Догори
Дати відгук

Хто отруїв воду в найбільшому водосховищі Криму

Експерт порадив мешканцям долини Сімферопольського водосховища перед вживанням води кілька днів відстоювати її у відкритій тарі й очищати за допомогою побутових фільтрів.

2 хв на прочитання24 Січня 2021, 18:00
Поділитись:

В окупованому Криму «влада» припиняє використовувати воду з Сімферопольського водосховища через підвищення рівня аміаку у воді.

Про це в Фейсбуці повідомляє так зване Міністерство житлово-комунального господарства Криму.

«Через 2-3 тижні підприємство перестане відбирати воду з Сімферопольського водосховища, а найближчими днями планується підключення нового водогону, який з'єднає Сімферополь з насосною станцією" Веселе ". Це дасть змогу воду з західного напрямку перекинути на Київський район міста, тоді потреба у Сімферопольському водосховищі відпаде», - йдеться у повідомленні.

За інформацією підприємства «Вода Криму», неприємний «аптечний» запах питної води, на який скаржаться мешканці Сімферополя, пов'язаний з підвищеним вмістом аміаку у воді.

Використання води із Сімферопольського водосховища — можна зрівняти із грою в російську рулетку. Про це повідомив кандидат хімічних наук, доцент кафедри загальної та фізичної хімії факультету біології та хімії «Кримського федерального університету» (КФУ) ім. Вернадського Костянтин Работягов ресурсу Крим.Реалії

Так, хімік пояснив, що річка Салгир, яка живить Сімферопольське водосховище, протікає від Ангарського перевалу та проходить через всі населені пункти Салгирскої долини.

«Неможливо контролювати обсяги скидів на цьому шляху. Понад те, деякі населені пункти не обладнані каналізацією, тому все це потрапляє в Салгир, а потім — у водосховище», — сказав Работягов.

Він також розповів, що в найбільш вигідному становищі перебувають мешканці прибережних районів Південного берега Криму, бо вони споживають джерельну воду з водозаборів, які розташовані у верхів’ях головної гряди Кримських гір. Така вода прозоріша та смачніша.

Експерт порадив мешканцям долини перед вживанням води кілька днів відстоювати її у відкритій тарі й очищати за допомогою побутових фільтрів. Він підкреслив, що це дасть змогу знизити обсяг суспензії та зменшити неприємний запах.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в окупованому Криму продовжують висихати водойми. Одна з найдовших річок Криму Суук-Су, довжиною 22 км, обміліла та вже не впадає в Чорне  море, як раніше.

За словами місцевих жителів, такого не було навіть у посушливе літо. Води більше не стало навіть після рясних опадів у січні.  Раніше у посушливий час річка міліла, але ніколи в зимовий період вона не виглядала настільки плачевно.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost