Догори
Дати відгук

Харчові барвники для кондитерських виробів: чи безпечні вони?

Існує величезна різниця між штучними та натуральними барвниками.

3 хв на прочитання16 Листопада 2021, 13:00
Фото:
Все для кондитера Фото: Все для кондитера
Поділитись:

Особливо ефектний вигляд мають кондитерські вироби, крем, глазур або тісто яких забарвлені у яскравий колір. Це робить десерт більш апетитним, неординарним, таким, що привертає увагу. Проте наскільки безпечні барвники, які використовують  у солодощах сучасні промислові виробники й окремі кондитери?

Різниця між натуральними та синтетичними фарбами

  • Натуральні барвники. Виробляються з яскравих від природи ягід, листя, плодів, насіння, а кармін, наприклад, — із кошенілі (комах). Від природи такі речовини — безпечні та навіть корисні, хоча промислова обробка зводить нанівець їхні позитивні якості. Тож натуральні барвники зазвичай не несуть для організму нічого ані поганого, ані хорошого. Виняток — люди, які мають алергію на природні речовини, на кшталт того ж карміну, моркви тощо. Вагомий недолік більшості таких сполук — низька інтенсивність кольору, проте іноді проблему вдається вирішити хімічно.
  • Синтетичні барвники. Такі речовини створюються тільки у лабораторних умовах за допомогою органічних чи неорганічних компонентів. Дають дуже яскравий інтенсивний колір, проте нерідко мають негативний вплив на здоров’я, особливо за регулярного вживання. 

Для деяких смаколиків традиційно використовуються лише натуральні барвники. Наприклад, вирішивши замовити тістечко макарон у Львові, ви отримуєте бездоганно смачний десерт із природних інгредієнтів. Відповідальні кондитери завжди дотримуються безпечних і перевірених рецептів.

Приклади безпечних і небезпечних барвників

Розглянемо декілька найбільш поширених добавок, які безпечні за умови відсутності у вас алергії на їхні природні першоджерела.

  • Е100 — куркумін. Виробляється з куркуми, надає продуктам жовтого кольору.
  • Е120 — кармін. Відповідає за яскравий червоний колір, який практично не змінюється під час термічної обробки.
  • Е140 — хлорофіл. Виробляється із зеленого листя харчових культур або синтезується хімічно. Відповідає за зелений колір.
  • Е160а — бета-каротин. Зазвичай виробляється з моркви, проте може бути синтезований лабораторно. Забезпечує помаранчево-жовті кольори.
  • Е162 — бетанін. Виробляється з буряка, тому надає солодощам теплих червоно-вишневих відтінків.

Небезпечні барвники

  • Е102 — тартаразін. Виробляється з кам’яновугільного дьогтю та надає виробам яскравого жовтого кольору. У деяких країнах вміст барвника обмежується, в інших — забороняється. Часто викликає гіперактивність, алергічні реакції.
  • Е103 — алканін. Екстракт рослини алкана красильна фарбує продукти в синьо-фіолетові відтінки. Може викликати подразнення шкіри, слизових оболонок, за регулярного вживання провокує ріст пухлин.
  • Е122 — азорубін. Барвник отримують із кам’яновугільної смоли, він надає продуктам червоних відтінків. Дуже часто призводить до алергій, загострення астми.

Це лише невеличка вибірка кольорових добавок, які застосовуються в кондитерській справі. Як бачите, натуральність ще не є повним синонімом безпечності, а синтетичне походження — запорукою негативного впливу барвника на здоров’я. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання46 хвилин тому
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання2 години тому
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання3 години тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання6 годин тому
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання8 годин тому
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання9 годин тому
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання9 годин тому