Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Ліс
  • Екологісти підтримують звільнення голови Держлісу Заблоцького: «Не любив природу»

Екологісти підтримують звільнення голови Держлісу Заблоцького: «Не любив природу»

Але попри "звільнення" чиновник продовжує керувати лісами

4 хв на прочитання07 Липня 2020, 13:17
Поділитись:

Низка екологічних організацій та фахівців лісової справи підтримали рішення уряду про зняття з посади голови Державного агентства лісових ресурсів Андрія Заблоцького.

«Заблоцький не має до лісу ніякого відношення (ні лісової освіти, ні досвіду роботи в лісі). Людина пробула на своєму посту зовсім небагато, проте зарекомендувала себе як відвертий ворог охорони природи. Він не погоджував створення національного парку в Сухолуччі, кришував правопорушників з Кутського держлісгоспу, які побили працівників нацпарку «Гуцульщина», як міг чинив опір екологічним законопроєктам, і казав, що, нібито, масштабні паводки в Карпатах ніяк не пов'язані в лісоцидом в Карпатах», - прокоментував кадрове рішення уряду директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Пікет Держлісагентства з вимогою покарати працівників Кутського лісгоспу, які застосували силу до державних екологічних інспекторів. Вимога досі не виконана. Фото Олега Листопада

Також екологіст зазначає, що Андрій Заблоцький дуже швидко адаптувався до корпоративного світосприйняття відомства і замість проводити реформи та виконувати Лісовий кодекс, який наголошує на первинній природозахисній функції лісів, усіма способами шукав можливість збільшити рубки.

«Заблоцький домагався скасування Сезону тиші (сезон заборони на рубки у період, коли тварини вирощують потомство – ред.), домагався проведення рубок у об’єктах природно-заповідного фонду, зміни Санітарних правил в лісах України на користь лісорубів тощо. Держілсагенство досі не виконало два закони – Про праліси та Про заборону суцільних рубок у Карпатах, а саме – не підготував зміни до підзаконних актів, як того вимагають ці закони. Сподіваюсь, наступний голова Держлісагентства буде природолюбом і людиною, яка поважає закони. Ми готові до конструктивного діалогу», - сказав GreenPost Володимир Борейко.

Лісівники також не залишилися осторонь, коментуючи звільнення.

«Він був креатурою Гончарука. В умовах весняних пожеж і скандалу із IKEA шансів у нього не було. Але поганого тут мало: видно, що Заблоцький був і є безпорадним кар’єристом», — пише у коментарях до новини користувач сайту «Відкритий ліс» з псевдонімом jojo.

Тобто дописувач нагадує, що Андрій Заблоцький працював свого часу під керівництвом Олексія Гончарука в Офісі ефективного регулювання (BRDO), і що саме Гончарук сприяв затвердженню Заблоцького на посаді голови Державного агентства лісових ресурсів. Про весняні пожежі та неспроможність Держлісу їм протидіяти ми неодноразово писали. А про скандал з IKEA GreenPost найближчим часом підготує детальну статтю.

Тямущі у бюрократичних тяганинах фахівці зазначають, що попри звільнення Заблоцький ще встигне попрацювати на посаді, бо це передбачено статтею, за якою його звільнили.

«Звільнення за перевіреною схемою з Бондарем (попередній виконуючій обов’язки голови Дежрлісу – ред.). Зарахування поза штат Держлісагенства на 6 місяців з дня звільнення», - зазначає співзасновник ГО "Відкритий ліс" Петро Бевський.


Стаття 87-1 частина 2 ЗУ "Про державну службу". Державні службовці, зараховані за штат відповідно до частини першої цієї статті, продовжують перебувати на державній службі згідно з цим Законом, виконуючи обов’язки державного службовця в межах, визначених керівником відповідного державного органу. Граничний строк такого перебування становить шість місяців з дня звільнення з посади відповідно до частини першої цієї статті.

Стаття 87-1 частина 5. Якщо протягом строку, визначеного частиною другою цієї статті, державному службовцю не запропоновано переведення відповідно до частини четвертої цієї статті, такий державний службовець звільняється з державної служби керівником державного органу, за штатом якого він перебуває, з виплатою вихідної допомоги у розмірі шести посадових окладів за останньою посадою.


Саме за ст. 87-1 і було звільнено пана Заблоцького.

Як ми вже писали, кількість пожеж у природних екосистемах у 2020 році порівняно з минулим роком збільшилася майже на 50%

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання2 години тому
Антарктида Вулкан Природа Дорогоцінний метал
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитанняВчора
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost