Догори
Дати відгук

Діяти треба в неділю ввечері: як подолати вплив стресу, щоби запобігти депресії

В багатьох реакція на стрес зламалася.

2 хв на прочитання19 Листопада 2023, 21:03
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Загальновідомо, що невеликий стрес дуже потрібен: він бадьорить нашу нервову систему, немов контрастний душ. На фізіологічному рівні такий короткочасний вплив швидко зникає. Але в багатьох реакція на стрес зламалася. Наслідком чого є розвиток депресії. Що робити в такій ситуації і чому діяти потрібно у неділю ввечері, розповідає маркетолог Микола Молчанов.

«Пам'ятаєте, коли щось траплялося, і ми не могли «відпустити» ці думки? Розуміємо, що треба було б плюнути та забути. Тільки не можемо. Ганяємо по колу одні й самі негативні думки. Незабаром агресію викликає вже не причина стресу, а сам факт того, що ми постійно страждаємо. А через короткий час виникає звичка бачити все у похмурому світлі», — говорить експерт.

Він наголошує, що на противагу цьому треба працювати над почуттям радості, причому свідомо.

Маркетолог радить скористатися з експериментів Вайзмана. Для цього слід згадати 10 речей, які безумовно приносять задоволення — «чому ми щиро і бурхливо раділи — хоч десять років тому». Але це мають бути тільки речі, що залежить від нас — «разові приємні події на кшталт освідчення в коханні, премії на роботі не підходять».

Тепер потрібно роздрукувати, перемішати та витягнути один варіант. Краще ввечері в неділю. Потім поставте мету — насолодитися тільки цим видом радості протягом наступного тижня (або підготувати все, щоб він здійснився в належний час).

«Про всі інші розваги забуваємо. Головне — досягти цього, єдиного типу радості. Наступної неділі витягуємо наступний. Ставимо радість на потік», — пропонує Микола Молчанов.

Також ми писали про безсоння, алкоголь, зміна харчової поведінки: психолог розповідає про причини та способи подолання сезонної депресії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.