Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Футбол не причина»: програш британської збірної на Євро-2024 спричинив сплеск домашнього насильства

«Футбол не причина»: програш британської збірної на Євро-2024 спричинив сплеск домашнього насильства

Як і попереджали правозахисники.

3 хв на прочитання15 Липня 2024, 19:12
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Перед цими вихідними правозахисники застерігали, що участь британської збірної у фіналі таких великих турнірів, як Євро-2024, неминуче призводить до сплеску домашнього насильства. Про це попереджало видання The Independent — і, судячи з усього, найгірший прогноз справдився.

Дослідження, проведене Ланкастерським університетом у 2014 році, показало, що кількість випадків домашнього насильства зростала на 38 %, коли Англія програвала матчі між 2002 і 2010 роками, і на 26 %, коли вигравала.

Британська поліція також попереджала, що надмірне вживання алкоголю під час турніру може сприяти потенційному зростанню домашнього насильства.

Тереза Паркер, голова медіа-відділу благодійної організації «Жіноча допомога», говорила, що фінал принесе «величезні очікування» та «збільшить споживання алкоголю».

Вона додала, що благодійна організація «хотіла б нагадати людям, що хоча домашнє насильство не пов'язане з футболом або алкоголем, існуюче домашнє насильство може почастішати чи загостритися під час великих турнірів, і ми тут, щоб допомогти постраждалим».

Пані Паркер зазначила, що «Жіноча допомога» розпочала кампанію «Немає більше років болю», яка підвищує обізнаність про домашнє насильство під час турніру, тому що «жертви розповіли нам, як це — боятися футбольних матчів з цієї причини».

«Дослідження показують, що матчі з раннім початком, до 19.00, мають вищий рівень насильства, тому ми відчуваємо полегшення від того, що цьогорічний фінал розпочнеться о 20.00. Однак величезна кількість людей, які дивитимуться матчі — за оцінками, 30 млн лише у Великій Британії — і вболіватимуть, означає, що кількість жінок та їхніх родин, які відчують на собі наслідки цих підвищених емоцій і матчів з високими ставками, також буде величезною», — попереджала Ребекка Гошоук, керівник відділу партнерства та зв'язків з громадськістю благодійної організації допомоги жінкам Solace.

Благодійна організація «Гестія», що займається проблемами домашнього насильства, закликала жертв виходити на зв'язок і використовувати свої місця — в тому числі банки і аптеки на центральних вулицях, — які пропонують притулок тим, хто ризикує зазнати насильства.

Сью Харпер, заступник директора з питань запобігання домашньому та сексуальному насильству, сказала, що забагато людей «вважають домашнє насильство приватною справою», а поліція і суди «не вірять або розчаровуються» у жертвах.

«Дуже важливо визнати, що футбол не є причиною домашнього насильства. Але під час турніру, коли вболівальники відчувають підвищені емоції, а надмірне вживання алкоголю є звичним явищем, ми, безумовно, чуємо про більшу кількість випадків домашнього насильства та насильницької поведінки», — наголосила вона.

Шерон Брайан, керівник відділу партнерства та розвитку Національного центру протидії домашньому насильству, зазначила, що «тисячі жінок і чоловіків відчувають страх перед недільним вечором».

«Виграють чи програють, вони знають, що на них чекає вдома», — додала вона.

Пані Брайан сказала, що організації, які займаються проблемами домашнього насильства, можуть не помітити сплеску звернень до них лише через деякий час після турніру, оскільки жертви чекають, поки відчують себе в безпеці, щоб повідомити про інциденти.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost