- Головна
- Новини
- Агро
- Урожай-2022
- До риби і м'яса: готуємо грузинський соус ткемалі зі слив на зиму
До риби і м'яса: готуємо грузинський соус ткемалі зі слив на зиму
Надзвичайно смачний рецепт соусу від Євгена Клопотенко
"Як же мені подобається холодним зимовим вечором відкрити грузинський соус ткемалі та подати його до риби, м’яса, страв із картоплі та макаронних виробів. Я зробив ткемалі досить пекучим, використавши в рецепті цілий перець чилі, ви ж можете регулювати кількість інгредієнтів, виходячи зі своїх смакових вподобань. Також я поділюся секретами приготування." - Клопотенко.
ПОРАДИ, ЯК ПРИГОТУВАТИ СМАЧНИЙ СОУС ТКЕМАЛІ
Сливи. Для ткемалі можна вибрати один сорт слив, як правило, перевагу віддають аличі, але також можна міксувати різні сорти. Головна умова – не вибирати солодкі сливи, а трохи з кислинкою.
Спеції та добавки. Як правило, для приготування соусу ткемалі використовують гілочки кінзи, гострий перець чилі, часник, а також сіль, цукор і хмелі-сунелі. У моєму рецепті немає базиліка, але ви можете додати. Ще один інгредієнт – м’ята, я взяв звичайну, але, як правило, використовують дику м’яту омбало. Також можна експериментувати з мелісою.
ЯК ПРИГОТУВАТИ СОУС ТКЕМАЛІ ЗІ СЛИВ
ІНГРЕДІЄНТИ
На 1 л готового соусу:
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
КРОК 1
Підготуйте всі інгредієнти для приготування соусу на зиму ткемалі.
КРОК 2
Помийте 1 кг слив і видаліть кісточки.
КРОК 3
Перекладіть їх в каструлю і залийте ½ склянки води.
КРОК 4
Додайте 1 ст. л. цукру та 3-4 ч. л. солі. Зробіть середній вогонь.
КРОК 5
Далі візьміть 10 гілочок м'яти або меліси та 15 гілочок кінзи, дрібно порубайте. Одну головку часнику очистіть і дрібно поріжте, а з перцю чилі видаліть плодоніжки і теж дрібно наріжте.
КРОК 6
Варіть сливи з цукром та сіллю 30 хвилин, потім перебийте блендером.
КРОК 7
Додайте 2 ч. л. хмелі-сунелі.
КРОК 8
Після додайте подрібнений часник, зелень кінзи і м'яти та перець чилі. Варіть ще 10 хвилин.
КРОК 9
А тепер розливайте по підготовленим і стерилізованим банкам.