Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Голубці Одещини визнали нематеріальною культурною спадщиною України

Голубці Одещини визнали нематеріальною культурною спадщиною України

Одеські голубці набули особливого статусу: зараз вони є невід’ємною частиною нематеріальної культурної спадщини України.

1 хв на прочитання24 Грудня 2023, 22:21
Голубці з Одещини визнали нематеріальною культурною спадщиною України Голубці з Одещини визнали нематеріальною культурною спадщиною України
Поділитись:

Про це повідомив Одеський обласний центр української культури з посиланням на відповідний наказ Мінкульту.

Голубці готують на всій території області – починаючи з півночі до крайнього півдня. Знання, вміння та практики приготування та вживання голубців широко поширені серед як українців, так і національних громад – болгар, молдован, гагаузів та інших народів, що мешкають в області.

У Центрі української культури зазначають, що голубці для Одещини – це не лише «конвертик» із капусти: це разюче розмаїття інгредієнтів та способів подачі та приготування.

У селі Глибочок поблизу Куяльницького лиману до начинки господині  додають три види м’яса, а тушкують голубці обов'язково в томатному соку домашнього приготування. 

Голубці

 

На півдні Одеської області в селі Орлівка голубці мають назву "cармале" що в перекладі з турецької означає "обмотувати", додають в центрі української культури.

"Сармале переважно готують зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке. Начинку готують із рису, свиного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні", – кажуть фахівці центру. 

Голубці

 

А от в болгарському селі Городнє голубці мають ще іншу назву – "гушки". 

Їх, як і "cармале", готують з пропареного листя винограду, однак начинка складається з рису чи булгуру з додаванням низки трав, зокрема, кропу, петрушки та м’яти.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.