Догори
Дати відгук

Хто старіє швидше: науковці розробили новий «молекулярний годинник старіння»

Нарощування темпів старіння можна виявити ще до того, як виявляться його перші наслідки.

2 хв на прочитання28 Листопада 2022, 08:16
Поділитись:

З віком у наших клітинах накопичуються різні молекулярні ушкодження, що сприяють загальному старінню організму та розвитку різних захворювань. У деяких людей ці молекулярні процеси перебігають інтенсивніше, ніж у інших. Такий стан зазвичай називають прискореним старінням. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Нарощування темпів старіння можна виявити ще до того, як виявляться його перші наслідки. Є компанії, які займаються розробкою моделей, що передбачають швидкість старіння. Ці дані можна використовувати для складання антивікової терапії.

Нещодавно колектив американських та китайських науковців із компанії Deep Longevity провів дослідження, яке показало, що будь-яка антивікова терапія має бути спрямована не лише на фізичне, а й на психічне здоров'я. Під час експерименту фахівці оцінювали вплив самотності, поганого сну та почуття незадоволеності на темпи старіння. У дослідженні брали участь майже 12 тисяч дорослих китайців. На основі їхніх результатів аналізів крові та біометричних даних науковці розробили новий «молекулярний годинник старіння».

У ході дослідження фахівці виявили ознаки прискореного старіння у людей з інсультом в анамнезі, захворюваннями печінки та легень, у курців, а також у людей, які перебувають у вразливому психічному стані. Найцікавіше, що особливо вразливими до передчасного старіння виявилися самотні та нещасні люди, які погано сплять. Вони старіють навіть швидше за курців. Інші фактори, пов'язані із прискоренням старіння, включають також проживання у сільській місцевості, що, ймовірно, пов'язане з низькою доступністю медичних послуг.

У результаті науковці зазначили, що психологічним аспектом старіння не можна нехтувати ні в дослідженнях, ні при створенні антивікової терапії. Психічні та психосоціальні стани є одними з найнадійніших маркерів здоров'я та якості життя, але в сучасній системі охорони здоров'я їх практично не враховують.

Також ми писали про пременопаузу та менопаузу: кардіолог розповідає, як зробити їх безпечними для здоров’я жінки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора