Догори
Дати відгук

Через глобальне потепління вміст хлорофілу в океані збільшився утричі

На станції «Академік Вернадський» виявили раптове зростання вмісту хлорофілу в Антарктичному океані.

2 хв на прочитання06 Грудня 2023, 09:25
Вміст хлорофілу в океані збільшився утричі. Вміст хлорофілу в океані збільшився утричі.
Поділитись:

Українські вчені на станції “Академік Вернадський” виявили раптове зростання вмісту хлорофілу в океані в районі нашого острова Галіндез.

Про це повідомляють в Національному антарктичному науковому центрі.

У листопаді 2023 року на всіх точках моніторингових досліджень цей показник був у 2,5-3 рази більшим порівняно з листопадом 2022-го.

Дослідники припускають, що це пов'язано з наслідками глобального потепління: останнім часом в Антарктиці фіксують рекордно низькі площі морського льоду, тож океан отримує більше сонячного світла і нагрівається. Зокрема, в листопаді минулого року в моніторингових точках температура води була від -1,1 до -0,7 С°, а цьогоріч – від 0,3 до 0,9 С°.

Як пишуть вчені, зростання вмісту хлорофілу в пробах води свідчить про активний розвиток рослинних організмів (фітопланктону) в океані. Здебільшого це одноклітинні мікроскопічні чи навіть нановодорості, які складно побачити неозброєним оком.

Фітопланктон є основою харчування для всіх мешканців океану, тож зростання його чисельності запускає каскадні процеси і впливає на життя інших морських організмів – від криля до китів. Більша кількість світла також викличе зміни у видовому складі мікроводоростей, що означає зміну розміру їхніх клітин та інших характеристик.

На думку вчених, всі ці процеси змінять архітектуру харчових мереж океану та матимуть глобальні наслідки для потоку речовини та енергії в морських екосистемах.

Попередні дослідження наших вчених свідчать, що сам процес активного розвитку фітопланктону у весняно-літній період відбувається щорічно, але за ним можуть стояти різні групи організмів. Вивчення саме цієї різниці дозволяє відслідковувати вплив кліматичних змін на морське середовище. Тож і нинішні зразки, які дали такий приріст хлорофілу в океані, будуть ретельно вивчені щодо складу угруповань бактерій і фітопланктону та взаємодії між ними.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко