Гарбуз не тільки для Гелловіну: кому, для чого і як їсти унікальний овоч

4 хв на прочитання31 Жовтня 2020, 19:20
pixabay

Завдяки великому вмісту калію, гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки.

Ми живемо в час високих технологій, а їжа і далі має найсильніший вплив на наше здоров'я та довголіття. Зараз вчені розбирають продукти харчування буквально на молекули, вивчають їхній вплив на епігенетику та на активність генів. Так вважає відома дієтологиня Оксана Скиталінська.

За словами дієтолога, гарбуз — унікальний овоч . Він має величезну кількість корисних властивостей.   

ГАРБУЗ МОЖНА ВСІМ

1. Здоровий імунітет, природній детокс

У ньому міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить мікроорганізми кишківника. Таким чином вона готує їх до зими — чим більша видова різноманітність мікробіоти, тим міцніший імунітет кишківника.

2. Здорова і красива шкіра

Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і засвояться, перетворившись в організмі на вітамін А, який зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи їх до зими. Так шкіра не буде висушуватись, обвітрюватись, а сезонні загострення запальних захворювань шлунку та кишківника швидко переходити в стан ремісії.

3. Протинабряковий ефект

Завдяки великому вмісту калію, гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки. Тому всім, хто має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу, серцем (високий тиск), приймає гормони, перш за все, кортикостероїди та інші гормони, має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості обличчя вранці.

Водночас це виявляється в легкому сечогінному ефекті, тому гарбуз корисний і для нирок, і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних). Має протиподагричну дію.

pixabay

4. Метаболокоригувальна дія

Слова такого ви, мабуть, і не чули, але воно означає, що гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин. Худим — набрати масу тіла, людям з ожирінням — схуднути.

Дуже корисно вживати гарбуз під час ожиріння, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, у разі стеатозу (ожирінні) печінки та підшлункової залози.

5. Має антиатеросклеротичну дію

Поєднання ніжної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, роблять гарбуз природними ліками для всіх, в кого порушені показники ліпідограми (високий "поганий" холестерин, низький "хороший" і тд).

 6. Оздоровлює шлунок кишківника, жовчний міхур

Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема, шлунку та кишківника. Перш за все, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездоровою термічною обробкою, малорухливим способом життя.

Незамінний у разі гастриту (запаленнях шлунку), виразковій хворобі, рефлюксній (коли в людини виникає печія), СПК (синдром подразненого кишківника), який може виявлятися проносами та закрепами дає часті загострення.

В той же час Скиталінська попереджає, що не варто їсти гарбуз тим, у кого загострення запалення шлунку, кишківника, підшлункової залози та жовчного міхура. Але тим, кому не можна сирий, можна печений чи варений.

За словами дієтологині, насіння гарбуза дуже багате цинком. Особливо цинк необхідний чоловікам (для якісного сперматогенезу), всім — для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри. Життєво необхідний вегетаріанцям та веганам.

pixabay

Скиталінська рекомендує  вживате гарбуз щодня.  Якщо маєте вищеперераховані проблеми зі здоров'ям — можете вживати і декілька разів на день — користі буде більше, ефекти будуть більш вираженими. Вживати бажано до самої весни.

pixabay

Вживати дієтологиня радить у вигляді декількох блюд:  

До слова, названо найпростіші продукти для зміцнення імунітету.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: