Догори
Дати відгук

День дій за ліквідацію раку шийки матки: який зв’язок між РШМ та ВПЛ і як від них уберегтися

Це захворювання розвивається повільно, і на ранніх стадіях симптоми відсутні.

6 хв на прочитання17 Листопада 2023, 17:13
Зображення: Vidverto Зображення: Vidverto
Поділитись:

Сьогодні, 17 листопада, відзначають День дій за ліквідацію раку шийки матки. Усі жінки мають ризик розвитку цього захворювання — воно посідає четверте місце за поширеністю онкозахворювань серед жінок. За даними ВООЗ, щороку рак шийки матки діагностують у понад 500 тисяч жінок. Зазвичай рак шийки матки діагностують після 30 років. Це захворювання розвивається повільно, і на ранніх стадіях симптоми відсутні. Що ще слід знати про цю недугу та як від неї можна вберегтися?

Звідки береться рак шийки матки?

Акушер-гінеколог Анна Важова розповідає, що рак шийки матки (РШМ) має низку причин:

- довготривале інфікування окремими видами вірусу папіломи людини (ВПЛ);

- ранній початок статевого життя (до 16 років);

- часта зміна статевих партнерів;

- інфекції, що передаються статевим шляхом, які посилюють ризик інфікування ВПЛ;

- активне та пасивне тютюнокуріння.

Але основний фактор ризику розвитку РШМ — наявність у жінок ВПЛ.

Чому ВПЛ

Департамент фармаконагляду Державного експертного центру МОЗ України нагадує, що ВПЛ належить до найпоширеніших інфекцій, що передаються статевим шляхом. Серед жінок загальна поширеність ВПЛ становить 26,8 %, з найвищою поширеністю серед популяції віком 20–24 років. ВПЛ є причиною близько 90 % раку шийки матки, 70 % орофарингеального раку та інших новоутворень тазових органів.

У Vidverto наголошують, що вже виявлено понад 200 типів ВПЛ. Деякі  з них відносно безпечні і є лише причиною появи невеликих утворень на шкірі — папілом або бородавок. Але є штами високого онкогенного ризику, які можуть призвести до розвитку раку. Найбільшу небезпеку становлять 16-й та 18-й типи вірусу.

У інфікованої людини може статися самоелімінація вірусу, коли ВПЛ зникає без лікування. За даними Національної коаліції з раку шийки матки, у 90 % випадків ВПЛ-інфекція зникає самостійно протягом двох років. 80 % людей, які ведуть статеве життя, або вже зустрічалися з ВПЛ, або є їх носіями, або підхоплять віруси в найближчому майбутньому.

Хоча найбільше від ВПЛ страждають жінки, деякі види пов'язаного з ВПЛ раку зустрічаються і у чоловіків. Наприклад, «спеціальний чоловічий» рак статевого члена, який у 70-80 % випадків викликають саме ці віруси.

Анна Важова говорить, що ВПЛ передається при сексуальних контактах — більшість людей інфікуються ВПЛ після початку статевого життя.

Презервативи знижують ризик інфікування ВПЛ, проте не захищають від нього повністю через передачу при контакті шкіри.

Як зрозуміти, що це саме ВПЛ-інфекція

ВПЛ-інфекція може тривалий час не проявлятись. Але якщо вірус проник в організм (передається при статевих контактах, включаючи орально-генітальні й анальні, а також вкрай рідко під час пологів від матері до дитини), він чекатиме свого часу. Папіломи на шкірі чи слизовій оболонці — сигнал піти до лікаря. Однак краще регулярно відвідувати гінеколога та проходити лабораторне дослідження: скринінг на ВПЛ високого онкогенного ризику. Він виконується за допомогою ПЛР або Digene-тесту. Жінкам, починаючи з 30 років, необхідно проходити обстеження хоча б раз на три роки.

Як убезпечитися від ВПЛ

У Vidverto підкреслюють, що імунітет до вірусів ВПЛ нестійкий — це означає, що людина, яка успішно одужала від певного типу вірусів, може знову заразитися вірусами того самого типу. Отже, розраховувати на те, що з часом «напрацюється» природний імунітет, теж не доводиться.

Ліків, які здатні знищити ВПЛ, що проникли в організм, не існує.

Наразі найнадійніший спосіб уникнути «заселення» в організм високоонкогенних типів ВПЛ — вакцинація.

Оптимальний вік вакцинації — до початку статевого життя. ВООЗ вважає, що це 9–13 років, а американський Центр контролю та запобігання захворюванням (CDC) — 11–12 років (але можна і після 9 років). Вважається, що хоча дівчаткам вакцинація принесе більше користі, є сенс вакцинувати і хлопчиків.

Експерти охорони здоров'я зі США вважають, що щеплення від ВПЛ варто зробити всім молодим людям віком до 27 років. Але якщо йдеться про нещеплених жінок, користь може бути аж до 45 років — правда, в цьому випадку доцільність вакцинації варто обговорити з лікарем.

Щеплюватися можна, навіть якщо ви вже заразилися ВПЛ. Вакцина не вб'є віруси «вашого» типу ВПЛ, які вже оселилися в організмі, але захистить від інших.

Проте вакцину від ВПЛ, як і будь-яку іншу профілактичну вакцину, бажано ввести до зустрічі з вірусом, наголошують у Державному експертному центрі МОЗ України. У зв’язку з цим рекомендовано розпочинати вакцинацію до початку сексуальної активності. Стандартний курс щеплень передбачає триразову вакцинацію.

В Україні на сьогоднішній день зареєстровано дві вакцини для профілактики ВПЛ: «Церварикс» і «Гардасил-4». За інформацією, що надійшла до Державного експертного центру МОЗ України, за останні 5 років в Україні введено 13 351 доз вакцин проти ВПЛ. Всі зафіксовані реакції були не серйозними та передбаченими, тобто характер або тяжкість проявів узгоджуються з наявною інформацією про лікарський засіб в інструкції для медичного застосування зареєстрованої вакцини/короткій характеристиці вакцини.

Щеплення проти ВПЛ не належить до обов’язкових в Україні, а є рекомендованим. Ви можете зробити його за власним бажанням.

Рак шийки матки: що радять гінекологи й онкологи

Анна Важова повторює, що передракові стани РШМ у жінок перебігають без симптомів і можуть бути виявлені лише фахівцем при огляді та завдяки цитологічному скринінгу. Раннє виявлення підвищує шанси на успішне лікування.

Методи скринінгу шийки матки:

Церквіальний мазок (ПАП-тест) — виявляє передракові та ракові клітини. Це зішкріб клітин, що вистилають канал шийки матки для подальшого дослідження під мікроскопом.

Тест на ВПЛ — виявляє ДНК або РНК вірусу ВПЛ (типи 16 та 18), які можуть викликати ці клітинні зміни.

КО-ТЕСТ (цитологія + тест на ВПЛ):

  • 21-29 років — не слід проводити для жінок у віці до 30 років;
  • 30-65 років — кожні 5 років.

Аби знизити ризик розвитку раку шийки матки, медики радять:

  • використовувати методи контрацепції від інфекцій, що передаються статевим шляхом; відмовитися від шкідливих звичок (алкоголь та куріння);
  • відвідувати лікаря-гінеколога 1 раз на рік:
  • робити скринінгові тести на рак шийки матки:
  • вакцинуватися проти ВПЛ.

Принагідно нагадаємо, що більшість жінок відразу не помічають три ознаки раку шийки матки — онколог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024