Дієтолог радить, як правильно вибрати йогурт
Кількість додаткових інгредієнтів в йогурті може досягати 30
Йогурт належить до категорії кисломолочних продуктів. Асортимент його представлений численними варіантами, що відрізняються додатковими інгредієнтами, консистенцією або основним складом. Йогурт може мати консистенцію сметани, кефіру або бути замороженим. Останній вид продукту викликає численні суперечки між фахівцями. Річ у тому, що в його складі міститься підвищена кількість цукру, тому споживати його можна далеко не кожному, пише yizhainfo.
Основні види йогурту:
- натуральний йогурт без додаткових інгредієнтів;
- густий йогурт з ароматизаторами і добавками;
- питний йогурт з ароматизаторами і добавками.
Крім того, йогурти можуть бути:
- “живими”(не містять консервантів, не піддаються термічній обробці, при їх виготовленні використовуються живі закваски, а термін придатності продукту сягає 7-30 днів);
- “неживими”(піддаються термічній обробці, містять консерванти, справжнім йогуртом такі продукти не являються).
Кількість додаткових інгредієнтів в йогурті може досягати 30, однак, не завжди ці компоненти можуть бути натуральними. Інформацію на упаковці фруктових продуктів потрібно вивчати дуже уважно.
На що звернути увагу при виборі йогурту
Вибираючи йогурт, обов’язково потрібно перевіряти термін його придатності. Зіпсований продукт не можна споживати, його смакові якості повністю порушені. Якщо дата закінчення терміну придатності ще не настала, але упаковка роздута, то це ознака того, що продукт неправильно зберігали і він зіпсувався завчасно. Крім того, не варто купувати йогурт з ушкодженнями на упаковці.
Нюанси вибору хорошого і корисного йогурту:
- на упаковці обов’язково має бути присутня відмітка “живі і активні культури” йогуртів, якщо її немає, то користі від вживання такого продукту не буде (такий напис супроводжується вказівкою певної кількості бактерій);
- якщо на упаковці йогурту є напис “виготовлений на основі живих і активних культур” йогуртів, то це хитрощі виробників (таким написом маскується відсутність в продукті вказаних інгредієнтів);
- до складу натурального йогурту не може входити цукор (основними інгредієнтами цього продукту є незбиране молоко, живі бактерії, вершки, молочна сироватка і натуральні добавки, наприклад, шматочки фруктів);
- калорійність справжнього йогурту (без харчових добавок) не може перевищувати 70 кКАл на 100 г продукту (якщо показник вищий, то в продукті міститься перевищена кількість цукру);
- на упаковці має бути напис “йогурт” (якщо продукт називається похідними від цього слова назвами, то, швидше за все, це не натуральний йогурт, а десерт, зроблений на основі сирної маси);
- густина йогурту не має особливого значення (лактобактерії можуть міститися в однаковій кількості, як в питному, так і в густому продукті);
- варто уникати купівлі йогуртів, до складу яких входять ароматизатори, барвники, гуарова камедь, харчовий желатин або цитрат натрію;
- ні в якому разі до складу йогурту не повинен входити крохмаль (на упаковці такий інгредієнт може бути замаскований або прихований виробником, але перевірити зміст крохмалю в продукті можна за допомогою декількох крапель йоду, який при взаємодії з крохмалем набуває синього відтінку);
- загусник Е 1422 – це “замаскована” назва модифікованого крохмалю (якщо на упаковці йогурту є такий інгредієнт, то купувати і споживати його не треба);
- агар-агар вважається натуральним загусником, тому присутність такого компонента у складі йогурту не повинна викликати підозр, навпаки, такий продукт буде корисним і справжнім;
- йогурти зі штучними добавками можуть бути смачніші за натуральні продукти, але їх склад не лише не приносить користі організму, але і може завдати шкоди здоров’ю за наявності індивідуальної непереносимості (наприклад, цукор або гуарова камедь, яка найчастіше є причиною виникнення алергічних реакцій);
- багато споживачів прагнуть купувати йогурти зі шматочками фруктів, вважаючи, що такі продукти обов’язково мають бути корисними, проте після теплової обробки навіть натуральні фрукти втрачають більшу кількість вітамінів (саме тому по користі йогурт зі шматочками фруктів може не відрізнятися від інших різновидів цього продукту);
- якщо на упаковці є напис не “йогурт”, а “продукт йогурту”, то з натуральним йогуртом цей продукт не має нічого спільного;
- знежирений йогурт можна назвати порожнім продуктом (поживних речовин в нім немає).
Якщо на упаковці йогурту вказаний занадто об’ємний перелік інгредієнтів, більшість яких абсолютна не зрозуміла звичайному споживачеві, то від купівлі такого продукту варто відмовитися. Хороший і корисний йогурт обов’язково повинен мати в складі натуральні компоненти і усі відповідні позначки.