Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Експерт розповідає, що спільного у смартфона та фастфуду і як нейтралізувати їхню шкоду для здоров’я

Експерт розповідає, що спільного у смартфона та фастфуду і як нейтралізувати їхню шкоду для здоров’я

Водій зі смартфоном еквівалентний п'яному за кермом. Є й інші побічні ефекти, коли це може закінчитися погано.

6 хв на прочитання26 Серпня 2024, 22:42
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Що спільного у смартфона та фастфуду? Метафора, яка порівнює харчування та інформацію, досить точно допомагає зрозуміти і сформулювати процес взаємодії нашого мозку в інформаційному середовищі, розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

«Ми, люди, істоти соціальні та допитливі, дізнаватися про нове заохочується дофаміновою системою — і це допомагало нам вижити. За часів мисливців-збирачів і в більш пізні часи інформації було так мало, що людина могла за все своє життя менше дізнатися, ніж ми сьогодні за тиждень. Така ж історія і з їжею, адже раніше їжі постійно не вистачало, тому і з'явилися "жадібні гени", які допомагають нам засвоювати їжу у вигляді жиру на важкі часи. Однак у сучасному світі ми стикаємося з проблемою достатку: достатку їжі, достатку інформації. Але цей достаток не завжди добре якісний», — говорить Андрій Біловешкін.

Він пояснює, що наш мозок схильний вибирати найлегші рішення, так із продуктів нас тягне на найкалорійніші: цукор, жир і їх поєднання. З інформації нас автоматично приваблює все, що зачіпає за емоції, що цікаво чи страшно — новини, оновлення тощо.

«Такий інформаційний фастфуд дробиться на дрібні порції, у вигляді цукерок або батончиків, ми в прямому розумінні "перекушуємо" інформацією для підняття настрою. А це може спричинити несприятливі наслідки», — говорить експерт.

Науковці встановили, що безглуздий серфінг у смартфоні провокується чотирма ситуаціями: коли є бездіяльність, як відпочинок серед нудної роботи, уникнення соціальної взаємодії й очікування дзвінка чи повідомлення. Проте телефон не дасть вам розвантаження від стресу, а лише може його посилити, говорить експерт.

При цьому науковець закликає не демонізувати смартфони, як і не проклинати всі продукти разом.

«Наш смартфон — це найважливіша річ із тих, що завжди з нами, і він справді здорово допомагає. Як правило, розмови, що смартфон робить нас тупими — це порожнє перебільшення, однак низка важливих зауважень є. Зараз ми не можемо сказати, скільки часу норма, а скільки вже залежність, але якщо є зниження якості життя через зловживання смартфоном, то це вже проблема», — наголошує Андрій Біловешкін.

Експерт підкреслює, що будь-яка дієва річ завжди має й побічні ефекти. Тому, як і з харчуванням, потрібно відстежувати свій режим і раціон не лише харчування, а й взаємодії зі смартфоном. Замість харчового щоденника достатньо встановити програми, які відзначають, скільки разів ви користуєтеся телефоном і сумарний час, а у своєму щоденнику відзначайте самопочуття. Важливо повністю відключити всі повідомлення, крім справді критично важливих.

«Як і їжею, якщо у вас понад 80 % цільної якісної їжі, то ви можете дозволити собі відступи. Те саме з телефоном — він небезпечний, коли його забагато.

Дослідження показують, що 47 % американців свідомо докладають зусиль, щоб обмежити його використання. Так і з роботою мозку та деякими когнітивними навичками — вони покращуються, якщо не відволікатися (і тут винен не лише смартфон), продуктивність праці без телефону покращується на 26 %, зростає й успішність школярів», — розповідає Андрій Біловешкін.

Науковець згадує результати нещодавнього дослідження, які показали, що надто часте користування смартфоном погіршує розуміння наукових текстів, де потрібне розуміння ієрархії аргументів і більший обсяг робочої пам'яті. За допомогою томографа встановлено, що причиною цього зменшення активності острівцевої частки і нижньої лобової звивини головного мозку, що відповідають за концентрацію й обробку інформації.

Так, у дослідженні Brain Drain: The Mere Presence of One's Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity автори встановили, що у присутності смартфонів люди демонструють у тестах знижені когнітивні здібності. Найкраще тести пройшли ті, чиї смартфони лежали в іншій кімнаті. Трохи гіршими виявилися результати у тих, чиї телефони лежали в кишені та сумці. Найнижчі показники мали ті, в кого смартфони лежали в полі зору.

Іншим аспектом проблеми є формування спотворень реальності. Часто перебування у соцмережах, віртуальне спілкування, реклама призводять до того, що людина отримує хибні уявлення про світ, і це може погіршувати його розуміння.

«Фейковий світ яхт і відфотошоплених облич може знижувати самооцінку і відразу ж пропонувати щось купити — це споживчий стиль життя, що нав'язується екраном (consumerist screen-based life-style). Досить згадати і про роботу алгоритмів, які готують вам персональну видачу, ставлячи вам у стрічку те, що найсильніше вас зачіпає і те, що вам більше подобається, там можна легко опинитися в "бульбашці фільтрів". Найпростіший спосіб уникнути цього — вмикати телефон, поставивши собі запитання "що саме сьогодні хочу робити і з якою метою?". Немає мети — не вмикайте», — говорить Андрій Біловешкін.

Відносини також дуже страждають від смартфонів. Показано, що люди без смартфона отримують помітно більше задоволення під час спілкування. Дослідження показали, що навіть сам факт наявності телефону знижує почуття близькості та довіри, зменшує емпатію та розуміння партнера.

«Хочете тісної розмови? Вимкніть або залиште в іншій кімнаті телефон — це простий спосіб показати, наскільки важливий для вас співрозмовник», — радить експерт.

Є й інші побічні ефекти — наприклад, використання телефонів за кермом (до 24 % усіх аварій): водій зі смартфоном еквівалентний п'яному водію за кермом.

«Як і їжа, смартфони стали невід'ємною частиною нашого життя. При розумному використанні вони корисні та важливі. Але коли ми використовуємо їх безконтрольно, вони можуть, як і переїдання, зіпсувати наш мозок, зробити його жирнішим і лінивішим. Контролюйте та трекайте своє використання телефонів, виділяйте, як і у харчуванні “чисті проміжки” для творчості, спілкування та креативу. Якщо для тіла є спорт, щоб витратити калорії, то для мозку змініть споживання інформації створенням нової, креативом — вигадуйте нове щодня, творіть і вправляйте свій мозок», — висновує Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання5 годин тому
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання6 годин тому
Іноземець намагався провезти наркотики.
Фото: Львівська митниця
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання11 годин тому
Зображення створено Ш
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання11 годин тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання12 годин тому
Восени зробити дітей яскравішими — не лише веселіше, а й безпечніше, говорить експерт
1 хв на прочитання13 годин тому
ВООЗ дозволила організаціям ООН закуповувати вакцину проти Mpox: ось хто в пріоритеті
2 хв на прочитання21 година тому
На Київщині виявили вовка зі сказом: оголошено карантин
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Осінній пиріг зі сливами і корицею
Що приготувати зі слив: осінній пиріг зі сливами і корицею
1 хв на прочитання15 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Тектонічні плити почали рухатися: у Хмельницькому й Одесі відчули відлуння землетрусу, який стався у Румунії
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Міненерго
Україна закликає МАГАТЕ вжити заходів для припинення атак на цивільну енергетичну інфраструктуру та звільнення ЗАЕС
1 хв на прочитання2 години тому
Розі у свій 32-й день народження торік. Фото: Newsquest/SWNS
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання3 години тому
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитання4 години тому
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому
З вулиць Чернігівщини зникли горобці - у причинах розбиралися екологи
1 хв на прочитання7 годин тому
На Черкащині майже добу горить ліс, до медиків звернулись уже шестеро людей
1 хв на прочитання8 годин тому