Догори
Дати відгук

Екологічний договір для України, як новий механізм захисту довкілля: про що мова

Це безпрецедентнийдокумент, який зробить Україну прикладом для світу в питанні захисту довкілля.

2 хв на прочитання10 Лютого 2024, 16:11
Екологічний договір Захист довкілля Міндовкілля Відновлення природи Екологічний договір Захист довкілля Міндовкілля Відновлення природи
Поділитись:

Документ розробила Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни і презентувала його Президенту України, представникам дипломатичних установ та громадськості.

Environmental Compact це – 50 рекомендацій для України та світової спільноти, які втілюють уніфікований підхід до оцінки впливу агресії в Україні на довкілля, визначають підходи до компенсації за заподіяну шкоду, а також пропозиції щодо «зеленого» відновлення.

«Через два тижні буде два роки повномасштабного вторгнення росії в Україну. За цей час задокументовано понад 3700 злочинів проти природи. Збитки, які росія нанесла довкіллю України, складають 56,7 млрд євро. По суті, Environmental Compact, є тією дорожньою картою, якою ми рухаємося. А ще цей документ є основою, у рамках якої ми можемо робити такі проекти як Довкіллєва Декларація», - зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

 Як ідеться у релізі на сайті ОПУ, документ акцентує увагу на трьох основних завданнях. Перше – оцінка збитків довкіллю за останні 2 роки. Друге завдання – покарання за вчинення злочинів проти довкілля. Третє завдання – відновлення природи й усунення завданої шкоди.

«Надаємо знімки з космосу та фінансуємо збір доказів для того, щоб зрештою Росія відповіла за шкоду, нанесену довкіллю. Ці злочини залишаться довгий час: хімікати від бомбардувань, руйнування будинків та водної інфраструктури, тисячі тон металобрухту, міни тощо. Це все призводить до забруднення», – сказав комісар ЄС з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс.

За словами керівника Офісу Глави держави Андрія Єрмака, ідеться не просто про відновлення, а про покращення життєвого простору людей за допомогою сучасних технологій та екологічних рішень.

«Це саме про те, яку воду ми будемо пити, яким повітрям ми будемо дихати, як загарбники заплатять не тільки за кожне життя, за втрачене здоров’я – як вони заплатять і за загибель тварин, за руйнування нашої природи», – заначив він.

Більше новин читайте на GreenPost.
 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитання39 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитаннягодина тому
Британська антарктична служба попереджає про наслідки втрати льоду в Антарктиді для популяції імператорських пінгвінів. Фото: Британська антарктична служба/AP/dpa
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора