І ситість, і схуднення: добірка рецептів смачних страв із молодої капусти

9 хв на прочитання02 Червня 2024, 08:24
Фото: «Здорові люди»

Її можна їсти цілий рік, аби тримати себе у формі.

Молода капуста — простий овоч, який багато хто недооцінює через доступність і дешевизну. А проте користь капусти неоціненна. Її можна їсти цілий рік, аби тримати себе у формі. Про це розповідають «Здорові люди».

У чому користь молодої капусти

До складу капусти білокачанної входять калій, магній, фосфор, кальцій, марганець і залізо. Цей овоч багатий на вітаміни А, В1, В2, В6, C, E, РР, К, U.

Вітаміну С у капусті чимало (за цим показником вона перевершує деякі цитрусові), причому він зберігається довгий час і майже не руйнується при правильній кулінарній обробці. А, як відомо, вітамін С — один із найкращих антиоксидантів, що зменшує кількість вільних радикалів в організмі, які є основною причиною старіння.

До того ж капуста багата на сірку, яка допомагає боротися з інфекціями та сприяє загоєнню ран.

Вітамін U, що міститься в соку капусти, нормалізує рівень кислотності травного соку та є потужними натуральними ліками для загоєння пошкоджених слизових оболонок ШКТ, зокрема при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки. Він захищає печінку від жирового переродження, полегшує перебіг алергічних захворювань.

Кальцій зміцнює зуби та кістки, а калій допомагає повноцінній діяльності серцевого м'яза.

Вітаміни групи В необхідні для здоров'я та краси волосся, нігтів і шкіри, а також регулюють діяльність нервової системи.

Нікотинова кислота відповідає за виділення енергії при переробці вуглеводів і жирів.

Вітамін К сприяє правильному обміну речовин і нормальній роботі печінки, формуванню кісток і здоров'ю зубів, активізує регенерацію тканин, підвищує згортання крові.

Солі калію виводять рідину та дозволяють боротися з набряками.

Фолієва кислота в її складі допомагає нормалізувати обмінні процеси, а холін знижує рівень холестерину в крові, запобігає утворенню жовчного каміння.

Капуста позитивно впливає на зір завдяки великій кількості вітаміну А, лютеїну та зеаксантину, а також сприяє покращенню пам'яті, особливо у похилому віці.

Завдяки безлічі речовин, що містяться в капусті — від вищезгаданого антиоксиданту вітаміну С до специфічних антиоксидантів і унікальних для неї сполук сірки, зокрема глюкозинолату — вона допомагає знизити ризик розвитку онкології.

Капуста також має дезінтоксикаційні властивості (виводить токсини, вільні радикали, сечову кислоту, яка є основною причиною подагри, артриту, каменів у нирках тощо).

У капусті досить велика кількість рослинного білка, а також клітковини, яка потрібна для корисної нормальної мікрофлори кишківника людини (стимулює її зростання й активність).

Капуста чудово підходить для тих, хто хоче схуднути, швидко насичує і тривалий час зберігає почуття ситості. При цьому в 100 г овочів міститься всього близько 20 ккал.

Також капуста покращує перистальтику кишківника, що допомагає виводити токсини та шлаки.

Кому протипоказана капуста

Через високий уміст клітковини в капусті вона не рекомендується при шлунково-кишкових розладах, наприклад, синдромі подразненого кишківника, рефлюксі, а також загостреннях виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, при шлунково-кишкових кровотечах.

Капуста є джерелом гойтрогенів — речовин, що перешкоджають достатньому засвоєнню йоду та виробленню тероксину. З цієї причини до неї треба обачно ставитися тим, хто має проблеми зі щитоподібною залозою.

Капуста може знижувати дію препаратів, що розріджують кров.

Капуста протипоказана при панкреатиті, після хірургічних операцій на черевній порожнині та грудній клітці.

Коли вводити капусту в раціон дитини

Капуста вважається дієтичним та гіпоалергенним продуктом, легким у засвоєнні та смачним. Однак у немовлят молода капуста здатна викликати запор.

У відвареному чи тушкованому вигляді капусту можна починати давати дітям після року. Сиру та квашену — після 3 років, якщо вони здатні добре її пережовувати та не мають проблем із травною системою.

Салат із молодої капусти з йогуртом

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

молода капуста — ¼ качана;

морква — 1 штука;

зелена цибуля — половина пучка;

сіль та перець — за смаком;

несолодкий йогурт без добавок — 150 г;

майонез — 1 ст. ложка;

гірчиця — 1 ч. ложка;

оцет — ½ ч. ложки;

цукор — дрібка.

Приготування.

Моркву почистити й нарізати соломкою. Капусту тонко нашаткувати. Цибулю дрібно нарізати.

Капусту викласти в миску, посолити і злегка обім'яти руками. Додати моркву та цибулю, поперчити та перемішати.

В іншій мисці з'єднати йогурт, гірчицю, майонез, оцет і цукор. Перемішати та заправити салат.

Простий салат із молодої капусти з огірком

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

молода капуста — 400 г;

огірки — 2 шт.;

солодкий перець — 1 шт.;

пучок кропу — 1 шт.;

зубики часнику — 2 шт.;

олія — 3 ст. ложки;

оцет — 1 ст. ложка;

цукор — 1 ч. ложка;

сіль та мелений чорний перець — за смаком.

Приготування.

Капусту дрібно нашаткувати. Викласти в миску, додати трохи солі та злегка обім'яти, щоб вона пом'якшала.

Огірки та перець нарізати тонкими смужками.

Кріп і часник подрібнити.

В окремій мисці змішати інгредієнти для заправки до повного розчинення солі та цукру.

Заправити салат і добре перемішати перед подачею.

Суп і з молодої капусти зі щавлем

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

молода капуста — 200 г;

щавель — 2 пучка;

морква — 1 шт.;

цибулина — 1 шт.;

картоплина — 1 шт.;

помідор — 1 шт.;

бульйон — 1 л;

яйце — 1 шт.;

лавровий лист — 1 шт.;

горошини перцю — 2 шт.;

сметана;

сіль — за смаком.

Приготування.

Картоплю, цибулю та моркву почистити. Цибулю нарізати кубиками, картоплю — великими шматками, моркву натерти на тертці.

Бульйон довести до кипіння та покласти картоплю. Відварювати до готовності картоплі, потім її дістати і розім'яти.

Цибулю обсмажити у невеликій кількості олії до прозорості.

Додати до цибулі моркву, накрити кришкою і тушкувати на невеликому вогні до готовності.

З помідора зняти шкірку (для цього на ньому зробити хрестоподібний надріз і залити гарячою водою на кілька хвилин. Потім воду змінити на холодну. Через 1-2 хвилини шкірка буде зніматися дуже легко) і нарізати на скибочки. Викласти до цибулі та тушкувати ще 3-4 хвилини.

Щавель порізати.

Капусту тонко нашаткувати й викласти в киплячий бульйон. Варити близько 5 хвилин, потім викласти засмажку. Довести до кипіння та додати картоплю, щавель, перець і лавровий лист.

Знову довести до кипіння та варити на невеликому вогні 3-4 хвилини.

Яйце відварити круто та дрібно покришити.

При подачі додати до кожної тарілки трохи яйця і по ложці сметани.

Молода капуста, смажена на сковороді

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

молода капуста — 500 г;

яйця — 2 шт.;

борошно — 4 ст. ложки;

сіль;

перець.

Приготування.

Капусту нарізати скибками завтовшки 1,5-2 см.

У каструлю налити велику кількість води та довести до кипіння. Посолити та відварити капустяні скибки близько 5 хвилин. Потім дістати та залишити, щоб вода скла.

Яйця розбити в миску, додати сіль і перець. Збити вилкою або віночком. Додати борошно й розмішати.

Кожну скибочку капусти обваляти в клярі. Обсмажити на середньому вогні у розігрітій на сковороді олії з двох сторін до легкого зарум'янювання.

Голубці з молодої капусти на сковороді

Фото: «Здорові люди»

М'яке та ніжне листя молодої капусти ідеально підходить для приготування голубців. На відміну від листя старої капусти, воно вимагає меншого приготування, тому його можна попередньо не обсмажувати.

Інгредієнти:

молода капуста — 1 качан;

курячий фарш — 500 г;

рис — 100 г;

цибуля — 1 шт. + 1 шт. для соусу;

пучок зелені (кріп, петрушка);

сіль;

перець мелений;

помідори — 800 г;

морква — 2 невеликі штуки;

солодкий перець — 1 шт.;

часник — 2 зубчики;

олія.

Приготування.

Рис промити та заздалегідь відварити до напівготовності. Остудити.

Цибулю почистити та дрібно нарізати, зелень також подрібнити.

Додати у фарш цибулю, зелень, рис, сіль і перець. Ретельно розмішати та прибрати убік.

У великій каструлі довести до кипіння воду й відварювати качан 3-5 хвилин, поки листя не стане м'яким.

Акуратно відокремити листя капусти від качана. У кожному листку зрізати потовщення у місці, де він приєднується до основи.

У центр кожного листка покласти 1-2 столові ложки фаршу і загорнути.

Для соусу з помідорів зняти шкірку (спосіб описаний вище) і дрібно порізати.

Цибулю, часник і моркву почистити. У перцю видалити плодоніжку, насіння та внутрішні перемички.

Нарізати цибулю та перець кубиками, часник пластинками, моркву натерти на тертці.

У глибокій сковороді розігріти олію й обсмажити цибулю з часником до легкої золотистості. Потім викласти до них перець і моркву. Обсмажувати ще кілька хвилин.

Викласти до овочів помідори, перемішати та тушкувати під кришкою близько півгодини. Посолити та поперчити.

Якщо помідори були сухими і соус виходить занадто густим, можна додати трохи капустяного відвару.

У соус перекласти голубці, довести до кипіння. Потім накрити кришкою і гасити на слабкому вогні 20-30 хвилин.

Молода капуста в духовці

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

молода капуста — 400 г;

шинка — 200 г;

невелика цибуля — 1 шт.;

твердий сир — 50 г;

яйця — 2 шт.;

вершкове масло — 1 ст. ложка;

панірувальні сухарі — 2 ст. ложки;

петрушка.

Приготування.

Капусту дрібно нашаткувати і залити окропом. Залишити на 15 хвилин. Потім викласти в друшляк, аби рідина стекла.

Яйця відварити круто, почистити та дрібно нарізати.

Шинку та цибулю порізати кубиками, сир натерти на терці.

Розтопити вершкове масло в сковороді та злегка обсмажити цибулю. Викласти капусту та шинку й обсмажувати 5-6 хвилин.

Форму для запікання змастити маслом і перекласти в неї капусту. Посипати сиром і панірувальними сухарями.

Випікати в розігрітій до 180 °С духовці 20 хвилин. При подачі посипати дрібно нарізаною петрушкою.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: