Догори
Дати відгук

Горе-інспектор Андрій Мальований довів міністра Абрамовського до відставки

Епоха кумівства не скінчилася. Близький друг Андрія Мальованого успішно змінює посади в ДЕІ попри корупційні скандали довкола нього

4 хв на прочитання02 Листопада 2021, 10:43
Фото Одеської ОДА Фото Одеської ОДА
Поділитись:

У кулуарах називають три версії, які могли стати причиною нещодавньої відставки міністра довкілля Романа Абрамовського. Одна з основних — корупція в Державній екологічній інспекції, масштаби якої завжди вражали, але останнім останнім часом досягли свого апогею.

Як відомо, Державна екологічна інспекція України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого курується КМУ саме через міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Лише протягом останнього місяця одеські ЗМІ майорять повідомленнями про затримання інспекторів Південно-Західного регіону через отримання хабарів.

Вочевидь у зв’язку з цим члени РНБО доручили прем’єр-міністру розглянути питання роботи самого міністерства, а особливо — в частині інспекції, на найближчому засіданні уряду.

Також міністр довкілля неодноразово у своїх інтерв’ю різним медіа заявляв, що сам неодноразово пропонував Андрію Мальованому подати у відставку, зокрема, на тлі повідомлень про корупцію в регіонах, певно, маючи на увазі і одеський епізод.

Керівник ДЕІ вирішив цього не робити. Також Роман Абрамовський просив звільнити саме одеського очільника інспекції.

Мальований не лише сам не захотів йти з посади, але й своїх людей звільняти теж не поспішав. Як відомо, в Одесі з її виходом до моря це точно робити економічно недоцільно.

Навряд чи була б така боротьба за регіональні підрозділи ДЕІ, якби там справді інспектори ходили на 9–11 тис. грн офіційної заробітної плати, яку їм обіцяє держава.  

За словами голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, за відставку Абрамовського у парламенті буде достатня кількість голосів  і так само підтверджує, що саме через велику кількість претензій щодо роботи вкрай корумпованих екоінспекцій у регіонах.

Ні для кого не секрет, що в кулуарах Держекоінспекцію порівнюють із ліквідованим ДАБІ та називають її органом поборів і хабарів. Та й насправді є за що.  Складається враження, що вся країна в курсі, тільки пан Мальований удає, що нічого не відбувається.

Редакція GreenPost спробувала з’ясувати,  кого ж так старанно відстоює Андрій Мальований на Одещині.

Віталій Караулов  — близький друг голови ДЕІ Андрія Мальованого. 

Віталій Караулов

Призначений на посаду начальника ДЕІ в Одеській області у вересні 2020 року.

Як відомо, згодом відбулась чергова «реформа» зі зміною назви підрозділу, розширенням округів, а найголовніше – повноважень. Вже 21.10.2020 р.  Віталій Караулов став начальником новоствореної інспекції південно-західного регіону. 

Зауважимо, що це найбільша інспекція у країні. До неї входять Одеська та Миколаївська області, а найголовніше - морські порти та прибережна зона Чорного моря.

Місце «злачне». Це підтверджує той факт, що лише за рік «успішної» роботи троє підлеглих Караулова були спіймані на хабарях.

За інформацією пресслужби, Одеська обласна прокуратура повідомила про підозру заступнику начальника одного з відділів і державному інспектору Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (прізвища не називають) за фактом отримання 1500 доларів США неправомірної вигоди від підприємств, які забруднювали повітря, не маючи на це дозволів. За такий вид кримінального правопорушення Законом передбачено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними, оприлюдненими у ЗМІ, відзначився ще один чиновник Південно-Західного округу Держекоінспекції Владлен Кривенко та керівник громадської організації «Екологічний нагляд та моніторинг» Сергій Трибусян. За даними слідства, чиновник і засновник громадської організації вимагали від керівника АЗС 5000 доларів за нестягнення штрафу за виявлені порушення у його діяльності.

В результаті «бурхливої» діяльності протягом року двоє з трьох посадовців звільнились, а останній — пан Кривенко — перебуває за ґратами без права внесення застави. Керівнику ж цих горе-реформаторів пану Караулову пощастило більше: він на правах близького товариша голови ДЕІ України просто змінив місце дислокації без жодних підозр, суду та слідства. Якщо точніше, то 30 вересня 2021 року А. Мальований переводить Караулова з посади начальника найбільшої інспекції у країні на посаду заступника начальника Закарпатського округу.

Виникає риторичне запитання до головного інспектора країни пана Мальованого та його сумлінного підлеглого Віталія Караулова , ви вже «розібралися» з морем і тепер візьметесь за ліс ?

Нагадаємо, раніше  екологи заявили про «наїзди» та «пресування» ДЕІ південно-західного округу: «выгребать и сидеть будете вы».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування
Зображення згенеровано ШІ
Хто, як і для чого намагається дискредитувати та заблокувати реформу управління відходами?
6 хв на прочитання21 Квітня 2024
Канал постачання наркотиків Наркоторговці Незаконна діяльність
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання28 Березня 2024
Лікар ґвалтував пацієнтів та знімав на відео
У Закарпатській області лікар ґвалтував пацієнтів: "накачував" снодійним та знімав на відео
1 хв на прочитання08 Березня 2024
Охорона природи Екологи проти присвоєнням звання заслужений природоохоронець Відкрите зверн
Безпідставні нагороди у сфері охорони довкілля: ноу-хау, проти якого повстали всі екоактивісти
2 хв на прочитання16 Лютого 2024
Зухвале виділення земельних ділянок у Києві: "Дипломатичний дерибан" або зрада інтересів громади
6 хв на прочитання01 Лютого 2024
Посадовець київського метрополітену завдав підприємству збитків на суму понад 13 млн грн
1 хв на прочитання15 Січня 2024
Очищення утилізаційного ринку почалось
8 хв на прочитання15 Січня 2024
28-річний браконьєр із Черкащини постане перед судом
1 хв на прочитання02 Січня 2024