Догори
Дати відгук

"Дубайський шоколад" з присмаком катастрофи: чим небезпечний кондитерський тренд?

Шалений попит на фісташку для дубайського шоколаду може призвести до опустелювання.е призвести до

2 хв на прочитання06 Грудня 2024, 12:11
ФОТО: "Дубайський шоколад" з начинкою з фісташки ФОТО: "Дубайський шоколад" з начинкою з фісташки
Поділитись:

Попит на так званий "дубайський шоколад" стрімко зростає в усьому світі. Його купують у виробника, який сформував тренд. Його готують вдома кондитери-початківці за рецептами, що розлітаються як гарячі пиріжки. Та популярність продукту має серйозні екологічні наслідки. Фісташки, які є ключовим інгредієнтом цього шоколаду, складні у вирощуванні. Розмноження цієї культури призводить до опустелювання земель, пише видання NZZ.

Для задоволення ажіотажу довкола "дубайського шоколаду" доводиться значно збільшувати виробництво фісташки. Основним світовим постачальником горіха є Каліфорнія, яка забезпечує понад половину світового врожаю, випередивши Іран. Інші значні виробники – Туреччина, Індія та Сирія. Ідеальні умови для вирощування фісташок створює пустельний клімат зі спекотними днями та прохолодними ночами. Найбільші зони вирощування розташовані в іранських містах Керман і Рафсанджан, а також у долині Сан-Хоакін на півдні Каліфорнії.

Фісташкові дерева мають перевагу: для їхнього запилення не потрібні бджоли – цю роботу виконує вітер. Проте вирощування цих горіхів вимагає значної кількості води. Та фісташки входять до числа найводоємніших культур у світі. Для одного дерева за сезон потрібно близько 1300 літрів води, що у кілька разів більше, ніж для авокадо чи мигдалю. Це створює величезний тиск на водні ресурси, особливо в посушливих регіонах, де вирощування фісташок залежить від ґрунтових вод.

У таких країнах, як Іран, надмірна експлуатація водних ресурсів призвела до засолення ґрунтових вод, висихання річок та озер, що спричинило екологічну кризу. Схожа ситуація в Каліфорнії, яка переживає сильну посуху з 2014 року. Тут обмеження на використання ґрунтових вод стають дедалі жорсткішими.

Зміни клімату і подальше виснаження водних ресурсів можуть зробити вирощування фісташок ще складнішим. Попри це, фермери змушені розширювати площі під фісташковими деревами, намагаючись задовольнити попит. Експерти прогнозують, що ситуація з водними ресурсами в основних регіонах вирощування лише погіршуватиметься, ставлячи під загрозу екологічну стабільність.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ампула вакцини Ленакапавір. Фото: Nardus Engelbrecht/AP
Ленакапавір — два уколи на рік і захист від ВІЛ. Але не для всіх
5 хв на прочитаннягодина тому
Спека у Парижі. Фото: Bertrand Guay/AFP через Getty Images
Європу чекає пекло — синоптики очікують на аномальну спеку за 40 °C
4 хв на прочитання4 години тому
Ілюстрація ритму серця. Зображення створено ШІ
Серце в ритмі музики — як улюблений темп пісень впливає на наше тіло під час тренувань
3 хв на прочитання5 годин тому
Чи можна їсти морозиво щодня? 9 ризиків для здоров'я
Що буде, якщо їсти морозиво щодня: дієтологи попереджають про 9 ризиків для здоров'я
3 хв на прочитанняВчора
Кількість не головне: як численні сексуальні партнери впливають на жіноче здоров’я
3 хв на прочитанняВчора
У Чернівцях жінку підозрюють у викраденні сходового підйомника для людей з інвалідністю
1 хв на прочитання01 Липня 2025
В Одесі урочисто відкрили інклюзивний пляж, але на нього не пускають відвідувачів?
1 хв на прочитання01 Липня 2025
Популярні кімнатні рослини, які можуть приносити в дім біди та невдачі
2 хв на прочитання01 Липня 2025