Догори
Дати відгук

"Дубайський шоколад" з присмаком катастрофи: чим небезпечний кондитерський тренд?

Шалений попит на фісташку для дубайського шоколаду може призвести до опустелювання.е призвести до

2 хв на прочитання06 Грудня 2024, 12:11
ФОТО: "Дубайський шоколад" з начинкою з фісташки ФОТО: "Дубайський шоколад" з начинкою з фісташки
Поділитись:

Попит на так званий "дубайський шоколад" стрімко зростає в усьому світі. Його купують у виробника, який сформував тренд. Його готують вдома кондитери-початківці за рецептами, що розлітаються як гарячі пиріжки. Та популярність продукту має серйозні екологічні наслідки. Фісташки, які є ключовим інгредієнтом цього шоколаду, складні у вирощуванні. Розмноження цієї культури призводить до опустелювання земель, пише видання NZZ.

Для задоволення ажіотажу довкола "дубайського шоколаду" доводиться значно збільшувати виробництво фісташки. Основним світовим постачальником горіха є Каліфорнія, яка забезпечує понад половину світового врожаю, випередивши Іран. Інші значні виробники – Туреччина, Індія та Сирія. Ідеальні умови для вирощування фісташок створює пустельний клімат зі спекотними днями та прохолодними ночами. Найбільші зони вирощування розташовані в іранських містах Керман і Рафсанджан, а також у долині Сан-Хоакін на півдні Каліфорнії.

Фісташкові дерева мають перевагу: для їхнього запилення не потрібні бджоли – цю роботу виконує вітер. Проте вирощування цих горіхів вимагає значної кількості води. Та фісташки входять до числа найводоємніших культур у світі. Для одного дерева за сезон потрібно близько 1300 літрів води, що у кілька разів більше, ніж для авокадо чи мигдалю. Це створює величезний тиск на водні ресурси, особливо в посушливих регіонах, де вирощування фісташок залежить від ґрунтових вод.

У таких країнах, як Іран, надмірна експлуатація водних ресурсів призвела до засолення ґрунтових вод, висихання річок та озер, що спричинило екологічну кризу. Схожа ситуація в Каліфорнії, яка переживає сильну посуху з 2014 року. Тут обмеження на використання ґрунтових вод стають дедалі жорсткішими.

Зміни клімату і подальше виснаження водних ресурсів можуть зробити вирощування фісташок ще складнішим. Попри це, фермери змушені розширювати площі під фісташковими деревами, намагаючись задовольнити попит. Експерти прогнозують, що ситуація з водними ресурсами в основних регіонах вирощування лише погіршуватиметься, ставлячи під загрозу екологічну стабільність.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму: які хвороби його супроводжують і чи є між ними зв'язок
4 хв на прочитання4 години тому
Магнітні бурі у квітні 2025: Точний прогноз, небезпечні дати (до 5 балів) та як захиститися
Розклад магнітних бур на квітень 2025 – коли чекати найсильніших коливань
2 хв на прочитанняВчора
Скандал у польському МЗС: заступник міністра зізнався у залежності від алкоголю. Фото: Andrzej Szejna / X
Скандал у польському МЗС: заступник міністра зізнався в алкоголізмі
1 хв на прочитанняВчора
Епідситуація в Одеській області: грип відступає, зростає кількість випадків кору та сказу
В Одеській області зростає кількість випадків кору та сказу
2 хв на прочитанняВчора
Від сьогодні всі ВЛК будуть формуватися в електронному форматі
1 хв на прочитанняВчора
Перелив несумісну кров: одеському анестезіологу повідомили про підозру
1 хв на прочитанняВчора
Справжня лабораторія Франкенштейна: науковці збираються вирощувати «запасні» людські тіла
5 хв на прочитанняВчора
Березовий сік — не лише напій, а й еліксир для шкіри: коли, кому і як його варто вживати
4 хв на прочитання31 Березня 2025