Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому

Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому

Скільки рушників має бути і як часто їх потрібно прати?

7 хв на прочитання07 Вересня 2024, 06:31
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Є такий жарт, що чоловіки часто використовують один рушник для обличчя та для тіла: мовляв, головне — витиратися зверху вниз. Але чи є в цьому справді щось небезпечне для здоров'я? Скільки рушників тоді має бути? Розповідає «Дзеркало».

Що більше різних рушників, то краще. Але якщо підходити без фанатизму, вам знадобиться щонайменше чотири

Перше і головне правило: рушник для тіла повинен бути індивідуальним для кожного члена сім'ї так само, як зубна щітка. Медики навіть говорять про те, що свій рушник бажано мати і для рук.

«З погляду правил гігієни рушників у ванній має бути п'ять комплектів: для рук, ніг, тіла, обличчя та інтимних зон. При цьому слід розуміти, що такі комплекти мають бути свої у кожного члена сім'ї», — коментує лікар-дерматолог Ксенія Капралова-Березнєва.

Якщо це занадто, то варто як мінімум мати окремі рушники для верхньої та нижньої частини тіла, а в ідеалі — і для волосся.

«Використання різних рушників для різних частин тіла мінімізує перенесення бактерій. В іншому випадку олії та грибки, які можуть бути на вашому волоссі, переберуться на сідниці, з них — на ваше обличчя і так далі»,пояснює дерматолог Шрея Андріч.

На різних ділянках тіла шкіра та її мікрофлора дійсно відрізняються. Наприклад, на обличчі та спині зазвичай виділяється більше жиру, а в паху, на згинах ліктів і колін більше вологи. Все це створює комфортне середовище для життя певних бактерій.

За словами Капралової-Березнєвої, мікроби навіть здорової шкіри на різних частинах тіла мають свою специфіку. Якщо на одній ділянці тіла вони нешкідливі, то при потраплянні на шкіру в іншому місці чи взагалі на іншу людину можуть завдати шкоди.

Стан мікрофлори шкіри важливий для імунної системи не менше, ніж мікрофлори, наприклад, кишківника. Наші «рідні» бактерії, коли це необхідно, борються з місцевими запаленнями та хвороботворними мікроорганізмами, допомагають загоювати подряпини та серйозніші рани, а також впливають на те, як ми відчуваємо запах. Порушення шкірної мікрофлори може сприяти розвитку чи рецидиву акне, атопічного та себорейного дерматиту, псоріазу, розацеа, а іноді навіть раку шкіри.

Особливо важливо це пам'ятати жінкам, у яких мікрофлора піхви й області геніталій в нормі трохи кислотніша, ніж шкіри загалом. Тому перемішувати мікроорганізми між собою вдвічі небажаніше, щоб не порушити здорового балансу. Але для чоловіків теж не буде зайвим використовувати для геніталій окремий рушник. Мікробіом пеніса також виконує свою захисну функцію для організму, і його неважко порушити.

Рушник для інтимної гігієни може бути м'якшим за «основний», адже область геніталій у жодному разі не рекомендується активно терти. Краще робити акуратні промокальні рухи, інакше можна викликати подразнення шкіри (там вона ніжніша).

Отже, навіть якщо не старатися і дотримуватися цих рекомендацій по мінімуму, використовувати менше чотирьох рушників усе одно не виходить. Один має бути для тіла та волосся, другий — для геніталій, третій — для рук, четвертий — для обличчя. Хоча від останнього деякі пропонують відмовитися та замінити його на паперові серветки.

Дерматологи ж, своєю чергою, вважають, що одноразові рушники не є панацеєю.

«Деякі люди обирають паперові рушники, вважаючи, що з погляду гігієни такі вироби мають переваги. Справді, якщо ви повністю змили макіяж, немає ризиків, що наступного разу з рушника на шкіру потраплять залишки косметики. У цьому безперечний плюс одноразових рушників. Інших переваг немає», — упевнена експертка Світлана Якубовська.

Тому якщо вчасно прати, сушити та міняти звичайні рушники, то до появи акне навряд чи це призведе.

Так, із пранням рушників теж все не так просто. Швидше за все, ви робите це рідше, ніж варто було б

Як правило, рушники рекомендується прати вже після трьох-п'яти використань.

«На вологих рушниках можуть накопичуватися бактерії, відмерлі клітини шкіри та надлишки шкірного жиру. Тому, використовуючи брудний рушник, ви ризикуєте викликати шкірні захворювання або посилити проблеми, наприклад, прищі», пояснює дерматолог Енні Чу.

Через те, що у вологому середовищі мікроорганізми розмножуються активніше, рушники важливо ретельно висушувати після кожного застосування. Іноді в цьому допомагає сам матеріал виробу: вафельні рушники висихають швидше, ніж звичні махрові, і їх можна міняти рідше — раз на тиждень.

При цьому Чу також зазначила, що сліпо дотримуватися правила «трьох використань» не варто: якщо рушник після того, як ви витерлися, стало погано, дивно, незвичайно пахнути, краще тут же змінити його на чистий. Навіть якщо ви витерлися ним лише раз.

Якщо рушник був використаний для обтирання поту на тренуванні, його точно варто відразу ж випрати й наступного разу взяти з собою свіжий. Річ у тім, що після відвідування спортзалу зазвичай нема можливості відразу оперативно й ретельно просушити рушник — поки він лежатиме і «тхне» в рюкзаку, бактерії почнуть розмножуватися.

Те саме стосується теплої пори року: якщо ви схильні сильно пітніти, митися частіше, ніж раз на день, а у вашій ванній кімнаті стійко тримається вологість, теж не буде зайвим змінювати рушники практично після кожного використання.

Причому температура для прання повинна бути мінімум 40 °C. Вважається, що що вищий градус, то кращий ступінь очищення, але з цим можна посперечатися. Кип'ятити рушники навряд чи необхідно: наприклад, Національна служба охорони здоров'я Великої Британії рекомендує прати на 60 °C навіть речі близьких, які лежать у лікарні (де ризик підхопити якийсь екзотичний патоген виглядає вищим, ніж у нас вдома). Так що прання в діапазоні 40-60 °C для домашніх рушників цілком достатньо.

Набагато важливіше пам'ятати про часту зміну рушників і про своєчасну купівлю нових. Нерідко люди просто намагаються акуратно користуватися речами, щоб ті довго служили, і це теж не завжди в плюс.

«Досі користуємося [радянським рушником], 40 років уже виходить, місцями «ворс» протерся, звісно, і потріпався трохи по берегах, але вбирає так само офігенно!» — три роки тому вихвалявся користувач admont на «Пікабу».

Такий підхід, може, і заощадить гроші в моменті, але водночас може непомітно позначитися на здоров'ї. Навіть якщо той самий подарований бабусею текстиль спочатку був новим, але лежав десять років у шафі — краще не пошкодувати грошей і купити нові рушники. Тим більше, якщо тканина помітно зносилася, стала тоншою від старості, на ній з'явилися плями чи розводи, з якими не справляється навіть пральна машина.

У будь-якому разі рекомендується міняти рушники кожні кілька років: від двох до п'яти. Все залежить від того, як часто ви використовували той чи інший виріб, вважає засновниця клінінгової компанії Бренді Вінч. Вона ж нагадала і про необхідність раз на тиждень чи два прати килимок, що лежить у ванній кімнаті.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання3 години тому
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання4 години тому
Іноземець намагався провезти наркотики.
Фото: Львівська митниця
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання8 годин тому
Зображення створено Ш
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання9 годин тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання10 годин тому
Восени зробити дітей яскравішими — не лише веселіше, а й безпечніше, говорить експерт
1 хв на прочитання10 годин тому
ВООЗ дозволила організаціям ООН закуповувати вакцину проти Mpox: ось хто в пріоритеті
2 хв на прочитання18 годин тому
На Київщині виявили вовка зі сказом: оголошено карантин
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Розі у свій 32-й день народження торік. Фото: Newsquest/SWNS
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання50 хвилин тому
Черга за чистою питною водою у Венесуелі. Фото: picture-alliance/dpa
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитаннягодина тому
Затоплений район міста Глухолази, Польща, 15 вересня 2024 року. Фото: Reuters
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання2 години тому
Чому з вулиць Чернігівщини зникли горобці
З вулиць Чернігівщини зникли горобці - у причинах розбиралися екологи
1 хв на прочитання4 години тому
На Черкащині майже добу горить ліс, до медиків звернулись уже шестеро людей
1 хв на прочитання5 годин тому
Оперативна інформація щодо ситуації на річках Сейм та Десна станом на зараз
3 хв на прочитання6 годин тому
В Австрії тисячі ластівок загинули через безперервні дощі
1 хв на прочитання6 годин тому
Несподіваний убивця: у Британії назвали найсмертоноснішу домашню тварину — ви теж не раз із нею зустрічалися
8 хв на прочитання7 годин тому