Догори
Дати відгук

Українські екологічні експерти склали для Міндовкілля дорожню карту

Експерти у галузі екології одностайні: стратегія на найближчий рік, яку представило профільне міністерство, поверхнева та потребує доопрацювання разом з екологічними фахівцями.

3 хв на прочитання17 Березня 2021, 18:20
Екологічні експерти зібралися, аби порадити фахівцям Міндовкілля куди рухатися далі Екологічні експерти зібралися, аби порадити фахівцям Міндовкілля куди рухатися далі
Поділитись:

Державний екологічний контроль та розробка й втілення в життя конкретних кроків у сфері поводження з небезпечними відходами - ось ті першочергові питання якими Міндовкілля вже має зайнятися у 2021 році. Таку думку висловили екологічні експерти під час відеоконференції "Пріоритети Міндовкілля на 2021-2022 роки: чого очікують громадяни?", яка відбулася 16 березня.

Разом із представниками громадськості над створенням своєрідної "дорожньої карти" для профільного міністерства працювали голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, голова “Бюро екологічних розслідувань”  Дмитро Скрильніков та юристконсультантка  міжнародної благодійної організації "​Екологія-Право-Людина" Софія Шутяк.

Першою експерти обговорили реформу екологічного контролю та моніторингу за станом довкілля. Тетяна Тимочко наголосила на тому, що міністерству необхідно посприяти тому, щоб народні обранці прийняли законопроєкт 3091-д з максимальним врахуванням мети контролю попередження забруднення довкілля та об'єднати у центральному органі державного екологічного контролю усі правоохоронні сфери.  

Експертка двічі підкреслила те, що без таких доопрацювань законопроєкт не матиме необхідної юридичної сили та виявиться бездієвим для захисту довкілля.

На додаток, щоб закон 3091-д нарешті запрацював, потрібно буде підготувати кілька профільних постанов Кабміну. Йдеться про постанову, яка б відображала критерії поділу суб'єктів господарювання за типами ризиків та документ, котрий затверджує порядок інструментально-лабораторного екологічного контролю. Також міністерству необхідно вже зараз розробляти методичні рекомендації для здійснення такого контролю.

Екологи також впевнені, що вже у 2021 році Міндовкілля має розробити та представити на обговорення громадськості законопроєкт про державний екологічний моніторинг із чітким визначенням його суб'єктів і об'єктів. Також фахівці профільного міністерства мають попрацювати над встановленням відповідальності за ухиляння від екомоніторингу. 

Говорили під час роботи в групах також і про реформу управління відходами.

У результаті екологічні експерти рекомендували профільному міністерству включити в свій план роботи оприлюднення законопроєктів про відпрацьовані нафтопродукти, про відходи електронного та електричного обладнання, про батарейки та акумулятори та про управління відходами видобувної промисловості. 

Особливу увагу екологи приділили тому, що необхідно розробити детальні методичні рекомендації та підготувати до затвердження регіональні програми управління відходами.

Крім цього, експерти підкреслили необхідність створити орган виконавчої влади, який би втілював у життя політику держави у сфері поводження з відходами. 

Ще одна нагальна проблема - це моніторинг виконання Національного плану дій з виконання Національної стратегії поводження з відходами. 

Окрему увагу під час онлайн-конференції приділили захисту лісів і територіям Смарагдової мережі. Міндовкіллю "нагадали" про те, що їх фахівці повинні посприяти якнайшвидшому прийняттю законопроєкту про Смарагдову мережу. Окрім цього необхідно також створити центральний орган виконавчої влади, який би опікувався захистом особливо цінних територій. 

Як ми інформували наших читачів раніше, Міндовкілля пропонує обговорити Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.