Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Експрес-засоби та справжнє лікування при укусах різних комах: фармаколог розповідає, що слід мати напохваті

Експрес-засоби та справжнє лікування при укусах різних комах: фармаколог розповідає, що слід мати напохваті

Огляд ліків і народних засобів.

7 хв на прочитання10 Червня 2023, 01:36
Поділитись:

Цього року багато хто помітив надзвичайну активність комах із приходом тепла. Сприятливі погодні та кліматичні умови призвели до того, що мошкара та комарі в буквальному значенні рояться хмарами, намагаючись вкусити та вжалити. І це у місті! На природі до компанії кровососних приєднуються кліщі, оси, шершні… Тому у весняно-літній сезон мати напохваті лікарські препарати від укусів комах — дуже правильне рішення.

Як працюють фармпрепарати екстреної допомоги при укусах комах? За рахунок чого досягається ефект? Чи можна користуватися народними засобами, наприклад, содовими примочками, сметаною чи спиртом, без побоювань зробити лише гірше? Про це «Здорові люди» запитали у клінічного фармаколога Олега Кенденкова.

Відволікати чи лікувати — ось у чому питання

Ефективність лікарських засобів від укусів комах заснована на їхній здатності зменшувати свербіж, набряк, запалення та біль у місці укусу. Деякі препарати містять протизапальні, аналгетичні й антигістамінні компоненти та призначені для зниження ризику можливих ускладнень, пов'язаних з укусами комах, наприклад, алергічних реакцій та інфекцій.

Умовно експрес-засоби можна розділити на дві великі групи: відволікаючі та лікувальні. Перші справді допомагають одразу, але несильно та недовго. Другі — справді допомагають, але зовсім не відразу, тому про експрес-допомогу не йдеться. Є ще варіант, що ні відволікаючі, ні лікувальні препарати від укусів комах не приносять бажаного полегшення, інколи навіть можуть посилити стан. Тут причина в індивідуальній чутливості та зносності ліків. Такі випадки рідкісні, але вони є.

Лікарські препарати, що застосовуються для зняття симптомів від укусу комах, випускають у різних формах: гелі, пластирі, спреї, мазі, розчини тощо.

Отже, як же працюють ліки експрес-допомоги, якщо після укусу комах з'явився свербіж, набряк, почервоніння?

Дія препаратів з ефектом, що відволікає, заснована на тому, що вони подразнюють рецептори на шкірі в місці нанесення і тим самим перебивають або заглушають неприємні відчуття від укусу. Тобто замість сверблячки та поколювання з'явиться, скажімо, відчуття легкої прохолоди. По суті ефект, який дають препарати з відволікаючою дією, замінює процес чухання, тим самим запобігаючи розчухуванню місця укусу та можливе інфікування ранки. Найбільш виражену відволікаючу дію мають препарати, що містять спирт та ефірні олії.

Нерідко виробники експрес-засобів із групи відволікаючих вказують на вміст додаткових компонентів з протизапальною, аналгетичною, антисептичною дією. Але найчастіше такі заяви використовують як маркетинговий хід. Оскільки це не лікувальні засоби, концентрація речовин із подібною дією в них дуже незначна, отже, на виражений заявлений ефект чекати не варто.

Щодо лікарської групи препаратів для першої допомоги при укусах комах, то, як правило, вони представлені гормональними чи антигістамінними (протиалергійними) засобами. Найчастіше це препарати на основі гідрокортизону, преднізолону, бетаметазону, флуоциналону, хлоропіраміну чи диметендену. Як і засоби з відволікаючим ефектом вони продаються в аптеках без рецепта.

Який засіб ефективніший при укусах комах

Експрес-засоби при укусі комах можуть бути ефективними для зменшення симптомів укусів комах, якщо використовуються правильно. Також їхня ефективність може залежати від таких факторів, як:

  • тип комахи, її розмір, відповідно, обсяг пошкодження;
  • чутливість людини до отрути комах;
  • час, що минув із моменту укусу;
  • індивідуальні особливості.

Наприклад, із незначною припухлістю (до 0,5 см в діаметрі), почервонінням і свербінням від укусу комара чи мошки цілком упорається препарат із групи місцевовідволікаючих. Але виявиться марним при укусі шершня чи оси з вираженою алергічною реакцією на отруту комахи. Однак відволікаючі засоби мають деяку перевагу: застосовувати їх можна стільки, скільки в цьому є необхідність.

Якщо ж після укусу комах вогнище припухлості та почервоніння більше 0,5 см, з'явився пухир, місце укусу нестерпно свербить, пече й/або болить, можливо, йдеться про алергійну реакцію. У цьому випадку краще скористатися антигістамінним або гормональним засобом, аби знизити темпи наростання пошкодження. Боятися гормонів, які застосовують місцево, не варто: у кровотік вони практично не всмоктуються і діють виключно в місці нанесення. Мінусом є обмеження тривалості застосування — не більше 10 – 14 днів через ризик пошкодження шкіри вже самим лікарським засобом.

Що робити, якщо вкусила комаха

Є три причини, через які комахи кусають людину:

  • щоб поїсти — комарі, ґедзі, мошки, кліщі й інші кровососні;
  • щоб відкласти яйця — оводи;
  • як самозахист — бджоли, оси, шершні, мурахи.

Але хоч би з якою метою комаха не кусала, ефект завжди один: цілісність шкірного покриву пошкоджується, в рану проникають токсини, іноді в місці укусу може залишатися стороннє тіло (наприклад, жало). Організм на вторгнення реагує по-різному: від легкого почервоніння та свербежу до алергічної реакції різного ступеня.

Фото: Високий Замок

Що більш виражене місце укусу, то більше бактеріальне обсіменіння і вищий ризик, крім алергічної реакції, отримати ще й інфекцію.

Тому при укусі комахи перше правило, яке не можна ігнорувати, — обробити місце укусу антисептиком. Це можуть бути аптечні антисептичні засоби, включаючи спеціальні серветки з етанолом, або підручні засоби: парфум або будь-яка рідина з вмістом спирту не менше 40 %. Тільки після того, як місце укусу продезінфіковано, можна нанести відволікаючий бальзам або лікувальну мазь.

Друге правило — не натискати на місце укусу, намагаючись «вичавити» отруту комахи. Це дасть зворотний ефект. Тиск тільки глибше «вб'є» токсини в навколишні тканини, і місце укусу болітиме і свербіти сильніше.

Третє правило — не розчухувати місце укусу, бо це багаторазово підвищує ризик інфікування рани.

Четверте правило — якщо в ранці застрягло жало комахи чи головка кліща, потрібно дістати стороннє тіло як звичайну скалку за допомогою знезараженої голки. Потім місце укусу обробити антисептиком.

Народні засоби від укусу комах

Але що робити, якщо аптечних засобів під рукою немає, натомість є «цінний тягар» знань про народні методи першої допомоги при укусі комах? Чи безпечно мастити місце укусу содовим розчином, зубною пастою, сметаною чи кефіром, столовим оцтом і ще чимось, щоб заспокоїти свербіж, зняти набряк, прибрати почервоніння?

Народні засоби допомоги при укусі комах можна віднести до відволікаючих методів. Наприклад, м'ятна зубна паста знижує чутливість шкірних рецепторів до температури, за рахунок чого створюється відволікаюче відчуття прохолоди. 9-відсотковий харчовий оцет і спирт, випаровуючись, забирають тепло з поверхні шкіри, тому теж створюють відчуття прохолоди.

Цікавіший механізм дії має содовий розчин. При укусі комахи виникає локальний запальний процес. А будь-який процес запалення пов'язаний із виділенням кислих радикалів, які також сприяють виникненню свербежу, почервоніння, болю та набряку. Розчин соди, навпаки, має слаболужну реакцію і нейтралізує дію кислот, які беруть участь у процесі запалення. Тому теоретично содовий розчин може принести полегшення.

Непогану теплоємність має сметана. Якщо її дістати з холодильника і помастити місце укусу, то холод діятиме як судинозвужувальне та сповільнить поширення процесу. Але ефекту вистачить рівно доти, поки сметана не нагріється до кімнатної температури. Ба більше, сметана — чудове живильне середовище для бактерій. Якщо у місці укусу вони є, їх стане ще більше. Тому саме в цей спосіб краще нею не користуватися.

Народні засоби, як і аптечні препарати з групи відволікаючих, просто полегшують неприємні симптоми після укусу комах, а не лікують. За алергічної реакції вони марні. Тому в домашній аптечці, особливо в період підвищеної активності комах, обов'язково потрібно мати гормональну й/або антигістамінну мазь і антибіотик доксициклін (на випадок профілактики при укусі кліща).

Також нагадаємо, що комарі вибагливі щодо запахів і бояться ультразвуку: лайфхаки, які допоможуть захиститися від кровососів.

Окрім того, ми писали, що гине від 10 до 40 % хворих: лікар розповідає, на що здатні кліщі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання34 хвилини тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитаннягодина тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання2 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання3 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання3 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання4 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання6 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання7 годин тому