гостро потребує якісного, біодоступного жиру, в льох полізли цілі делегації науковців - просити у сала вибачення.

Окрім того, що сало дуже смачне, так воно ще має неоціненну користь для здоров’я. Вчені вже довели, шо це надзвичайно необхідний у раціоні продукт. Ба більше - його необхідно їсти щодня. Але за умови, що немає протипоказань і в розумній кількості.

Сало містить жиророзчинні вітаміни: А, D, Е, вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12). Є у його складі марганець, цинк та селен - відомий антиоксидант. Підіть пошукайте в аптеці такий препарат! Воно є джерелом омега-3 поліненасиченних жирних кислот, необхідних для формування нейронів у головному мозку. Допомагають протидіяти запальним процесам.

У складі сала є арахідонова кислота. Вона бере участь у будуванні клітин головного мозку, серця, нирок, регулює гормональний фон та покращує стан шкіри. Тобто, замість дорогих кремів варто додати в раціон небагато якісного сальця.

Містить лецитин, необхідний для здоров'я судин та клітинних мембран, запобігаючи виникненню атеросклерозу. А також холін, який допомагає обміну жирів, а з ним – і загальному метаболізму. Однак містить сало і насичені жирні кислоти. А з ними вже - обережно! Саме тому варто врахувати "здорову" порцію сала в щоденному вжитку.

Сучасні дієтологи радять з'їдати 20-30 г сала на день, і переважно у першій половині дня. А вживати його найкраще з крохмалистими овочами: картоплею, пастернаком, буряком тощо. Це зробить мікроелементи більш біодоступними для організму.

Саме сьогодні в Україні відзначають День сала. Офіційно-урочистого розрізання, нарізання і поїдання, швидше за все, не буде. Хіба що про це подбають укладачі гастрономічних екскурсійних маршрутів у регіонах України.

Кажуть, що прототип сала як харчового продукту у нашому розумінні з’явився майже 3 тисячі років тому у Стародавньому Римі. Шматки свинячого жиру із сіллю і спеціями спершу вважалися стравою рабів. А потім перекочували на стіл вельмож і аристократів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
7 листопада: день народження вина «Мерло», історія та святкування
Червоне з характером: коли Мерло займає центр уваги
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
На ринку кукурудзи ціновий стрибок: українські фермери гальмують збирання в очікуванні сухого зерна
2 хв на прочитання05 Листопада 2025
Фото: ДСНС України
Двоє працівників агрохолдингу загинули на Чернігівщині, наблизившись до нерозірваного російського БпЛА.
1 хв на прочитання04 Листопада 2025
Фото ілютративне / Pixabay
У Раді зареєстрували законопроєкт про оподаткування новостворених фермерських господарств
1 хв на прочитання04 Листопада 2025
Від початку війни в Україні з'явилося 70 нових виноробних підприємств
2 хв на прочитання04 Листопада 2025
Президент підписав євроінтеграційний Закон про підтримку аграріїв
1 хв на прочитання03 Листопада 2025
Єврокомісія не виключає судових позовів проти Польщі, Угорщини та Словаччини через заборону українського зерна
1 хв на прочитання03 Листопада 2025
Аграрії України намолотили понад 40 мільйонів тонн зернових
1 хв на прочитання02 Листопада 2025