Догори
Дати відгук

Гігантських панд у дикій природі побільшало майже вдвічі — у виду поліпшилися шанси на виживання

Ризик зникнення «високий», але вже не «дуже високий».

2 хв на прочитання26 Січня 2024, 01:24
Панда в китайській провінції Сичуань. Фото: Panthermedia/imago images Панда в китайській провінції Сичуань. Фото: Panthermedia/imago images
Поділитись:

Згідно з офіційними даними, кількість ведмедів-панд, що живуть на волі в Китаї, збільшилася. За даними китайського управління лісового господарства, зараз їх налічується майже 1900 особин, порівняно з приблизно 1100 у 1980-х роках. У результаті гігантська панда опустилася на найнижчий із трьох рівнів у категорії видів, що перебувають під загрозою зникнення. Тепер пандам загрожує «високий» ризик зникнення в дикій природі замість колишнього «дуже високого». Про це розповідає Die Zeit.

За даними офіційного дослідження, проведеного в 1974-1977 роках, у Китаї налічувалося 2 459 особин ведмедів-панд, згідно з даними Управління лісового господарства. Під час другого дослідження у 1980-х роках їхня кількість різко скоротилася до 1 114 особин. Під час наступних досліджень між 1999 і 2003 роками, а також між 2011 і 2014 роками уряд знову нарахував більше тварин.

Ведмеді панди живуть переважно в гірських лісах провінції Сичуань на південному заході Китаю і воліють харчуватися бамбуком. У столиці провінції Ченду китайський уряд утримує дослідницьку станцію та ретельно розроблену програму розведення цих тварин, які вважаються надзвичайно схожими на дворняг. За офіційними даними, у дослідницькому центрі мешкає близько 230 панд.

У Китаї панда має також політичне значення. Уряд у Пекіні використовує тварин у рамках так званої програми «дипломатії панд» і здає окремих особин в оренду іншим країнам.

За даними управління лісового господарства, Китай співпрацює з 20 установами у 18 країнах для збереження панд. Наразі за межами Китаю мешкає 56 гігантських панд. Тварини завжди залишаються власністю Китаю, незалежно від того, де вони живуть. Тому потомство панд, народжене за кордоном, як правило, має повертатися до Китайської Народної Республіки.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.