Догори
Дати відгук

Чим корисна і шкідлива капуста і чому не можна їсти її качан

Яка буває капуста

2 хв на прочитання18 Травня 2022, 23:50
Поділитись:

Існує так багато різних видів та сортів капусти, що, дивлячись на деякі, навіть не можеш повірити, що вони є родичами. У цієї овочевої культури їстівне не тільки листя, як вважають багато хто. Однак качан, яким багато хто любить похрумтіти за дитячою звичкою, краще не їсти. Також немає сенсу віддавати перевагу квашену капусту свіжій як більш вітамінній. Розповідаємо про найцікавіші факти про улюблений багатьма овоч і розвінчуємо популярні міфи, пише lhealth.info.

Яка буває капуста

Цей рід рослин сімейства капустяні налічує понад 100 видів. У магазинах здебільшого продається качанна капуста, яка легше вирощується та зберігається. Також є багато видів листової капусти. Серед найпопулярніших різновидів цієї овочевої культури:

  • білокачанна капуста;
  • червонокочанна;
  • кольорова;
  • брюссельська;
  • савойська;
  • китайська;
  • пекінська;
  • броколі;
  • романеско;
  • кольрабі.

Міфи і капуста

Капуста – це коренеплід

Строго кажучи, капуста – це овочева культура, яку можуть вирощувати як квітка (декоративні види капусти). Капуста кольрабі, яку багато хто вважає коренеплодом, не є. У їжу вживається кругле і товсте стебло, яке потовщується в надземній частині і набуває бульбоподібної форми.

Їдять тільки листя капусти

Також їстівні стебла з качанами (правда останні їсти не рекомендується). Крім того, у ряду видів капусти те, що деякі вважають качанами, – суцвіття. Так, наприклад, у броколі, романеско чи цвітної капусти в їжу йдуть саме вони.

У капусті більше вітаміну С, ніж у фруктах

Деякі види капусти дійсно перевершують багато фруктів за вмістом аскорбінової кислоти. Серед рекордсменів – броколі (136 мг на 100 г), брюссельська капуста (120 мг на 100 г) та цвітна (70 мг на 100 г), зазначає лікар-дієтолог Людмила Денисенко. А ось у сирій білокачанній капусті, яка якийсь час зберігалася, в середньому вітаміну С зазвичай не так вже й багато – 36 мг на 100 г. У ранніх сортах і щойно зібраній капусті його може бути значно більше.

У квашеній капусті та її соку вітаміну С у кілька разів більше, ніж у свіжій

Це міф, неодноразово спростований вченими. Так, дослідники визначали вміст вітаміну С у 23 сортах капусти до та після квашення. Зміст вітаміну С у свіжій капусті коливався від 12 до 112,5 мг на 100 г. У квашеній капусті рівень аскорбінової кислоти був від 5,8 до 52 мг на 100 г, а її соку – від 2,1 до 48,8 мг на 100 р. Як зазначають дослідники, відсоток вмісту вітаміну С у квашеній капусті та її соку коливається від 61,9% до 100%. Тобто більше цієї речовини при квашенні в капусті не стає.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.