Догори
Дати відгук

Коли страх перед стоматологом виправданий і як це подолати

Дентофобія буває і в людей, які ніколи не відчували болю у стоматологічному кріслі.

3 хв на прочитання18 Лютого 2022, 20:09
Стоматолог Стоматолог
Поділитись:

Страх перед стоматологами знайомий майже всім. Дехто просто відкладає прийом до останнього, а трапляється й таке, що люди непритомніють на прийомі. У відкритих медичних джерелах можна знайти чимало інформації про те, звідки беруться стоматологічні страхи, чого саме бояться пацієнти і як подолати дентофобію.

Буде боляче. Основною причиною дентофобії є негативний досвід лікування зубів. Цей страх особливо притаманний тим, хто застав радянську стоматологію. Тодішні технології були доволі болісними, лікарі використовували мінімальну кількість анестезії, а сервіс та ставлення до пацієнта часто залишали бажати кращого. Асоціація стоматології з болем «передається далі»: коли ми з дитинства чуємо від близьких, що лікувати зуби боляче, це залишається в нас на підкірці, навіть якщо й не підтверджується особистим досвідом.

Насправді ж боляче буде лише якщо продовжувати сидіти вдома. Адже що довше людина терпить, то складніше вирішити проблему.

Наразі стоматологічні технології настільки розвинуті, що пацієнт може заснути у кріслі під час лікування. Тим більше сучасні анестетики дають змогу провести будь-яку маніпуляцію без відчуттів. А завдяки техніці безпечного уколу не відчувається навіть введення анестетика.

На огляді відразу почнуть лікувати. Насправді на першому прийомі лікар спочатку проводить огляд та необхідні діагностичні процедури, а тоді вже складає план лікування, озвучуючи плюси та мінуси кожного варіанту вирішення проблеми. Жодна процедура не буде виконана без згоди пацієнта.

Лікар подумає, що мої зуби жахливі. А потім ще й розкаже колегам.

Насправді лікар зосереджений на своєму основному завданні — наданні медичної допомоги. Він не дає оцінок пацієнтові, оцінює лише проблему, яку потрібно вирішити. Крім того, щодня стоматологи бачать стільки різних зубів, що просто не мають часу ділитися враженнями з колегами.

Непідйомна вартість лікування. Використання сучасних технологій та цифрового обладнання справді має свою ціну. Однак план лікування завжди складається з огляду на можливості пацієнта.

Як же перестати боятися стоматолога?

Насамперед слід усвідомити, що, попри страх, лікувати зуби необхідно, будь-який стоматофоб рано чи пізно буде змушений відвідати дантиста. Причому що своєчаснішим стане цей візит, то легшим і дешевшим буде лікування.

При виборі стоматологічного закладу перевагу краще віддати клініці, де обстановка більш розслаблююча.

Якщо страх викликає можлива некомпетентність стоматолога або страх почути неприємні слова про стан своїх зубів, то можна просто вибрати лікаря, який викличе довіру — адже ринок стоматологічних послуг рясніє пропозиціями.

Також можна налагодити взаємодію з лікарем під час прийому, попросивши його зупинити процедуру, якщо вона раптом стане болісною. Розуміння того, що процедура миттєво припиниться при найменшому болі, надає впевненості та спокою.

При глибокому страху болю можна перед процедурою наполягти на анестезії. Сам факт введення знеболювального додає впевненості пацієнтові.

Один з засобів подолання страху перед стоматологами — седатація, тобто введення пацієнта в напівдрімоту (поверхневий сон) за допомогою оксиду діазоту. Але про наявність у стоматологічній клініці такої опції слід дізнатися заздалегідь.

Нагадаємо, чистити зуби та користуватися зубною ниткою замало — дієтолог.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.