Догори
Дати відгук

Епідеміолог розповів, коли насправді скінчиться епідемія COVID-19 в країні

Лікар заявив, що чекати ще довго

2 хв на прочитання07 Грудня 2020, 12:07
Поділитись:

Три тижні поспіль в Україні діяв карантин вихідного дня. Однак обмеження майже не дали результату. Незалежно від того, як влада буде намагатися стримувати вірус в країні, заражатися і хворіти на COVID-19 в Україні не перестануть ще довго, про це попередив епідеміолог, інфекціоніст Олексій Галімський. Повідомляє "OBOZREVATEL"

На думку лікаря, епідемію ковіду Україна переможе лише ближче до вересня 2021 року, бо тоді більше частина населення України буде мати стійкий імунітет до коронавірусу. 

"Я сподіваюся, що ми відносно спокійно увійдемо в наступну осінь. З урахуванням того, що багато людей перехворіє, хтось вакцинується. До вересня 2021 року може бути сформований певний імунний прошарок, який погасить загострення епідемії", – говорить експерт.

Фахівець також повідомив, що багато, хто переніс COVID-19, отримали специфічний імунітет, який приймає форму спеціальних Т-клітин, а не антитіл, які є маркерами перенесеної хвороби.

"Неправильно говорити, що імунітет до коронавірусу зберігається до 6 місяців. Стільки визначаються в крові антитіла після перенесеного захворювання. Але імунітет до вірусних захворювань обумовлений не тільки рівнем антитіл, але і специфічно активованими лімфоцитами, "клітинним імунітетом". Скільки зберігаються вони, мені важко сказати. Можуть роками, можуть десятиліттями", – підкреслює інфекціоніст.

Але, за словами медика, це стосується тільки тієї форми коронавірусу, яка зараз поширюється в Україні. Якщо у Європу "увійде" новий штам вірусу, історія буде розвиватися зовсім інакше.

"Але тільки, якщо норки, що втекли в Нідерландах з мутованим вірусом, не рознесуть новий вірус, від якого ця вакцина імунітету не дає", – додав епідеміолог.  

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли COVID-19 може стати хронічною хворобою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.