Догори
Дати відгук

Чому не можна нехтувати болями в суглобах: вони можуть бути провісники небезпечного захворювання

Розвиткові поліартриту сприяють багато факторів.

3 хв на прочитання22 Травня 2023, 23:50
Поділитись:

Якщо вас після довгого сидіння в незручній позі або роботи на дачі почали турбувати біль і скутість у суглобах рук і ніг, які не минають навіть після відпочинку, це може бути проявом поліартриту.

Чому виникає поліартрит і як лікується, розповіла лікарка-ревматолог Наталія Герасименко.

Що таке поліартрит?

Поліартрит – це запалення одразу кількох суглобів, яке розвивається одночасно або послідовно у різних частинах тіла. Захворювання буває гострим та хронічним, може існувати самостійно, але частіше виникає як ускладнення іншої патології (цукровий діабет, атеросклероз, псоріаз, подагра, ревматизм).

Хвороба порушує роботу хрящів, сухожиль і зв’язок, а також провокує сильні болі та запальні процеси у м’язах. За відсутності адекватного лікування і при переході у хронічну форму патологія викликає незворотну деформацію суглобів, обмеження рухливості й може призвести до інвалідності.

Поліартрит може розвинутися у будь-якому віці, але частіше від нього страждають літні пацієнти. Деякі види хвороби (наприклад, запалення суглобів пальців рук) найчастіше вражають жінок.

Чому виникає патологія?

Розвиткові поліартриту сприяють багато факторів. Насамперед, це інфекційні та аутоімунні захворювання, порушення обміну речовин, спадковість, алергічні реакції, різні травми і вроджені аномалії суглобів.

Також причиною запалення можуть стати вікові зміни тканин, переохолодження або перегрівання суглобів, ожиріння, малорухливий спосіб життя.

Залежно від причин розвитку поліартрит поділяють на інфекційний (буває специфічним і неспецифічним) та неінфекційний (буває ревматоїдним, кристалічним і псоріатичним). Крім того, іноді зустрічається поліартрит нез’ясованої природи, який швидко прогресує, стаючи хронічним і спричинюючи ускладнення.

 На що звертати увагу?

Розвиток поліартриту починається із запалення навколосуглобової сумки, яке поступово поширюється на хрящові тканини, навколишні зв’язки та сухожилля. Це призводить до появи основних симптомів захворювання:

  • періодичних інтенсивних болів у суглобах, що посилюються вранці, вночі й під час рухів;
  • набряку та почервоніння шкіри навколо запаленої ділянки;
  • хрускоту в суглобах;
  • зменшення рухливості;
  • підвищення температури тіла.

Крім того, пацієнт може страждати від підвищеної пітливості, зниження апетиту, швидкої стомлюваності.

При цьому гострий поліартрит супроводжується яскравою симптоматикою. При переході у хронічну стадію ознаки запалення слабшають, але воно далі розвивається у прихованій формі, провокуючи незворотні зміни у суглобових тканинах.

Що призначають при поліартриті?

Для діагностики поліартриту і виключення інших патологій зі схожими симптомами призначаються загальний і біохімічний аналізи крові, УЗД і рентген уражених суглобів, за необхідності – КТ або МРТ. Також можуть бути рекомендовані артроскопія, аналіз суглобової рідини та інші дослідження.

Для лікування хвороби в основному застосовують консервативні методи: прийом лікарських препаратів (це можуть бути антибіотики, протизапальні, протиревматичні та знеболювальні засоби, вітаміни), фізіотерапію, масаж, лікувальну фізкультуру. Також рекомендується дієтичне харчування, за необхідності – носіння підтримуючих ортезів.

При хронічному поліартриті, що супроводжується деформацією суглобів і сильним болем, іноді рекомендують оперативне втручання.

Від чого краще відмовитися?

Дієта при поліартриті виключає продукти, які можуть спровокувати запалення. При будь-яких видах захворювання доведеться відмовитися від маринадів, консервів, ковбасних виробів, прянощів, напівфабрикатів, білого хліба, здоби. Натомість збагатіть раціон жирною морською рибою, м’ясом птиці, молочними продуктами, овочами і фруктами, горіхами і насінням, ягодами, зеленим чаєм.

Як запобігти розвитку патології?

Для запобігання розвитку поліартриту, а також його загострень також рекомендується носити зручне (в ідеалі – ортопедичне) взуття, своєчасно лікувати інфекційні захворювання і після перенесеного гострого поліартриту кожні півроку проходити контрольний огляд у ревматолога або травматолога.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора