Дві причини дізнатися свій рівень білка
Низький білок — «друг» низького гемоглобіну, заліза, трансферину й феритину, Т3, Т4, інсуліну та високих еритроцитів.
Знати свій рівень білка варто щонайменше з двох причин. Про них розповідає Телеграм-канал «Досвідчений фармацевт».
1) Альбуміни, які транспортують гормони та вітаміни, пов'язують холестерин, білірубін, кальцій та багато лікарських речовин, служать джерелами амінокислот
2) Глобуліни, які виконують імунну функцію (антитіла), забезпечують нормальне згортання крові (фібриноген), представлені ферментами, гормонами та білками-переносниками.
«Якщо перших та/або других не вистачає — привіт, низький загальний білок і все, що звідси випливає», — пояснює фармацевт.
А звідси випливає:
∅ слабкість, стомлюваність;
∅ шкіра, волосся і нігті залишають бажати кращого;
∅ головний біль і безсоння;
∅ біль і здуття живота;
∅ порушення випорожнення;
∅ потяг до солодкого;
∅ збільшення печінки.
Яким має бути білок?
Норма — 75-85 г/л. Підвищується він рідко, але показники 90-100 і вище говорять про запалення, аутоімунний процес або алергійну реакцію. Оцініть ОАК, феритин та ШОЕ.
Причини, з яких білок нижчий:
- неповноцінний раціон, у якому не вистачає м'яса, риби, яєць, бобових. Дорослій людині потрібно щонайменше 1,5 г білка на 1 кг маси тіла;
- гіпоацидність, або знижена кислотність шлунка, яка заважає коректному перетравленню білка;
- порушення функції печінки та нирок;
- синдром мальабсорбції, часто викликаний утворенням патогенних біоплівок, СІБР та СІГР;
- вплив братів наших менших;
- високі фізичні навантаження. Якщо тренування середньої інтенсивності, додавайте до 2 г білка на 1 кг ваги, якщо інтенсивні — до 3 г.
Низький білок тісно пов'язаний із низьким гемоглобіном, залізом, трансферином та феритином, Т3, Т4, інсуліном та високими еритроцитами — це треба перевірити.
Важливо розуміти, що білок піднімається повільно, тому підхід у роботі має бути комплексним:
- виявити й усунути причину зниження;
- додати білок до раціону;
- допомогти протеїнами, амінокислотами, колагеном.
Також ми розповідали про білок та вітаміни: дієтолог розповідає, чи справді плавлений сир корисний для кісток та суглобів.