Догори
Дати відгук

Український суперфуд: їжте сало щодня потроху, а в День сала - ще й у добрій компанії!

Сучасні дієтологи радять з'їдати 20-30 г сала на день, і переважно у першій половині дня.

2 хв на прочитання27 Серпня 2024, 09:33
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

Ще один репресований дієтологами продукт української національної кухні, який тепер активно реабілітують. Горе-медики подумали, що "ожиріння" - від "жиру", бо.. "очедно ж!", корінь же спільний. І відправили сало в льох, "дозрівати". А коли нутриціологи з'ясували, що організм гостро потребує якісного, біодоступного жиру, в льох полізли цілі делегації науковців - просити у сала вибачення.

Окрім того, що сало дуже смачне, так воно ще має неоціненну користь для здоров’я. Вчені вже довели, шо це надзвичайно необхідний у раціоні продукт. Ба більше - його необхідно їсти щодня. Але за умови, що немає протипоказань і в розумній кількості.

Сало містить жиророзчинні вітаміни: А, D, Е, вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12). Є у його складі марганець, цинк та селен - відомий антиоксидант. Підіть пошукайте в аптеці такий препарат! Воно є джерелом омега-3 поліненасиченних жирних кислот, необхідних для формування нейронів у головному мозку. Допомагають протидіяти запальним процесам.

У складі сала є арахідонова кислота. Вона бере участь у будуванні клітин головного мозку, серця, нирок, регулює гормональний фон та покращує стан шкіри. Тобто, замість дорогих кремів варто додати в раціон небагато якісного сальця.

Містить лецитин, необхідний для здоров'я судин та клітинних мембран, запобігаючи виникненню атеросклерозу. А також холін, який допомагає обміну жирів, а з ним – і загальному метаболізму. Однак містить сало і насичені жирні кислоти. А з ними вже - обережно! Саме тому варто врахувати "здорову" порцію сала в щоденному вжитку.

Сучасні дієтологи радять з'їдати 20-30 г сала на день, і переважно у першій половині дня. А вживати його найкраще з крохмалистими овочами: картоплею, пастернаком, буряком тощо. Це зробить мікроелементи більш біодоступними для організму.

Саме сьогодні в Україні відзначають День сала. Офіційно-урочистого розрізання, нарізання і поїдання, швидше за все, не буде. Хіба що про це подбають укладачі гастрономічних екскурсійних маршрутів у регіонах України.

Кажуть, що прототип сала як харчового продукту у нашому розумінні з’явився майже 3 тисячі років тому у Стародавньому Римі. Шматки свинячого жиру із сіллю і спеціями спершу вважалися стравою рабів. А потім перекочували на стіл вельмож і аристократів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Кредитування українських аграріїв сягнуло майже 85 млрд гривень/
Кредитування українських аграріїв сягнуло майже 85 млрд гривень
1 хв на прочитання2 години тому
Експорт агропродукції з України до Туреччини: $1,48 млрд за 7 місяців
Україна значно наростила експорт агропродукції до Туреччини: $1,48 млрд за пів року
1 хв на прочитання5 годин тому
Україна відновлює зрошення: успішний приклад на Київщині
На Київщині відновили зрошення на площі понад 1 тис. га завдяки інвестиціям США
1 хв на прочитанняВчора
Проєкт бюджету-2026
Фото sk1.tv
Проєкт бюджету-2026: пріоритет на оборону, соціальний захист та підтримку ветеранів
2 хв на прочитання15 Вересня 2025
Революція в агросекторі: китайські дослідники знайшли довгострокове рішення проти килової хвороби
2 хв на прочитання15 Вересня 2025
Одеський припортовий завод виставлено на приватизацію
1 хв на прочитання15 Вересня 2025
Українські аграрії в заручниках митниці: чому зупинився продаж ріпаку
1 хв на прочитання14 Вересня 2025
Новий ціновий рекорд: скільки коштуватиме літр олії восени
1 хв на прочитання14 Вересня 2025