Ісландія перейшла на скорочений робочий тиждень — ось що з цього вийшло

2 хв на прочитання10 годин тому
Зображення згенеровано ШІ

Благополуччя працівників «драматично» зросло.

Згідно з дослідженням, опублікованим у п'ятницю, економіка Ісландії випереджає більшість європейських країн після загальнонаціонального запровадження скороченого робочого тижня без втрати заробітної плати. Про це розповідає CNN.

У період між 2020 і 2022 роками 51 % працівників у країні прийняли пропозицію скороченого робочого часу, включаючи чотириденний тиждень, за даними двох аналітичних центрів, і кажуть, що сьогодні ця цифра, ймовірно, буде ще вищою.

Торік в Ісландії спостерігалося швидше економічне зростання, ніж у більшості європейських країн, а рівень безробіття є одним із найнижчих у Європі, відзначають Інститут автономії у Великій Британії та Ісландська асоціація за сталий розвиток і демократію (Alda).

«Це дослідження демонструє справжню історію успіху: скорочений робочий день став широко поширеним в Ісландії... й економіка є сильною за низкою показників», — сказав у своїй заяві Гудмундур Д. Харальдссон, дослідник Alda.

У двох великих дослідженнях, що проводилися в період з 2015 по 2019 рік, працівники державного сектору в Ісландії працювали 35-36 годин на тиждень без зниження заробітної плати. Багато учасників раніше працювали 40 годин на тиждень.

У випробуваннях узяли участь 2 500 осіб — понад 1 % працездатного населення Ісландії на той час — і вони мали на меті зберегти чи підвищити продуктивність, одночасно покращивши баланс між роботою й особистим життям. Дослідники виявили, що на більшості робочих місць продуктивність залишилася незмінною чи покращилася, тоді як благополуччя працівників «драматично» зросло за цілою низкою показників — від сприйняття стресу і вигорання до здоров'я і балансу між роботою та особистим життям.

Після випробувань ісландські профспілки домовилися про скорочення робочого часу для десятків тисяч своїх членів по всій країні.

У 2023 році економіка Ісландії зросла на 5 %, поступившись за темпами зростання лише Мальті серед багатих європейських економік, згідно з останнім звітом Міжнародного валютного фонду «Перспективи розвитку світової економіки», опублікованим раніше цього тижня. Це набагато вище, ніж середній темп зростання країни, який становив майже 2 % за десятиліття з 2006 по 2015 рік.

У світі було проведено низку експериментів із чотириденним робочим тижнем. Серед них — успішне випробування у 2022 році у 33 компаніях, більшість з яких базується у США й Ірландії.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: