Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Еволюція ні до чого: науковці пояснили, чому чоловіки краще орієнтуються на місцевості, ніж жінки

Еволюція ні до чого: науковці пояснили, чому чоловіки краще орієнтуються на місцевості, ніж жінки

Якби це було так, то ці гени також передавалися б нащадкам жіночої статі.

3 хв на прочитання19 Січня 2024, 20:14
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Чоловічі навички з орієнтування на місцевості дещо перевершують жіночі. Раніше вважали, що це зумовлено еволюцією. Проте науковці довели протилежне і припускають, що насправді вирішальним чинником є виховання, розповідає видання New Scientist.

Попередні дослідження виявили, що чоловіки дещо перевершують жінок у вирішенні завдань просторової навігації. Деякі дослідники припускають, що це може бути пов'язано з еволюцією, оскільки в доісторичні часи чоловіки зазвичай долали великі відстані для полювання, тоді як жінки часто залишалися ближче до дому. Це могло призвести до того, що чоловіки розвивали кращі навігаційні навички під впливом селекційного тиску.

Але якби це було так, то ці гени також передавалися б нащадкам жіночої статі, каже Джастін Родс з Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн.

«Дійсно очевидною альтернативою є культура. Вона відіграє величезну роль у тому, що відчувають чоловіки і жінки», — каже він.

Наприклад, хлопчиків можуть більше заохочувати гратися на вулиці, ніж дівчаток, що може допомогти їм відточити навички орієнтування на місцевості.

Щоб дослідити цю ідею, Родс і його колеги зібрали дані про 21 вид тварин (включаючи людей), які включали інформацію про їхні навички просторової навігації та про те, як далеко вони в середньому подорожують від своїх домівок.

Якби діяв природний добір, можна було б очікувати, що особини, які подорожували далі від дому, мали б кращі навігаційні навички, причому ця закономірність була б однаковою для всіх видів.

Натомість команда виявила, що серед усіх видів самці трохи краще орієнтуються, ніж самиці, хоча у деяких видів, таких як іржавий рак (Faxonius rusticus) і маленька диявольська жаба (Oophaga sylvatica), самиці мають більший домашній ареал.

Отримані дані свідчать про те, що навігаційні відмінності між чоловіками і жінками можуть бути культурними. Вони також можуть бути побічним ефектом біологічних відмінностей між чоловіками і жінками, а також між самцями і самицями тварин. Гормональні відмінності, наприклад, «можуть впливати на всі види рис», каже Родс. Якщо ці ознаки не перешкоджають розмноженню, «еволюції все одно», говорить науковець.

У попередньому дослідженні просторової навігації, в якому брали участь чоловіки та жінки, що пройшли схоже виховання, не було виявлено жодної різниці в цих навичках.

«Автори дуже вичерпно показують, що статеві відмінності в просторових здібностях, найімовірніше, є набутими, наприклад, через культуру. Просторові здібності дуже схожі на всі когнітивні здібності: що більше ви їх використовуєте, то більше вони у вас розвинені», — говорить Антуан Кутро з Французького національного центру наукових досліджень.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.