Догори
Дати відгук

День сонцезахисних окулярів — як вибрати: радить офтальмолог

Чи може зашкодити очам засіб їх захисту.

2 хв на прочитання07 Червня 2021, 09:50
Окуляри Окуляри
Поділитись:

Оскільки надворі людське око отримує набагато більше світла, ніж у приміщенні, люди давно винайшли окуляри для захисту очей від сонячного світла й ультрафіолетового випромінювання. Яскраве сонячне світло може спричиняти різноманітні захворювання очей — від кон'юнктивіту до катаракти та глаукоми, тому фахівці радять захищати очі від ультрафіолету у будь-яку погоду.

Перші сонцезахисні окуляри були виготовлені з кісток мамонта й інших тварин, а також шматків деревної кори та інших підручних матеріалів. Їх використовували мешканці Далекої Півночі для захисту від снігової сліпоти. Такі окуляри не фільтрували, а зменшували світловий потік — вони були суцільні та мали прорізані щілини для очей.

Сонцезахисні окуляри в сучасному розумінні з’явилися на початку ХХ століття. Кіноактори часто носили темні окуляри, бо їхні очі постійно червоніли від потужних дугових ламп на знімальному майданчику.

Масове виробництво дешевих сонцезахисних окулярів почалося в Америці у 1929 р. А поляризовані окуляри з'явились у 1936 р.

Є думка, що такий захист очей від сонячного світла не передбачений природою, тому очі на нього погано реагують. Лікар-офтальмолог вищої категорії Ніколаос Верещагін розповів у своєму коментарі GreenPost, чи варто носити сонцезахисні окуляри.

«Якби ми думали про те, що передбачено природою, ми би вмирали в 35–40 (тривалість життя чоловіків-землевласників в Англії XV–XVIII століття) — дожити до 10 років без вакцин і антибіотиків вважалося подвигом, після якого була ймовірність що будеш жити років так до 35! Тож природу ми давно обманюємо та намагаємося її далі обманювати!

«Окуляри з фільтром від ультрафіолету нівелюють шкідливу дію ультрафіолету на структури нашого ока, починаючи від слизової та закінчуючи сітківкою. Це доведено науковими дослідженнями і тут немає жодних сумнівів! Важлива лише якість лінз, і тут працює старе перевірене правило «що дорожче, то здоровіше», — говорить Ніколаос Верещагін.

Офтальмолог радить вибирати сонцезахисні окуляри за двома критеріями. Перший — офіційна оптика/паспорт якості. Другий — окуляри мають прикривати очі повністю, не залишаючи великих зазорів.

«Наприклад, популярні окуляри «пілот» не годяться — світло відбивається від обличчя, потрапляє на внутрішню поверхню лінз і назад відбивається в око, таким чином 30–45 % ультрафіолету потрапляє в око», — пояснює лікар.

Також ми розповідали, як отримати ідеальний зір за 10 хвилин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost