Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Білок та вітаміни: дієтолог розповідає, чи справді плавлений сир корисний для кісток та суглобів

Білок та вітаміни: дієтолог розповідає, чи справді плавлений сир корисний для кісток та суглобів

І кому цей продукт категорично протипоказаний.

2 хв на прочитання11 Травня 2022, 23:03
Поділитись:

Вважається, що плавлений сир менш корисний за звичайні тверді сири. Проте це зовсім так. Є захворювання опорно-рухового апарату, у яких такий продукт рекомендований. Він корисний також у період відновлення після переломів та операцій на кістках та суглобах, під час активного зростання скелета. Просто зловживати плавленими сирами не варто через високу калорійність. Про це розповідає лікар-дієтолог, кандидат медичних наук Наталія Денісова.

Вона констатує, що попри назви, як збереглися з радянських часів (наприклад, «Дружба» та «Янтар»), рецептура і смак плавлених сирів значно змінилися, «і, на жаль, не на краще».

Лікар наголошує, що плавлені сири можна віднести до корисних та поживних продуктів. Вони багаті на білок: у 100 г продукту його вміст може коливатися від 10 до 20 г. Чимало в такому продукті мінеральних речовин — натрію та фосфору (близько 90 % добової норми у 100 г), кальцію та магнію. Ось чому плавлені сири рекомендуються пацієнтам із захворюваннями опорно-рухового апарату, у період відновлення після переломів та операцій на кістках та суглобах, під час активного зростання скелета.

У невеликій кількості плавлений сир містить залізо, цинк, мідь та інші мікроелементи. Також у плавлених сирах присутні вітаміни групи В, зокрема В12, А, D.

Проте є й мінуси. Жирність плавленого сиру становить від 30 до 60% (іноді навіть більше). Тому калорійність 100 г плавлених сирів коливається від 220 до 360 ккал. Саме тому вони не рекомендуються при ожирінні, атеросклерозі та інших порушеннях жирового обміну.

Крім того, такі сири містять досить багато кухонної солі, у зв'язку з чим їх не слід вживати регулярно при хворобах серцево-судинної системи, нирок та інших патологіях, що супроводжуються набряками. З цієї причини їх не рекомендується давати маленьким дітям.

Також ми розповідали про кефір на ніч (і не лише): наскільки корисно.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сушимо м'яту правильно
Як правильно сушити м'яту вдома, щоб зберегти її аромат та користь
3 хв на прочитання4 години тому
Жорстоке вбивство на Закарпатті
За живе спалення сина на Закарпатті мати та співмешканець отримали по 9 років тюрми
1 хв на прочитання7 годин тому
Світовий рекорд: київські діти створили унікальне арт-полотно
Унікальний мистецький проєкт київських дітей встановив світовий рекорд
2 хв на прочитання15 годин тому
Зображення згенеровано ШІ
Невидима рана шкіри: чому гідраденіт гнійний вимагає уваги саме сьогодні
4 хв на прочитання18 годин тому
Дієтолог назвав рибу, кориснішу за лосось, та розповів, як її краще готувати
2 хв на прочитанняВчора
Навіть помірне вживання алкоголю може прискорити розвиток хвороби Альцгеймера – дослідження
2 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день без тютюну: чому 45 % української молоді потрапляє в нікотинові пастки та як їх захистити?
6 хв на прочитанняВчора
У червні очікуються потужні магнітні бурі: детальний прогноз
1 хв на прочитання30 Травня 2025