Догори
Дати відгук

Дослідники порівняли 47 пенсійних систем у світі й обрали найкращу

«Дедалі частіше люди відіграватимуть усе більш важливу роль у зв’язку з їх власним виходом на пенсію».

2 хв на прочитання21 Жовтня 2023, 08:21
фото ілюстративне фото ілюстративне
Поділитись:

Дослідники порівняли 47 систем пенсійного доходу, які охоплюють 64 % населення світу, та дійшли висновку, що найкраща з них — у Нідерландах. Про це йдеться у глобальному пенсійному звіті Інституту Mercer CFA.

Дослідники порівняли системи пенсійного забезпечення у 47 країнах за 50 показниками.

Найбільш значущими були розмір пенсійних виплат у приватному та державному секторах, стійкість системи на десятиліття вперед та якість управління нею.

Глобальний пенсійний індекс використовує середньозважену субіндексів адекватності, стійкості та чесності. Для кожного субіндексу системами найвищі значення мали Португалія для адекватності (86,7), Ісландія для стійкості (83,8) і Фінляндія для цілісності (90,9). Системами з найнижчими значеннями за субіндексами були Південна Корея для адекватності (39,0), Австрія для стійкості (22,6) і Філіппіни для цілісності (25,7).

Найвище загальне значення індексу було в Нідерландів (85,0), за ними йшли Ісландія (83,5) і Данія (81,3). Найнижче значення індексу було в Аргентини (42,3). Незважаючи на те, що в Нідерландах наразі проводиться значна пенсійна реформа, система має хороші можливості для надання чудових виплат на фоні переходу від колективної структури виплат до більш індивідуального підходу з визначеними внесками, зазначають автори.

Падіння рівня народжуваності спричинило тиск на економіку та пенсійні системи кількох країн у довгостроковій перспективі, що негативно вплинуло на показники стійкості таких країн, як Італія й Іспанія. Проте кілька азійських систем, включаючи материковий Китай, Корею, Сінгапур і Японію, за останні п’ять років провели реформи, щоб покращити свої показники.

«Середній вік населення в усьому світі продовжує зростати на багатьох ринках, головним чином на більш зрілих ринках. Інфляція та підвищення процентних ставок створили нову ринкову динаміку, яка створює значні проблеми для пенсійних планів. Ми також спостерігаємо продовження розколу, що стосується глобалізації. Це лише деякі з дедалі складніших проблем, з якими стикаються пенсійні фонди, які значною мірою впливають на пенсіонерів.

Дедалі частіше люди відіграватимуть усе більш важливу роль у зв’язку з їх власним виходом на пенсію.

Як професіонали з інвестицій, ми повинні допомогти їм підготуватися до цього. Щороку цей індекс служить важливим нагадуванням про те, що в багатьох юрисдикціях потрібно пройти довгий шлях, аби забезпечити найкраще функціонування пенсійних планів і забезпечити довгострокову фінансову безпеку бенефіціарів», — сказала Маргарет Франклін, CFA, президент і генеральний директор CFA Institute.

Також названо найкращі країни для виходу на пенсію: хто потрапив до рейтингу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.