Догори
Дати відгук

День народження соломинки для коктейлів: кілька фактів про friendly-соломинки

3 січня вважається Днем народження соломинки для коктейлів (Drinking Straw Day).

5 хв на прочитання03 Січня 2024, 12:00
Свято 3 січня День народження соломинки для коктейлів Еко-соломинки Свято 3 січня День народження соломинки для коктейлів Еко-соломинки
Поділитись:

Історія свята

Згідно з легендою, першу штучну соломинку для коктейлю винайшов американський підприємець Марвін Стоун (Marvin Stone), власник фабрики з виробництва паперових сигаретних мундштуків. Як говорить історія, якось він сидів у сумних роздумах про стан свого бізнесу, оскільки справи на фабриці йшли погано, попиваючи коктейль через житню соломинку. Деякі її волокна розщепилися і під час чергового втягування рідини зав'язнули у Марвіна на зубах. А треба сказати, що це його постійно дратувало.

Тоді він, узявши смужку паперу і намазавши її край по всій довжині клеєм, намотав спіраллю на олівець, а потім зняв трубочку. І в нього вийшла соломинка, через яку пити коктейль стало набагато зручніше. Правда пити доводилося дуже швидко, оскільки папір у перші кілька секунд намокав і переставав тримати форму.

Стоун вирішив доопрацювати свій винахід і через кілька днів знайшов рішення, коли йому на очі попалася поштова марка (поштові марки в США в той час виготовлялися з манільського паперу, до складу сировини якого входила манільська пенька, чому папір мав дуже високу міцність). Саме із цього паперу Стоун і почав виготовляти соломинки.

3 січня 1888 року Марвін Стоун запатентував свій винахід - соломинку.

Сьогодення пластику і соломинок

У 2021 році в країнах Євросоюзу набула чинності заборона на продаж одноразових пластикових товарів - ложок, виделок, ножів, тарілок, соломинок для пиття, ватних паличок, паличок для розмішування і тримання надувних кульок. 

В Україні з 2022 року в Україні також набула чинності заборона на розповсюдження пластикових пакетів. Крім цього в Україні підготували законопроект, що передбачає заборону значної частини виробів із пластику, в тому числі посуд і соломинки для напоїв.

Законопроєкт № 6077 мав заборонити в Україні обіг та розповсюдження одноразових пластикових виробів, таких як ватні палички, соломинки, одноразовий посуд, харчові контейнери та контейнери з пінополістиролу тощо. Це необхідно для того, щоб зменшити негативний вплив пластику на довкілля.

Вторинна переробка пластикової продукції одноразового використання не здійснюється і продукти її розпаду практично у повному обсязі надходять у довкілля. Зокрема, 68% забруднення Чорного моря складає пластик, який становить основну екологічну загрозу морській фауні.

Проєкт закону, зокрема, передбачає:

  • заборону на обіг та розповсюдження одноразових пластикових виробів, таких як ватні палички, соломинки, одноразовий посуд тощо;
  • інструменти стимулювання споживачів переходити на багаторазові альтернативи;
  • підтримку для підприємств, які переорієнтовуватимуть діяльність на виробництво екологічних багаторазових альтернатив;
  • для порушників заборони одноразового пластикового ширвжитку законопроєкт передбачає суттєві штрафні санкції. 

Проте, 5 вересня 2023 року законопроект було знято з розгляду Парламентом.

Глобальна проблематика пластику

За останні 50 років виробництво пластику у світі зросло у 20 разів. До 2035 року воно має збільшитися ще вдвічі.  Лише у 2019 році у світі було викинули 130 мільйонів тонн одноразового пластику.

У 2020 році фахівці з Арізонського державного університету створили технологію, за допомогою якої вперше виявлено частки мікро- і нанопластику в органах людини. У кожному із 47 зразків людських органів були виявлені частинки пластику.

У 2022 році вчені з Амстердамського вільного університету виявили частки пластику у кровотоку людини. Середня концентрація пластику в крові становила 1,6 мкг на мілілітр. Це приблизно 1 чайна ложка пластику на кожні 1 000 літрів крові.

Екологічні трубочки для коктейлів - нова ера соломинок

Паперова еко заміна трубочкам для напоїв

Паперові соломинки виготовлені з целюлози та склеєні харчовим клеєм. Вони безпечні для людей і навколишнього середовища, тому що повністю біорозкладні. Їх суттєвий недолік у тому, що вони швидко зношуються. Але все ж таки їх вистачає на кілька споживань напоїв.

Переваги бамбукових соломинок

Бамбукові трубочки виглядають дуже ефектно та естетично. Можна використовувати їх для холодних і гарячих напоїв. Вони багаторазові та 100% біорозкладаються. 

Бамбук вважається найшвидше відновлюваною сировиною у світі. Соломинки з нього можна мити в посудомийній машині. Але щоб продовжити термін їхньої служби, краще мити їх спеціальним засобом для чищення і йоржиком, який поставляється в комплекті.

Їстівні соломинки без використання мікропластику

Китайські дослідники розробили новий тип екологічно чистих трубочок, повідомляє Сіньхуа.

Це їстівні трубочки із бактеріальної целюлози. Новинка має більш якісні механічні характеристики, ніж подібні паперові вироби, і дозволяє уникнути додавання додаткових адгезивних матеріалів. Їстівні соломинки швидко розкладаються, не впливаючи на навколишнє середовище. Експерименти показали, що час напіврозпаду становить 15-45 днів.

Безпечні силіконові соломинки

Найбільша перевага трубочок із харчового силікону полягає в тому, що вони легкі та зручні, підходять для холодних і гарячих напоїв. Не розм'якшуються і не деформуються. Випускаються в різних кольорах і розмірах, що дозволяє підібрати їх під будь-який напій, його тару, інтер'єр закладу або сервірування столу.

Як бачимо, альтернатив, чим можна замінити трубочки із пластику, які після одного використання опиняються у смітнику, досить багато, і їх кількість та типи продовжують зростати.  

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.