Догори
Дати відгук

Дослідники попереджають про «медузизацію» океанів

Існує загроза того, що океани стануть «солоними» — з наслідками для людей і риб.

2 хв на прочитання17 Травня 2024, 07:32
Жовта волохата медуза, відома як вогняна медуза, мешкає переважно в Балтійському морі — поки що. Фото: Thomas Müller/dpa Жовта волохата медуза, відома як вогняна медуза, мешкає переважно в Балтійському морі — поки що. Фото: Thomas Müller/dpa
Поділитись:

Медузи зможуть проникати все далі і далі в Північний Льодовитий океан у найближчі роки. Про це свідчать результати дослідження Інституту Альфреда Вегенера (AWI) в Бремерхафені. Воно було опубліковане в журналі Limnology and Oceanography, розповідає Die Zeit.

У комп'ютерній моделі науковці піддали вісім видів арктичних медуз впливу підвищення температури води, яке слід очікувати в результаті зміни клімату. Результат: за одним винятком, всі проаналізовані види можуть значно розширити свій ареал проживання в бік Арктики до другої половини століття.

Згідно з результатами, жовта волохата медуза, відома як вогняна медуза, особливо сильно поширюється на північ.

«Вона може навіть майже потроїти свій ареал проживання», — сказала морський біолог AWI Шарлотта Хаверманс. Вогняна медуза зустрічається, зокрема, в Балтійському морі і викликає пекучу алергічну реакцію при контакті зі шкірою.

Лише для одного з досліджених видів (Sminthea arctica) зафіксовано зниження чисельності на 15 %. При високих температурах він відступає на холодніші глибини.

Згідно з даними, медузи також отримують вигоду від того, що люди надмірно виловлюють рибу в океанах і своєю діяльністю скидають у воду поживні речовини. За словами провідного автора дослідження Дмитра Пантюхіна, якщо кліматичні зміни спричиняють стрес для морських мешканців, то кишковопорожнинні, до яких належать медузи, часто можуть перемагати харчових конкурентів, таких як риба.

За словами Хаверманс, на Шпіцбергені коронна медуза вже захопила цілий фіорд. Вчені говорять про неминуче глобальне «стиснення» океанів. Про це свідчить і той факт, що за останні 15 років медузи частіше кусають людей у Середземному морі, каже дослідниця.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.