Догори
Дати відгук

«Хвороба Майкла Джексона»: як можна запобігти та вилікувати вітиліго

Всесвітній день вітиліго відзначають 25 червня.

3 хв на прочитання25 Червня 2021, 14:21
«Хвороба Майкла Джексона»: як можна запобігти та вилікувати вітиліго «Хвороба Майкла Джексона»: як можна запобігти та вилікувати вітиліго
Поділитись:

Від вітиліго — порушення шкірної пігментації — потерпають 0,5–1 % населення Землі. 25 червня помер чи не найвідоміший хворий на вітиліго — легендарний співак Майкл Джексон, тому ця дата стала днем привернення уваги до проблеми з боку медичної та наукової спільноти.

Вітиліго є патологічним станом, за якого людська шкіра втрачає пігмент меланін. Звісно, більш помітне воно в темношкірих — як відомо, Майкл Джексон вирішив повністю освітлити шкіру, щоб досягнути однотонного забарвлення.

При вітиліго зменшується кількість меланіну у шкірі та кількість клітин-меланоцитів, які продукують пігмент, тому шкіра втрачає природне забарвлення. На ній з’являються молочно-білі вогнища — поодинокі чи множинні, але завжди з чіткими кордонами. Всередині цих незабарвлених ділянок шкіри можуть з’являтися ділянки з гіперпігментацією.

Вітиліго не заразне, воно не передається через предмети спільного користування тощо.

Зазвичай вітиліго проявляється не з народження, а в пубертатний чи навіть постпубертатний вік — до 30 років. Ці плями мають тенденцію до поширення та зливання. Особливого фізичного дискомфорту це не викликає — це суто косметологічний дефект. Але ділянки, позбавлені пігменту, більш вразливі до ультрафіолетового впливу.

Лікар-генетик Дмитро Микитенко, доктор медичних наук, керівник відділу молекулярної діагностики у клініці репродуктивної медицини, пояснив GreenPost, що говорити про підвищений ризик вітиліго можна лише в разі наявності в сімейному анамнезі або у випадку наявності аутоімунної патології. В інших випадках прогнозувати вітиліго неможливо.

«З погляду генетики успадковується не сама вітиліго, а схильність до нього.

Метаболічні ланцюги, які відповідають за вироблення меланіну, містять певні ферментативні процеси із граничним напруженням активності певних ланок, пов’язаних із тим, що нема ресурсу в якихось білків і ферментів на підвищення навантаження, якщо це необхідно.

Зазвичай у таких умовах організм використовує приблизно 30 % потужності ферментативних систем, і в разі необхідності він повинен мати можливість максимального їх напруження — до 50–70 %. Якщо ж у людини є якийсь дефектний ген, то в неї максимальний ресурс буде 50 %, і якщо знадобиться більше, відбудеться збій метаболічного ланцюга, й почне проявлятися вітиліго.

Є більш рідкісні стани, для яких вітиліго може бути одним із проявів генетичного захворювання. Тоді це комплексна патологія. Це може бути пов’язано з певними видами генетичної глухоти й асоціюватися з деякими видами аутоімунних станів або спастичної параплегії», — пояснює генетик.

Лікар-дерматолог Олена Кравчук говорить, що при вітиліго є сенс звернутися до дерматолога й обстежитися, щоб виключити інші аутоімунні процеси. Вітиліго може свідчити про збої в роботі щитоподібної залози, захворювання ШКТ, нестачу мікроелементів.

Дуже часто для розвитку вітиліго мають значення стресові чинники, інтоксикація, отруєння важкими металами, іноді травми, хронічні захворювання. Однак це захворювання з не вивченими до кінця причинами, тому гарантій успіху в лікуванні нема.

Дерматолог розповідає, що при вітиліго не конче висвітлювати всю шкіру, намагатися приховати вітиліго татуюваннями чи просто змиритись і обвести маркером світліші плями. Якщо ураження невелике, для лікування можуть використовуватися місцеві препарати — кортикостероїди, інгібітори кальциневрину. Але якщо ураження поширене — понад 20 % поверхні тіла — то використовуються різні види вузько- та широкосмугового ультрафіолетового опромінення, ексімерний лазер і ПУВА-терапію. Проте це лікування зазвичай тривале та не завжди гарантує помітний косметичний ефект.

Раніше ми розповідали, що спільного в альбіносів із рудими.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання55 хвилин тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитаннягодина тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання2 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання3 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання3 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання4 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання6 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання7 годин тому