Догори
Дати відгук

Хірурги вирізали семимісячній дитині велетенську кісту легень

Коли дитину доправили до Дитячої Лікарні Святого Миколая - лік йшов уже на години.

2 хв на прочитання03 Жовтня 2023, 09:22
Поділитись:

Ніколь народилася з кістою легень, але батьки про це не знали. Впродовж семи місяців життя дитини - при кожному її вдиху - кіста поступово надувалась, збільшувалась і заважала розвиткові легень, пояснять згодом лікарі. А потім утворення почало стискати та зміщувати внутрішні органи грудної порожнини: серце, ліву легеню та трахею. І ось одного дня батьки помічають, що у їхньої крихітки з’явилася задишка, а вдихи стали короткими.

Як розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, Ніколь відразу ж везуть на огляд до місцевого лікаря в селі на Тернопільщині, де мешкає родина. Далі - події розгортаються блискавично: районна та тернопільська міська лікарні, виявлення гігантської кісти і термінова відправка на Львів.

Ніколь привозять до Дитячої Лікарні Святого Миколая - в критичному стані. Кіста займає дві третини об’єму легеневої тканини. Вона може розірватись будь-якої миті і вбити грудне дитя. А показники кисню та артеріального тиску - вже критично низькі. Видаляти утворення потрібно негайно! Тож крихітку відразу забирають до операційної. Кіста на той момент вже займає всю праву і частково ліву половину легень дівчинки. Ймовірно, хірургам доведеться видалити разом з кістою і половину органа.

Операція семимісячної дитини стає справжнім викликом для анестезіологів. Бо у нормі трахея має бути розміщена посеред грудної клітки, а в Ніколь цей орган був повністю зміщений вліво. Тож, аби ввести дівчинку в наркоз, анестезіологам довелося проявити неабияку майстерність. Ювелірну роботу виконують і дитячі хірурги. Вони побоювалися, що в Ніколь доведеться видалити всю легеню. Утім, найгірші прогнози не справдилися. Лікарі видалили лише середню долю - це близько 30% від лівої половини парного органу. Складне хірургічне втручання минає успішно.

Після видалення велетенської кісти зміщені органи грудної клітки повернулися на свої місця. І Ніколь дуже швидко відновилася. Вона вже повернулася додому та почувається добре. Дівчинка ростиме здоровою та розвиватиметься, як усі діти. А в майбутньому вона абсолютно безперешкодно зможе займатися спортом.

До слова, ризик викидня та мертвонародження зростає, якщо під час вагітності втратила роботу жінка чи її партнер — науковці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.