Догори
Дати відгук

«Панда-дипломатія»: Китай поверне панд до зоопарків США

Це сигнал про намір стабілізувати відносини між двома найбільшими економіками світу.

2 хв на прочитання17 Листопада 2023, 00:37
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Китай поверне до американських зоопарків великих панд і готовий продовжувати співпрацю зі США щодо збереження цих тварин. Про це заявив лідер КНР Сі Цзіньпін під час візиту до Сан-Франциско, повідомляє Bloomberg.

Сі Цзіньпін заявив, що Китай знову відправить панд до зоопарків США, сигналізуючи про намір стабілізувати відносини між двома найбільшими економіками світу у рамках «панда-дипломатії».

«Панди давно є послами дружби між китайським та американським народами», — сказав Сі.

Заяви очільника Китаю були зроблені кілька годин після його першої зустрічі з Президентом США Джо Байденом за останній рік.

Можлива нова співпраця щодо панд починається в той час, коли США стикаються з можливістю втратити всіх своїх панд до кінця наступного року, оскільки поточні угоди про оренду закінчуються. Китай не пояснив, чому його орган з охорони природи не підписав нові угоди з американськими зоопарками, але передача відбулася на фоні зростаючих напруг із Вашингтоном.

Нещодавно чиновники Національного зоопарку у Вашингтоні (округ Колумбія) повернули своїх трьох великих панд, Тіань Тіаня, Мей Сян і Сяо Ці Джі, вперше за часи існування зоопарку та появи в ньому панд у 1972 році. Тоді зоопарк отримав подарунок від Пекіна у вигляді пари цих тварин на честь візиту Президента Річарда Ніксона в Китай, який поклав початок нормалізації відносин між двома країнами.

«Мені сказали, що багато американців, особливо дітей, дуже засмутилися через прощання з пандами і приходили до зоопарку, щоби попрощатися з ними», — сказав Сі.

Останні панди у Сан-Дієго повернулися в Китай у 2018 і 2019 роках після закінчення строку угоди про оренду. Зоопарк Атланта зараз є єдиним місцем у США, де є панди, але і вони муситимуть повернутися до Китаю наступного року.

Нагадаємо, у Китаї існує монополія на панд, і їх не продають, а здають в оренду на 10 років, часто за суму в сотні тисяч доларів на рік. Після завершення строку оренди, якщо договір не продовжується, тварин треба повернути назад до Китаю.

Раніше ми також розповідали, що єдину у світі панду-альбіноса вдалося зафільмувати на відео.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.