Догори
Дати відгук

Два реактори Хмельницької АЕС планують добудувати за 5 років

2 хв на прочитання12 Серпня 2020, 11:03
Будівельний майданчик третього енергоблоку Хмельницької АЕС Будівельний майданчик третього енергоблоку Хмельницької АЕС
Поділитись:

Державний оператор українських АЕС «Енергоатом» планує до кінця поточного року вийти на етап остаточного затвердження проєкту добудови блоків №3 і №4 Хмельницької АЕС. Завершення будівельних робіт на обох блоках планується у 2025 році. Про це у своєму блозі повідомив в.о. президента «Енергоатому» Петро Котін, пише The Page.

Загальна вартість добудови енергоблоків №3 і №4 ХАЕС складе у поточних цінах 76,8 млрд грн. Як варіант фінансування «Енергоатом» розглядає можливість залучення кредиту з боку другого за розмірами активів банку Великобританії BARCLAYS. Також було проведено переговори з компанією Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) і Китайською національною ядерною корпорацією (CNNC).

З метою добудови розроблено законопроєкт «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3,4 ХАЕС». Його було схвалено на засіданні урядового комітету 27 червня 2019 року, але поки не розглянуто Верховною Радою. Ухвалення законопроєкту є ключовим елементом для розблокування будівництва.

За словами Котіна, добудова двох енергоблоків дасть Україні такі переваги:

  • збільшить обсяги виробництва електроенергії, що дозволить залишити тариф для споживачів доступним і додасть стійкості енергосистемі країни;
  • створить тисячі додаткових робочих місць як на етапі будівництва, так і на етапах введення енергоблоків в експлуатацію;
  • сприятиме синхронізації енергосистеми України з енергосистемою ЄС і подальшій її інтеграції в європейські енергомережі.

Будівництво ХАЕС № 3 було розпочате у вересні 1985 року, ХАЕС № 4 — у червні 1986 року. Проєктна потужність кожного реактора з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320 — 1000 МВт. Однак 1990 року роботи було припинено через мораторій на будівництво нових атомних станцій.

Будівельна готовність становить 75% для блоку №3 ХАЕС. Там змонтовано близько 85 одиниць обладнання: баки, теплообмінники, фільтри. Для блоку №4 готовність складає 15%.

Згідно із затвердженим Кабміном планом, завершення проєктування мало відбутися цього року. До 2022 року мають завершити виготовлення необхідного устаткування для обох блоків, а 2025-го — завершити будівельні роботи. Ввести енергоблоки в експлуатацію планували у 2026 році.

Нагадаємо, в Україні діють п’ять атомних електростанцій з 15 енергоблоками, а частка ядерної енергетики складає приблизно чверть усього обсягу електроенергетики України. При цьому у багатьох країнах світу атомна енергетика вважається настільки небезпечною, що від неї повністю відмовляються. Так, минулого року у світі закрили 13 атомних реакторів, а Німеччина взагалі планує закрити усі атомні станції до 2023 року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024