Догори
Дати відгук

Чому українці не зможуть зареєструватися у чергу на щеплення від COVID

Українці середнього віку та пенсіонери не зможуть самостійно подолати квест від МОЗ під назвою «Зареєструйся на щеплення від ковіду».

5 хв на прочитання01 Березня 2021, 17:20
Диджиталізація та бюрократизм завадять більшості українців записатися на щеплення Диджиталізація та бюрократизм завадять більшості українців записатися на щеплення
Поділитись:

Україну сколихнула новина про те, що відсьогодні можна записатися у чергу на щеплення проти коронавірусу. 

Зробити це можна трьома способами: через додаток «Дія», портал «Дія», а також через контакт-центр Міністерства охорони здоров’я. Журналістка GreenPost спробувала всі три методи та розповіла, чому жоден із них не допоможе прищепитися людям старшого віку. 

Вебпортал «Дія»

Через те, що наша журналістка раніше не користувалася послугами саме вебпорталу, їй довелося пройти процедуру реєстрації. 

Отже, трохи про реєстрацію, яка може виявитися не під силу навіть сучасній молодій людині, котра активно користується гаджетами та почувається в інтернеті як удома. 

На першому етапі система пропонує зареєструватися через мобільний застосунок «Дія» або увійти за допомогою особистого ключа. Увійти також можна за допомогою файлового носія електронного підпису, токену, хмарного сховища, ід-картки або через систему Bank ID НБУ. 

Після цього на екрані з'явиться документ із ПІП людини, місцем реєстрації, даними про паспорт та  ідентифікаційний код платника податків. Знизу потрібно буде позначку в квадратику перед реченням про те, що ви даєте згоду на обробку своїх персональних даних. 

Система може попросити зачекати й відповісти на деякі запитання, які дадуть змогу повноцінно користуватися послугами. Це може бути електронна адреса. на яку вам надішлють код підтвердження. Його потрібно буде ввести у порожнє поле.

Система також попросить номер телефону, за яким можна зконтактуватися у разі потреби. Його теж потрібно буде підтвердити. Цифровий пароль, який необхідно ввести, надійде в смс. 

Після цього потрібно буде ввести дату свого народження та підтвердити паспортні дані разом з інформацією про реєстрацію за  адресою. Після цього з'явиться повідомлення, що ви успішно зареєструвалися на порталі «Дія» і можна переходити до власне процесу запису на щеплення. 

І ось нарешті запис на вакцинацію

На порталі потрібно буде натиснути на слово Послуги із випадного списку обрати «Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19». Система видасть бюлетень із зазначенням ваших паспортних даних, місця реєстрації, номеру телефону й адресою електронної пошти.

Після того, як ви натиснули «Далі», потрібно обрати місце роботи. У списку перелічені всі категорії населення, які підпадають під щеплення. Список починається із професії медичного працівника та закінчується працівником або мешканцем інтернату для людей похилого віку. Також передбачена графа «Нічого із вищезазначеного». 

Потім потрібно обрати населений пункт, у якому буде зручно вакцинуватися. Після цього натиснути на кнопку «Готово». На екрані з'явиться напис про те, що ви записані до листа очікування. Про появу вакцини в регіоні вас повідомлять телефоном або надішлють листа на електронну пошту. 

На увесь процес реєстрації на вебпорталі «Дія» ми витратили 26 хвилин. Цей метод реєстрації однозначно заважкий для мешканців сіл і маленьких містечок, де активно не користуються інтернет-технологіями. Безглуздий він також для людей літнього віку, незалежно від того, проживають вони в сільській місцевості чи в місті. 

Мобільний застосунок «Дія»

У мобільному застосунку «Дія», за умови, що ви вже зареєстровані там і користувалися додатком, замовити послугу вакцинації від ковіду легше. У застосунку лише три послуги, доступні мобільним користувачам. І одна з них — запис до листа очікування вакцинації. 

Після того, як ви натиснули на поле із цими словами, внизу екрану з'явиться чорна кнопка з написом «Записатися». Після натискання на неї потрібно обрати категорію населення, до якої ви належите, та місто, в якому зручно отримати щеплення. Після цього на екрані з'явиться запис про те, що ви записані до листа очікування. 

Підходить для молоді й українців за 40 років, які активно користуються мобільними телефонами та планшетами. 

Контакт-центр Міністерства охорони здоров’я

Зателефонувавши за номером 0-800-602-019 потрібно бути готовим прослухати все голосове меню. Бо запис до листа очікування вакцинації йде аж під номером сім. Після цього ви три хвилини будете слухати джаз у виконанні саксофоніста, який переривається нагадуваннями про те, що варто мити руки та дотримуватися соціальної дистанції. Завершиться це все електронним монологом про те, що контакт-центр перевантажений і потрібно натиснути одиничку, аби оператор перетелефонував коли звільниться. 

Наша журналістка  чекала на дзвінок годину, а потім сіла публікувати цей матеріал. Матеріал про те, що більшість населення середнього віку та літні люди без сторонньої допомоги не зможуть самостійно записатися на життєво необхідні щеплення. 

Як ми інформували своїх читачів раніше, міністр охорони здоров'я України Максим Степанов став першим можновладцем, який прищепився від коронавірусу. Зробив він це під прицілами телекамер у столичній Олександрівській лікарні. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання13 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора