Догори
Дати відгук

ІПСШ стали більш поширеними серед тих, кому за 50: пояснюють американські лікарі

Рівень захворюваності на хламідіоз серед літніх американців зріс на 161 %, а рівень гонореї — на 433 %.

5 хв на прочитання28 Жовтня 2023, 08:23
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

За останнє десятиліття відбулося різке зростання поширення інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), серед літніх американців — рівень захворюваності став найвищим за весь час і зростає швидше, ніж у будь-якій іншій віковій групі. Про це розповідає The Healthy.

Згідно з дослідженням, опублікованим у Міжнародному журналі охорони довкілля та громадського здоров’я, випадки ІПСШ серед людей старше 65 років подвоїлися за останні 10 років, а в деяких випадках зросли навіть різкіше, каже Ешлі Ліппс, доктор медичних наук, лікар-інфекціоніст у медичному центрі Векснера Університету штату Огайо.

«Наприклад, кількість зареєстрованих випадків сифілісу зросла в сім разів між 2011 і 2021 роками серед осіб віком 55 років і старше», — пояснює доктор Ліппс.

Доктор медичних наук Крістін Ґревз, сертифікований лікар акушерства та гінекології та хірург, додає, що дані Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC) показують подібні сплески для інших поширених ІПСШ. За той самий період з 2011 по 2021 рік рівень захворюваності на хламідіоз серед літніх людей зріс приблизно на 161 %, а рівень гонореї — на 433 %.

Хоча фактична кількість інфекцій, що передаються статевим шляхом, є вищою серед молоді, це різке зростання серед старших поколінь викликає тривогу в деяких частинах медичної спільноти.

Існує стереотип, що ми стаємо менш сексуально активними з віком, і, хоча це залежить від людини, доктор Ґревз каже, що це загалом міф.

«Дослідження показали, що сексуальна активність залишається важливою частиною життя багатьох літніх американців», — наголошує доктор Ліппс.

Частково це пояснюється поширенням Віагри, а також ліків для лікування еректильної дисфункції, які з’явилися на ринку.

Для представниць прекрасної статі, каже доктор Ліппс, «існує також більш широке використання … гормональної терапії для жінок, яка допомагає людям похилого віку залишатися сексуально активними». Насправді, згідно з дослідженням 2023 року, опублікованим у The Lancet, більше половини людей у віці від 75 до 85 років повідомляють, що займаються сексом два-три рази на місяць, а 23 % кажуть, що займаються сексом один або більше разів на тиждень.

Окрім того, за даними Pew Research Center кожен шостий американець старше 50 років каже, що користувався сайтом знайомств або додатком.

У той час як люди похилого віку ведуть повноцінне, активне статеве життя, д-р Ґревз згадує про поширений підхід, що оскільки ця демографічна група не стурбована вагітністю, то менш імовірно буде використовувати захист. Дослідження Міжнародного журналу охорони довкілля та громадського здоров’я показують, що менше чверті дорослих старше 50 років використовують презервативи.

Крім того, стигма, що оточує сексуальність у літніх людей, призводить до зменшення обстеження та зменшення уваги до консультацій щодо безпечного сексу з боку медичних працівників, пояснює доктор Ліппс. Згідно з дослідженням The Lancet, лише 17 % людей похилого віку говорили зі своїм лікарем про своє сексуальне здоров’я протягом останніх двох років, і понад 60 % цих розмов були ініційовані пацієнтом.

Окрім того, також немає офіційних рекомендацій щодо скринінгу на ІПСШ у літніх людей, каже доктор Ліппс. Це проблема, тому що деякі ІПСШ можуть перебігати безсимптомно, тому, якщо хтось не проходить обстеження на певну інфекцію, діагноз можна взагалі пропустити.

«ІПСШ також можуть мати неспецифічні симптоми, які можуть бути неправильно діагностовані, якщо клініцисти не зберігають високий ступінь підозри на ІПСШ. Сифіліс, наприклад, може викликати висип, а гонорея може спричинити симптоми артриту», — каже вона.

Доктор Ґревз також наголошує, що біль, пов’язаний із ІПСШ, може імітувати неприємні симптоми кісти яєчника чи запалення, або вагінальні виділення від хламідіозу чи гонореї можуть виглядати як бактеріальний вагіноз.

«Біль у горлі може бути спричинений гонореєю, вірусом або стрептококом у горлі. Сифіліс може проявлятися в різних формах — це може набувати вигляду бородавок, висипу, свербежу, болю, виразок. Отже, різниця величезна», — каже вона.

Чи інфекції, що передаються статевим шляхом, більш небезпечні для літніх людей?

Функції нашої імунної системи природним чином знижуються з віком, що може зробити вас більш сприйнятливими до ІПСШ й ускладнить організму боротися з інфекцією.

«Літнім дорослим також частіше діагностують ІПСШ на пізніх стадіях. Хоча сифіліс легко піддається лікуванню на ранній стадії, він може спричинити серйозні прояви, такі як неврологічні чи серцево-судинні ураження, якщо його не лікувати протягом тривалого часу, і це може спричинити більш серйозні ускладнення для здоров’я», — пояснює доктор Ліппс.

Доктор Ґревз додає, що недіагностовані гепатити B і C можуть призвести до печінкової недостатності, а гонорея або хламідіоз можуть призвести до запальних захворювань тазових органів і хронічного болю.

«Важливо обговорити своє сексуальне здоров’я та фактори ризику ІПСШ зі своїм лікарем», — підкреслює доктор Ліппс. На її переконання, слід перевіритися на інфекції, що передаються статевим шляхом, тим, хто сексуально активний із новим партнером, хто має кількох статевих партнерів або мають статевого партнера з одночасними партнерами, і хто практикує непостійне використання презервативів.

Також ми писали про секс після менопаузи: що варто знати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.