Догори
Дати відгук

Сім причин синдрому подразненого кишківника, які не пов’язані з їжею

Більшості з них легко позбутися без консультації лікаря.

3 хв на прочитання11 Квітня 2022, 17:47
Поділитись:

У більшості людей із синдромом подразненого кишківника (СПК) є список продуктів, які викликають загострення — напади спазмів, діарею, запори, здуття живота та гази. Але їжа — це не єдиний тригер. Є низка інших факторів, які можуть спричинити СПК. Про них розповідає Телеграм-канал Medical Alliance.

1) Ліки. Синдром подразненого кишківника здатні викликати деякі ліки, наприклад, трициклічні антидепресанти та опіоїдні знеболювальні (вони мають тенденцію викликати запор, який може посилити СПК), антидепресанти СІОЗС (викликають діарею) та антибіотики — вони здатні вбивати як «хороші», так і «погані» бактерії у нашому кишківнику.

Якщо ви вважаєте, що прописані ліки погіршують ваш стан і викликають проблеми з кишківником, важливо не припиняти їх прийом без дозволу лікаря, а підібрати відповідну альтернативу або приймати додатково пробіотики.

2) Алкоголь. Дослідження показують, що вживання великої кількості алкоголю пов’язані з посиленням симптомів СПК. Особливо якщо ви п'єте спиртне щодня.

Як мінімум треба відмовитися від солодких алкогольних напоїв та шампанського, а головне — пити велику кількість води, щоб уникнути зневоднення, якщо вечірка чи урочистість неминучі. Також важливо вживати алкоголь протягом вечора невеликими порціями та робити між келихами (чарками) великі проміжки.

3) Стрес і тривога. Кишківник і мозок тісно пов'язані, тому не дивно, що стрес може стати тригером синдрому подразненого кишківника. Він здатний викликати гіперактивність кишківника, провокуючи діарею та здуття живота.

Ще один нюанс — є і зворотний зв'язок. СПК також може викликати занепокоєння та стрес, особливо якщо його симптоми помітно ускладнюють ваше щоденне життя та заважають роботі та спілкуванню.

Важливо зрозуміти причини виникнення стресу — щойно ви зрозумієте, що його викликає, зможете вжити якихось заходів, щоб упоратися з ним. Можуть допомогти медитація та йога, правильне дихання, налагодження режиму сну.

4) Проблеми зі сном. СРК також може виникати у людей, які потерпають від безсоння. І тут теж важливо з’ясувати, з чим вона пов’язана, звернувшись за допомогою до фахівців. Можливо, ви погано спите через високий рівень стресу або депресії.

5) «Жіночі дні». Симптоми синдрому подразненого кишківника можуть набагато яскравіше виявлятися під час менструації. Це пов’язано з гормонами і зміною рівня в певні дні циклу.

Рішення може бути дуже простим: треба максимально скоригувати свій раціон відповідно до менструального циклу, виключити продукти, які викликають газоутворення — такі як боби, хліб, сочевицю, капусту, груші та цибулю. Непогано допомагає сухе тепло для полегшення болю при спазмах як проявах СПК.

6) Їда на ходу. Коли ви їсте швидко, поспіхом, на ходу, це може призвести до метеоризму, здуття живота та відрижки. Відбувається це тому, що ви недостатньо ретельно пережовуєте їжу та процес її розщеплення порушується. Також ви можете проковтнути набагато більше повітря, коли їсте швидко. Тому важливо обідати і вечеряти без поспіху і сидячи за столом прямо.

7) Малорухливий спосіб життя. Коли виникають проблеми із травленням, зарядка — це останнє, що вам хочеться робити, але це помилкова думка. Активний спосіб життя вкрай важливий — фізичні вправи для людей із синдромом подразненого кишківника необхідні. Вони допомагають їжі та повітрю проходити через травну систему. Не обов'язково катувати себе в спортзалі — досить 3-5 разів на тиждень виконувати навіть найпростіші вправи. Добре допоможуть травленню ходьба, біг, плавання, йога, розтяжка.

Тим часом «Україна має бути здоровою»: фітнес-тренер розповідає, як дбати про своє здоров’я в умовах війни.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитання38 хвилин тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитаннягодина тому
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання3 години тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання5 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання6 годин тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання7 годин тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання8 годин тому