Догори
Дати відгук

«Бурхлива активність, популяризація ідеї, пафосні речі» — психіатр про новий пакет від НСЗУ

Психіатр розкритикував ідею надавати психіатричну допомогу вдома.

2 хв на прочитання09 Липня 2021, 17:46
«Бурхлива активність, популяризація ідеї, пафосні речі» — психіатр про новий пакет від НСЗУ «Бурхлива активність, популяризація ідеї, пафосні речі» — психіатр про новий пакет від НСЗУ
Поділитись:

Психіатр, психолог Євген Воронков вважає, що впровадження нового пакету у Програмі медичних гарантій-2021 — «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» — це лише формальність.

Психіатр наголошує, що зараз немає системи, яка б уможливлювала реалізацію цієї ініціативи.

«Якщо раніше намагалися надати просту — хоч якусь! — допомогу, то тепер хочуть зробити складнішу, не маючи для цього ніякого ґрунту. Адміністратори різного рівня намагаються на зруйнованих фундаментах, які колись дозволяли надавати якусь допомогу людям, які за нею звертаються, пропонувати більш складну, затратну й вимогливу до персоналу цих бригад. Але укомплектувати їх не вийде, бо кадрів особливо й нема важко знайти тих, хто хотів би цим займатися, тим більше в таких важких і доволі ризикованих умовах. Підібрати кваліфікований персонал буде неможливо це важко зробити і в приватній структурі, його виховувати з нуля потрібно, причому роками», — говорить Євген Воронков.

Психіатр упевнений, що цей крок НСЗУ зроблено для того, аби відзвітуватися.

«Це імітація: бурхлива активність, популяризація ідеї, пафосні речі… А крім струсу повітря, за цим нічого нема», — говорить Євген Воронков.

Психіатр переконаний, що для пересічного українця поява мобільних мультидисциплінарних команд не зміниться абсолютно нічого.

«Пацієнт, як і раніше, знаходитиме свої власні, приватні договірні стосунки з конкретними лікарями, тому що система не працює працюють прямі угоди між лікарем і медсестрою, якоюсь стихійно організованою командою. Коли є попит, буде пропозиція. Але і хворі, і родичі їх у половині випадків не дуже наївні. Вони розуміють, що цей казенний підхід для галочки. Хоч би що там писали в цих пакетах – їх просто базграють», — говорить Євген Воронков.

Психіатр наголошує: хворим нема куди дітись, тим більше що психіатричні заклади скорочують.

«Хворих, які перебувають у важкому стані або потребують примусової чи іншої невідкладної госпіталізації, так чи інакше приймають. А тисячі людей по Україні, які там перебували як у соціальному закладі? Їм не надали еквівалентного місця перебування – це не продумано, звичайно. Ці люди опинилися на вулиці, і їх ці бригади ніяким чином не стосуються», — розповідає Євген Воронков.

Нагадаємо, НСЗУ фінансуватиме мобільні команди для надання психіатричної допомоги.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost