Догори
Дати відгук

До офтальмолога чи до невролога? Лікар пояснив, чому двоїться в очах і що з цим робити

Загрожує всім, незалежно від віку і статі.

2 хв на прочитання03 Червня 2024, 22:06
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Для визначення стану, коли двоїться в очах, лікарі використовують термін диплопія. У перекладі з грецької це означає «подвійний зір» або «подвійний погляд». Що таке диплопія, у кого вона може виникнути і як уникнути «подвійного зору», розповів лікар-невролог Олексій Борисов.

Причин для диплопії дуже багато. Частина лежить у сфері офтальмології. Але також двоїння може бути симптомом грізних неврологічних захворювань — міастенії, розсіяного склерозу, інсульту й інших.

До речі, двоїння в очах може бути наслідком перенесених черепно-мозкових травм та інсульту. Так трапляється, тому що часом ці проблеми призводять до неправильної роботи черепно-мозкових нервів, що керують рухом м'язів, через що відбувається неповне відведення чи приведення очного яблука.

Оскільки диплопія може розвиватися на тлі різних проблем, суворо розділити причини захворювання за статтю, віком або іншими факторами не можна. Воно зустрічається і в жінок, і чоловіків.

Також двоїння в очах може виникати у дітей і підлітків.

Якщо двоїться в очах, до кого йти: офтальмолога чи невролога? Спочатку, якщо вас турбує лише двоїння в очах, варто звернутися до офтальмолога. Іноді корекція зору окулярами, лінзами чи оперативним лікуванням призводить до позбавлення від двоїння.

Якщо ж ви спостерігаєте у себе й інші неврологічні симптоми (попершування, слабкість м'язів кінцівок, порушення координації рухів), можна спочатку звернутися до невролога.

Лікування диплопії, безперечно, залежить від її причин. Операції найчастіше потрібні у разі офтальмологічних причин двоїння — наприклад, при катаракті, підвивиху кришталика, патології рогівки. Часто (особливо у разі проблем із кришталиком) позбавитися двоїння можна повністю.

Що ж до диплопії неврологічного характеру, зазвичай повністю вилікувати двоїння у власних очах не можна. В цьому випадку потрібен постійний прийом препаратів, що дозволить зменшити симптоматику.

Якщо ви чи ваші діти багато часу проводите за комп'ютером, смартфоном або іншими пристроями, використовуйте спеціальні окуляри, які допоможуть захистити очі від шкідливого впливу. І не забувайте регулярно робити перерви.

Також рекомендується періодично робити прості рухи очей ліворуч-праворуч і вгору-вниз, «малювати» очима вісімки та переводити погляд із ближчої відстані вдалину. Ці нехитрі рухи дуже допомагають підтримувати здоров'я очей. При найменших змінах у зорі варто негайно звернутися до лікарів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.